Про зброю під дрібнокаліберний патрон .22LR

Кожен з нас напевно хотів би придбати собі пістолет. Чи не пневматичну іграшку, а повноцінне зброю. Звичайно, можна купити травматичний пістолет або навіть обріз Хауда (Цікаво, хто-небудь пробував замінити гуму на велику кам'яну сіль? Ефект від попадання повинен бути приголомшливим, як і відчуття того, кому прилетить такий подарунок). Але погодьтеся це все дурниця. Ні, можна оббігати купу інстанцій, вивчити не одну сотню безглуздих запитань про тих чи інших тварин або їх звички, і в кінцевому підсумку отримати дозвіл на рушницю або карабін. Ось тільки стріляти з такої зброї не дуже то й зручно, та й патрони дорогі.

А як бути тим, хто хоче брати участь в змаганнях IPSC? Або банально постріляти в тирі на вихідних? От саме для такого випадку і існує зброю під патрон .22LR. Отримати дозвіл на нього просто, хоч і досить довго за часом. Для цього потрібно вступити в ряди міжнародної федерації спортивної стрільби, а там здається через п'ять років ви отримаєте дозвіл на спортивну зброю.

Зараз все напевно вирішать, що дрібнокаліберний пістолет не заслуговує на увагу як зброю - іграшка, як то кажуть, є іграшка, і відлякати їм, а тим більше вбити таким патроном нікого не можна. Ви сильно помиляєтесь. Ні, звичайно, патрон .22LR це вам не .45 ACP, але все одно заслуговує на повагу. Я не раз зустрічав в деяких спеціальних підрозділах країн, в тому числі і в США пістолети (в основному револьвери з глушниками) під цей патрон. І перший раз запитавши, що робить це смішне зброю в спецпідрозділі, отримав дуже цікаву відповідь.

Справа в тому, що точність пострілу таким патроном на 20-30 метрах просто приголомшлива, а слабка віддача дозволяє зробити два-три дуже точних постріли поспіль. При поєднанні з глушником звук пострілу вже не чути навіть з двох кроків при звичайному шумовому фоні на вулиці міста, а правильно підібраний боєприпас здатний нанести досить серйозне поранення злочинцеві.

Патрон .22 LR з'явився більш ста років тому, його назва походить від англійського long rifle - «довгий гвинтівки» 5.6 × 15 мм. Береш в руки і розумієш, що він неймовірно малий, і це, мабуть, останній з патронів кільцевого запалення. Він був представлений в кінці XIX століття фірмою J.Stevens Arm & Tool Company і, безперечно, є світовим рекордсменом за кількістю випущених (і витрачених) боєприпасів.

Найбільш поширений цей патрон отримав як спортивний боєприпас .22 LR є також популярними мисливськими боєприпасами: в Росії з його використанням промишляють дрібного хутрового звіра, в США - відстрілюють дрібних гризунів. Невелика вартість, слабка віддача і висока точність даного боєприпасу роблять його для початківців стрільців найпопулярнішим патроном, тим більше що вибір зброї під нього досить великий, а ціни помірковані. Багато хто здивується, але свого часу існував навіть малокаліберний кулемет Блюма під патрон 22LR.

Багато хто здивується, але свого часу існував навіть малокаліберний кулемет Блюма під патрон 22LR

Йшов час, і патрон від року до року робився краще, що в результаті призвело до появи навіть патронів з експансивної кулею. Ось тут він і показав себе у всій красі. Дуже м'яка, що не оболоченая куля, що летить зі швидкістю в чотириста метрів в секунду, при попаданні в м'які тканини просто розліталася на шматки.

Ось приклад попадання простий кулі калібру 22LR. Як бачите, яка проникає здатність досить непогана, однак це все ж таки не 5.45х39 з його енергетикою і бронежилет явно не проб'є. Таке поранення від цієї кулі хоч і неприємно, але все ж противника навряд чи зупинить, все ж пошкодження, завдані м'яких тканин слабенькі.

А ось приклад попадання різних експансивних куль такого ж калібру з п'ятдесяти (!) Метрів в шматок господарського мила. І останнє фото, ефект від попадання в голову людині з п'яти метрів - шансів вижити немає.


Погодьтеся, пошкодження вражають, адже мило більш тверде, ніж м'язи людини, а тепер уявіть, що стане з м'якими тканинами? Поранення буде дуже серйозним, так само як і больовий шок.

Однак, що ж можна у нас купити під цей патрон з короткоствольної зброї? Вибір як виявилося у нас не дуже то і великий (вітчизняну зброю в рахунок не беремо), це вам не Америка.

