Про мембрані Gore-Tex у взутті

  1. Як працює мембрана Gore-Tex?
  2. Класи мембранних матеріалів Gore-Tex у взутті
  3. Gore-Tex Extended Comfort
  4. Gore-Tex Performance Comfort
  5. Gore-Tex Insulated Comfort
  6. проклейка швів
  7. Тестування і гарантії Gore-Tex
  8. симулятор ходьби
  9. Тестування матеріалів верху
  10. Догляд за взуттям з мембраною Gore-Tex

Компанія Gore-Tex є піонером індустрії виробництва кліматичних мембран і її найбільш авторитетним брендом. Сама назва цієї марки давно стало прозивним. Але все ж в ніші виробництва високотехнологічної штормового одягу у компанії WL Gore є серйозні конкуренти, такі як Toray, Polartec і Pertex, які пропонують зіставні, а за деякими параметрами і перевершують рішення. А ось на ринку непромокаючої взуття у мембрани Gore-Tex практично немає альтернативи.

І якщо про різноманітність мембранних тканин Gore-Tex в одязі знає кожен, хто хоч раз цікавився вибором якісних штормовий куртки або штанів, то про специфіку їх застосування в взуттєвої індустрії користувачам майже нічого не відомо. Описи самих виробників, як правило, скупі на цей рахунок - все обмежується металевим шильдиком «Gore-Tex» на парі черевиків або кросівок.

А між тим, що застосовуються у взутті мембрани Gore-Tex все ж мають свою специфіку в залежності від призначення конкретної пари. І за ними стоїть потужна дослідницька і випробувальна база.

Але перш, ніж перейдемо безпосередньо до теми нашого матеріалу, давайте згадаємо, як влаштована і працює мембрана Gore-Tex.

Як працює мембрана Gore-Tex?

Мембрану Gore-Tex отримують, розтягуючи нагріте політетрафторетилен (PTFE, «тефлон») до стану напівпрозорої плівки. На мікрорівні його структура починає нагадувати «живопліт», утворену безліччю перехресних волокон. Вона непроникна для води і вітру, так як відстань між волокнами в 20 000 разів менше водяних крапель.

Вона непроникна для води і вітру, так як відстань між волокнами в 20 000 разів менше водяних крапель

Знімок мембрани Gore-Tex під мікроскопом

Але між волокнами цієї «живої огорожі» залишається досить простору, через яке можуть проходити молекули води у вигляді розрідженого пара. А тому мембрана порівняно легко пропускає назовні йдуть від людського тіла випаровування.

Мембрана в «чистому» вигляді в одязі і взутті не використовується через свою порівняно невеликий міцності, так як її товщина складає всього 0,01 мм, тому вона завжди з'єднується (склеюється або зшивається) з лицьовим матеріалом і підкладкою. У взутті типова конструкція включає в себе зовнішній матеріал з вологостійкої обробкою - як правило, міцний текстиль або натуральну шкіру, мембрану і внутрішній захисний шар тканини.

Класи мембранних матеріалів Gore-Tex у взутті

Залежно від призначення конкретної пари взуття в ній може бути використаний один з чотирьох типів матеріалів Gore-Tex, які охоплюють практично весь можливий діапазон умов використання:

Gore-Tex Extended Comfort

Це сімейство матеріалів Gore-Tex, яке розроблено для взуття, розрахованої на застосування в переважно теплих погодних умовах або в рамках інтенсивних фізичних навантажень. Наприклад, в бігу або велоспорті. Весь мембранний ламінат відрізняється дуже високою паропроникністю і невеликою вагою за рахунок малої кількості шарів - дуже легка дихаюча підкладка з'єднана з мембраною безпосередньо, а з зовнішнього боку плівка Gore-Tex прикрита захисним тканинним шаром і добре «дихаючим» лицьовим матеріалом.

Gore-Tex Extended Comfort використовується в бігових кросівках, повсякденного взуття і в деяких легких черевиках для простих піших походів і тривалих прогулянок.

Трекінгові кросівки Salomon Ellipse 2 з мембраною Gore-Tex Extended Comfort © outdoorsmagic.com

Gore-Tex Performance Comfort

Сімейство ламинатов Gore-Tex Performance Comfort використовується переважно в трекінгових та альпіністських черевиках, а також в будь-яких моделях взуття, розрахованих на тривалу носку в мінливих і переважно вологих погодних умовах.

Конструкція Performance Comfort побудована таким чином, щоб забезпечити мембрані найкращий захист і довговічність при використанні взуття в умовах підвищеної вологості і стирання. Це досягається за рахунок застосування додаткового захисного шару з внутрішньої сторони мембрани, що слідує одразу за щільною тканиною підкладки і більш водостійкими матеріалами верху.