Найпопулярніший і зручний з усіх доступних імпортних пістолетів це Carl Walther P22 Standard. Відмінні характеристики в купе з надійністю роблять його королем ринку дрібнокаліберних пістолетів. Компактний, відмінно лежить в руці, має приголомшливо високу точність і прекрасну комплектацію поставки. Ідеальний для змагань. І за нього просять всього трохи більше чотирьохсот доларів США.


Друге місце належить Ruger SR22. Трохи більше бідний в комплектації, зате дешевше (чотириста доларів рівно) і має різьблення для глушника (!) Хоч і не у всіх версіях. Точність на рівні Вальтера, зате в руці вже лежить не так добре, та й розміром побільше буде. Хоча якщо не вередувати, то починаючому стрілку дуже вдалий зброю. Обсяг магазину десять патронів.


Прямий конкурент Ruger це SIG Sauer Mosquito, дешевше на десять доларів і при цьому має більш класичний вигляд. Та й з комплектацією краще, тут навіть колір вибрати можна. Установка глушника тільки у версії «ТАКТИК».



Ще цікавий варіант це Український пістолет ФОРТ «КОРДОН». Всього триста доларів і це подібність спортивного зброї ваше. Комплектація вражаюча і складається з картонної коробки і шомпола. Точність як у пістолета Макарова (З тридцяти метрів тільки по силуету стріляти) зате найдешевший варіант, якщо купувати для стрільби по пляшках у вихідні.

Для любителів зброї пристойніше і подорожче можна придивитися до GSG-1911. Це точна копія пістолета Кольт 1911 . Нічим примітним крім виду не відрізняється, крім як мабуть вагою - майже кілограм без патронів. На відміну від попередніх моделей він повністю виготовлений з збройової сталі. Точність досить пристойна, але таких результатів як від спортивного «Вальтера» чекати не варто. Однак комплектацій поставки і тюнінгу від виробника - тьма.


Досить рідкісний і дуже незвичайний RUGER 22/45. Мабуть, найкращий варіант пістолета цього калібру для військових або поліції. Високоточен, мобільний і неймовірно надійний. Це не просто пістолет - це інструмент професіонала. До нього йде досить велика кількість тюнінгованих обважень і наборів, починаючи від стовбурів і закінчуючи ударно-спусковими механізмами, багато збройові компанії займаються його доопрацюванням. Вага 900 грам, обсяг магазину десять патронів. Ціна варіюється від 700 доларів до двадцяти тисяч.


Крім усього оригінального дрібнокаліберної зброї, на ринку присутні і копії найбільш популярних пістолетів світу, наприклад пістолета «Глок», одна з найдоступніших копій це ISSC M22.

Нічого особливого в ньому немає. Великий, дорогий (близько 800 доларів США) і не дуже надійний. Але для шанувальників марки цілком підійде. Точність в ньому ахова, на тридцяти метрах в пляшку може і потрапите, хоча багато пристосовуються стріляти з нього досить точно.

Любителів класики теж не обділили в «мелкашку». Представлені вони красенями AMT Lightning і Ruger Single Nine.

Представлені вони красенями AMT Lightning і Ruger Single Nine

Пістолети приголомшливо красиві, однак знайти їх в Росії досить важко, та й ціна дуже висока (від 900 доларів за Преміум версію), але вона повністю виправдовується, адже у вас буде в руках рідкісний екземпляр. Можливо вибрати варіанти з різною довжиною ствола і забарвленням в чорний колір.

Для любителів сучасних револьверів вибір взагалі величезний, але найбільш цікаві з них це Smith & Wesson Model 617 і TAURUS 990.


Величезні, масивні, неймовірно точні, і перевершують за точністю навіть Walther P22 особливо на дистанціях понад тридцять метрів. Лякають вже тільки своїм зовнішнім виглядом, а на крайній випадок можна і просто так по голові огортає, адже вага кожного більше кілограма. Якщо бажаєте самоствердитися, то ці пістолети для вас. Шкода тільки до нас не поставляються, та й взагалі не дуже поширені. Ціна порядку чотирьохсот доларів, що робить ці револьвери чудовою альтернативою більш дорогим спортивним пістолетів. Завдяки змінним стовбурах можуть відстріляти не один десяток тисяч патронів. На «Таурус» при бажанні ставиться оптика.

Кому здається, що пістолет занадто несерйозний як зброя, а гвинтівка надто незручно, є можливість придбати пістолет-кулемет або навіть автомат під дрібнокаліберний патрон, немає, вони стріляють чергами, але довший ствол і прицільна лінія дозволять вам досить точно стріляти на 50-70 метрів.