Черевики Hanwag Tatra з мембраною Gore-Tex Perfomance Comfort © outdoorsmagic.com

Gore-Tex Insulated Comfort

Ламінати Gore-Tex Insulated Comfort конструктивно схожі на Performance Comfort, але замість додаткового захисного шару в їх підкладці використовується утеплювач. Черевики з Gore-Tex Insulated Comfort розраховані на мінливу погоду, коли холод постійно чергується з дощем і снігом. Мембранні ламінати цієї категорії активно застосовуються в повсякденному зимового взуття, черевиках для альпінізму, льодолазіння та лижного туризму.

Мембранні ламінати цієї категорії активно застосовуються в повсякденному зимового взуття, черевиках для альпінізму, льодолазіння та лижного туризму

Альпіністські черевики La Sportiva Nepal EVO з утепленій підкладкою Gore-Tex Insulated Comfort © airfreshing.com

Як би добре не дихала мембрана, на шляху поту від стопи завжди було нездоланну перешкоду у вигляді товстої підошви з гуми і полімерів. А адже на підошвах наших стоп розташоване третину всіх потових залоз ніг! Вирішити проблему покликана новітня технологія Gore-Tex Surround, яка, за запевненням фахівців компанії, здатна забезпечити стопах кругову вентиляцію. При цьому для міської та туристичного взуття пропонуються різні конструктивні рішення.

Моделі для повсякденного носіння володіють бічними і прямими отворами прямо в підошві - через них випаровується волога, а для захисту від води ззовні вони перекриті мембраною Gore-Tex. Але такий варіант мало підходить для використання взуття на бездоріжжі і складному рельєфі, так як не дозволяє виробникам задіяти чіпкі і зносостійкі треккинговиє підметки, а закриває отвори мембрана може бути пошкоджена ззовні рельєфом.

Тому конструкція Gore-Tex Surround для трекінгових та «бездорожних» взуття дещо складніше. Вона представляє із себе кругової мембранний «панчіх», який доповнений вшитой вбирає пористої устілкою, розташованої відразу під стопою. Вона вбирає в себе надлишки вологи, які крізь мембрану відводяться через широкі бічні вентиляційні отвори, розташовані в верху взуття. Вони контактують з мембраною і стопою практично безпосередньо, тому при зануренні черевик або кросівок в воду може навіть виникнути відчуття промокання через різке охолодження стоп. Але на ділі ноги залишаться сухими - головне, щоб воду не затопило через верх!

Поперечний розріз кросівка з технологією Gore-Tex Surround. Помітно круговий будова мембранної оболонки і пориста вбирає устілка, яка дозволяє відводити вологу через бічні вентиляційні канали (закриті зеленої сіткою) © gearjunkie.com

Технологія Gore-Tex Surround використовується у взутті для носіння в жарку погоду або для інтенсивних фізичних навантажень в теплу пору року. Її можна зустріти в кросівках для трейлраннінга, а також в легенях трекінгових черевиках. Але незалежно від моделі, взуття з Gore-Tex Surround не призначена для носіння в мороз і холод серед снігу і льоду. Правда, в цих умовах проблема вентиляції йде на другий план, поступаючись місцем питань теплоізоляції.

Легкі трекінгові черевики Hanwag Najera виконані за технологією Gore-Tex Surround. Волога з-під стопи відводиться крізь мембрану через добре помітні бічні отвори в верху черевик © outdoorsmagic.com

проклейка швів

Прошиваючи шов, голка залишає в мембрані безліч дрібних отворів, кожне з яких - потенційна текти. Тому кожен шов у взутті з мембраною Gore-Tex проклеюється широкої водонепроникною стрічкою тільки на сертифікованих підприємствах, де на спеціальному обладнанні працюють навчені в компанії WL Gore фахівці.

Тестування і гарантії Gore-Tex

Перш ніж будь-яке взуття з мембраною Gore-Tex добирається до прилавків, вона піддається серії суворих тестів в лабораторіях компанії WL Gore. В процесі випробувань виявляються слабкі місця прототипів, після чого компанія-виробник вживає заходів щодо їх усунення. Лабораторну перевірку також проходять всі матеріали, що забезпечують особливий мікроклімат усередині взуття - шкіра, текстиль, мембрана і тканину підкладки. Випробування вважаються пройденими тільки в тому випадку, якщо прототип непромокаючої взуття цілком відповідає підвищеним стандартам водостійкості і паропроникності, прийнятим компанією WL Gore.