Рейтинг дрібнокаліберних пістолетів-кулеметів очолює GSG-5 від German Sport Guns. Це точна копія бельгійського МР5 , Тільки без функції автоматичного вогню. Тут як то кажуть все і відразу, і німецька якість і при цьому невелика ціна, близько 600 доларів. Я особисто таким користувався майже рік, навчаючи новобранців стрільбі. При використанні правильного глушника і трьох-чотирьох кратною оптики можна вести дуже точний (квадрат сім на сім сантиметрів) вогонь на дистанції в 40-50 метрів.

Друге місце за популярністю належить GSG АК. Однак їх два види, нормальний і АК-47, який являє собою «закос» під китайський NHM-90 або Zastava LKP PAP. Втім, другий примірник від китайського за якістю не відрізняється - весь сюліміновий. Та й ціна відповідна - двісті п'ятдесят доларів.

Перший АК куди цікавіше, це відмінна копія оригіналу, виконана з хорошого металу і має товстий, хромований всередині стовбур. Довгий, майже як у гвинтівки ствол дозволяє використовувати його як мисливський карабін, та й зовні він дуже вже грізно виглядає, відразу від оригіналу не відрізниш. Ціна питання шістсот п'ятьдесят доларів.

У лінійці автоматів інтерес представляють ще чотири примірники SIG Sauer SIG522, H & K 416 D145RS, Colt M4 Carbine .22 і Ruger SR-22, хоча останній, на мій погляд, потворний. Всі вони йдуть в одній ціновій категорії від 500 до 700 доларів. Що придбати собі, вибирати вам, так як всі вони однаково хороші, що по точності, що за якістю.

SIG Sauer SIG522 SIG Sauer SIG522

H & K 416 D145RS H & K 416 D145RS

Colt M4 Carbine Colt M4 Carbine .22

Ruger SR-22 Ruger SR-22

З копій зброї Великої Вітчизняної Війни найцікавіші GSG MP40 PRO, Schmeisser STG-44 і Pietta PPS50. Вони являють собою класичні МР-40, МР-43 і ППШ . Ціна майже така ж, як і у АК, від п'ятисот доларів за МР і чотириста - чотириста п'ятдесят за ППШ.

GSG MP40 PRO GSG MP40 PRO

Schmeisser STG-44 Schmeisser STG-44

Pietta PPS50 Pietta PPS50

Закінчуючи цю статтю хочу, щоб ви задумалися, для чого вам взагалі потрібна зброя. Якщо для самооборони, то скажіть, будь ласка, для чого вам буде потрібно пістолет сорокового, сорок п'ятого калібру? Невже все злочинці одягнені в бронежилети і вам потрібно настільки потужна зброя? Чи замислювалися ви що буде, якщо промахнетеся і які можуть бути наслідки для тих, хто потрапить на лінію вогню? Адже навіть проста дев'яти міліметрова куля запросто вб'є людину на дистанції в 100 метрів, чи готові ви жити з таким гріхом на душі?

Повірте, для самооборони цілком достатньо і такого маленького патрона, больовий шок в купе з великою площею пошкоджених тканин і невеликий проникаючої раною виведе вашого недоброзичливця з ладу надовго, але не вб'є. Ні, звичайно, якщо ви вистрілите в голову або серце, то летальний результат можливий в дев'яти випадках з десяти. Але ви будете впевнені, що в разі помилки або твердою руки ваш промах НЕ понесе чужу, невинне життя, та й промахнутися з пістолета, в якому практично немає віддачі просто неможливо.

Запам'ятайте, що зброя самооборони повинно бути зброєю останнього шансу, спочатку постарайся втекти і якщо не вийшло тільки потім стріляй. А для тренувань і просто розваг та такого пістолета більш ніж достатньо.

/ Олександр Мартинов, спеціально для «Армійського Вісника» /

Цікаво, хто-небудь пробував замінити гуму на велику кам'яну сіль?
А як бути тим, хто хоче брати участь в змаганнях IPSC?
Або банально постріляти в тирі на вихідних?
Погодьтеся, пошкодження вражають, адже мило більш тверде, ніж м'язи людини, а тепер уявіть, що стане з м'якими тканинами?
Однак, що ж можна у нас купити під цей патрон з короткоствольної зброї?
Якщо для самооборони, то скажіть, будь ласка, для чого вам буде потрібно пістолет сорокового, сорок п'ятого калібру?
Невже все злочинці одягнені в бронежилети і вам потрібно настільки потужна зброя?
Чи замислювалися ви що буде, якщо промахнетеся і які можуть бути наслідки для тих, хто потрапить на лінію вогню?
Адже навіть проста дев'яти міліметрова куля запросто вб'є людину на дистанції в 100 метрів, чи готові ви жити з таким гріхом на душі?

Новости