симулятор ходьби

Цей тест моделюють тривалий рух під дощем. Черевик надаватися на оснащену сенсорами колодку і занурюється в воду на 5 сантиметрів. Потім спеціальний верстат згинає його, імітуючи крок 500.000 разів (еквівалент відстані 500 км). Розташовані всередині сенсори чуйно реагують на будь-які найдрібніші протікання, і, якщо такі трапляються, тест не буде пройдено. Примітно, що на цьому приладі випробувачі можуть змоделювати навіть швидкість ходьби і вага користувача.

Щоб підтвердити водонепроникні якості взуття і виявити можливі місця протікання, черевик з мембраною Gore-Tex заповнюється водою і розкручується в спеціальній центрифузі, яка обертається зі швидкістю 240 оборотів в хвилину, створюючи при цьому надмірно високий тиск. Якщо волога виступить, то вона залишиться на вбирає серветці, що і фіксується випробувачем.

Тестування матеріалів верху

Всі матеріали верху, будь то шкіра, текстиль, шнурки, і навіть нитки, тестуються на водостійкість. Зразки поміщаються одним кінцем в ємність з водою і залишаються в такому положенні на дві години. Якщо за цей час волога піднялася по волокнам матеріалу на висоту більше 1 см, то тест не буде пройдено. Це дозволяє гарантувати, що виробник буде використовувати у взутті з Gore-Tex тільки ті матеріали, які володіють досить високою природною водостійкість і не схильні вбирати і утримувати в собі вологу.

Нарешті, всі матеріали проходять стандартний тест на паропроникність, включаючи саму мембрану і тканину підкладки. Цьому параметру приділяється особлива увага, оскільки саме від нього більшою мірою залежить подальший комфорт користувача. Крім тестування матеріалів, здатність до високої паропроникності перевіряється у готових прототипів взуття.

Настільки суворий контроль на всіх етапах створення взуття з Gore-Tex - від підбору матеріалів і фурнітури до безпосереднього виробництва, - дозволяє компанії WL Gore давати свою всесвітньо відому гарантію - «Guaranteed to Keep you Dry». У разі, якщо покупець не до кінця задоволений волого / вітрозахистом і паропроникністю купленої одягу або взуття з Gore-Tex, то компанія бере на себе зобов'язання безкоштовно відремонтувати, замінити або повернути вартість виробу.

Догляд за взуттям з мембраною Gore-Tex

Тримайте взуття в чистоті. Очищайте верхню поверхню злегка теплою водою. Використовуйте щітку для шкіряного взуття або губку для взуття з текстилю. Регулярно витрушуйте з взуття гравій і землю, так як вони можуть пошкодити підкладку і саму мембрану, що в подальшому може призвести до протікання.

Намагайтеся уникати використання жирних кремів на масляній основі або масла для шкіри. Вони не зашкодять мембрані Gore-Tex, але склади з високим вмістом жирів і масел можуть закупорити пори шкіри. В кінцевому підсумку, це надасть згубний вплив на загальну паропроникність взуття. Тому краще використовувати кошти на основі воску.

Регулярно оновлюйте водовідштовхувальне покриття. Все взуття з Gore-Tex характеризується високою водонепроникністю. Проте, слід регулярно наносити додатковий шар водовідштовхувального кошти на лицьовій матеріал, так як якщо він просочиться вологою, то паропроникність взуття радикально знизиться. Водовідштовхувальне покриття дозволяє підтримувати взуття в сухості довше, що також позитивно позначається на терміні її служби.

Використовуйте хороші шкарпетки. Безумовно, мембрана Gore-Tex буде працювати незалежно від того, які шкарпетки ви надягнете. Однак, правильний підбір шкарпеток помітно впливає на створення комфортного мікроклімату всередині взуття. Тому не рекомендується використовувати бавовняні шкарпетки, оскільки вони поглинають і утримують вологу як губка.

Очищення підошви Gore-Tex Surround. Взуття з Gore-Tex Surround містить спеціальний захисний шар в підошві, який захищає мембрану від пошкоджень при повсякденному носінні. Тому таке взуття можна чистити так само, як і будь-яку іншу - просто змивайте бруд з підошви теплою водою.

Завжди сушіть взуття після миття і шкарпетки. Своєчасна щадна сушка дає змогу подовжити термін служби взуття. У домашніх умовах найкраще підійдуть електричні повітряні сушки (на сленгу - «курки»), які зазвичай використовуються для гірськолижних або сноубордических черевик.

У магазині «Спорт-Марафон» представлено величезний вибір взуття, оснащеної мембранами Gore-Tex. Тут ви точно знайдете пару, яка не тільки ідеально підійде для ваших цілей, але і відмінно сяде по нозі. Чекаємо на примірку до нас на Сайкина, 4!

Як працює мембрана Gore-Tex?
Як працює мембрана Gore-Tex?

Новости