Про що нам розповів щорічний звіт НБУ: зростання зарплат і світова криза будуть більшою проблемою для української економіки, ніж Донбас і Азов

7 грудня 2018 року Національний банк України оприлюднив фінансовий звіт про погашення зовнішніх боргів, блокаді Азовських портів і уповільнення зростання світової економіки. У документі йдеться про те, як змінилися доходи українців у порівнянні з попередніми роками, а також що відбувається з цінами на нерухомість. Букви вибрали найцікавіші цифри і факти зі звіту Нацбанку.
Чи впливає військовий стан на банківську систему?
Запровадження воєнного стану в десяти областях України не зробило значного впливу на роботу банківського сектора: депозити населення і бізнесу не знизилися, банки залишаються ліквідними, безперебійно здійснюються всі платежі.
За рік в Україні збанкрутував один банк
Протягом року в Україні збанкрутів лише один російський банк - ВТБ. Він не зміг вчасно проводити платежі через відсутність підтримки з боку материнської структури. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повинен буде виплатити вкладникам 942,7 млн ​​гривень в якості компенсації. А 97% клієнтів ВТБ (понад 59 тисяч осіб) отримають свої депозити в повному обсязі, оскільки вони не перевищують суму в 200 тисяч гривень.
Доходи бізнесу будуть збільшуватися
НБУ очікує, що доходи від підприємницької діяльності продовжать збільшуватися від 10% до 15% в залежності від діяльності компаній. Також банки зможуть збільшити своїм клієнтам-компаніям кредит більш ніж на 15%. Однак для населення, і це не дивлячись на підвищення зарплат і пенсій, кредити залишаться досить високими.
Підвищення зарплат і збільшення грошових переказів з-за кордону дозволяє українцям постійно купувати товари та послуги на місцевому ринку, тим самим підвищуючи зростання української економіки. А завдяки зростанню доходів люди можуть відкладати заощадження і брати банківські кредити, сприяючи при цьому зростання ВВП. Однак приріст ВВП буде сповільнюватися через збільшення податків, скорочення витрат державного бюджету і помірної конкуренції на внутрішньому ринку праці.
зростання ВВП
У наступному році очікується зниження темпів зростання ВВП до 2,5% через жорсткої монетарної та фіскальної політики, а також уповільнення зростання економік основних торговельних партнерів України. У НБУ відзначили, що в III кварталі поточного року зростання реального ВВП сповільнилося до 2,8%, проте в IV кварталі очікується прискорення, що дозволить за підсумками року досягти приросту економіки в розмірі 3,4%.
Ситуація в Чорному і Азовському морях не створить критичних ризиків для країни
Основною загрозою в Азовському морі і раніше залишається Росія. Є побоювання, що українські порти можуть бути заблоковані російськими військовими кораблями, і через це наша країна втратить можливість отримувати доходи від транспортування вантажів морським шляхом.
Постійні затримки торгових суден через Керченський протоку призводять до значних фінансових витрат, а також до зриву або невиконання контрактних зобов'язань. Однак уже зараз морські транспортні потоки поступово переорієнтовуються на порти Чорного моря, і на користь цього говорить статистика перевезення вантажів з портів Маріуполя і Бердянська: з 11,9% у 2013 році до 5,8% за 11 місяців 2018 року. По всій видимості морська блокада не створить критичних ризиків в масштабах країни, оскільки були вчасно знайдені альтернативні шляхи постачання товарів та вантажів.
Також переорієнтація експорту на порти Чорного моря в зв'язку з блокуванням Росією Азовського моря може збільшити собівартість продукції. До того ж це може привести до зниження обсягів виробництва, оскільки є проблеми із залізничними перевезеннями.
Економічне зростання в світі сповільнюється
МВФ і Світовий банк прогнозують, що в наступному році темпи зростання світової економіки сповільняться (зниження темпів зростання грошової маси на 0,1-0,2 п. П.) В порівнянні з 2018-м.
Згідно жовтневим оцінками МВФ, темпи економічного зростання зменшаться і у ряду основних торгових партнерів України. Це, зокрема, торкнеться ЄС, Китаю, Польщі, Туреччини. Уповільнення польської економіки загрожує не тільки двосторонній торгівлі, а й обсягами грошових переказів від трудових мігрантів. Зростання світової торгівлі також буде сповільнюватися, але, згідно з прогнозами МВФ, залишиться відносно динамічним.
В Україні ситуація також склалася не кращим чином, тому Уряд почав розміщувати цінні папери на міжнародних ринках. Так, в жовтні поточного року Кабмін розмістив єврооблігації на $ 2 млрд. Виручені кошти можуть піти на погашення значних сум зовнішнього державного боргу.
Як Україна буде розплачуватися з боргами?
Для того, щоб розплатитися з вже наявними боргами, Уряду доведеться вдатися до зовнішніх запозичень. Так, в держбюджеті на 2019 рік прописано рефінансування внутрішніх зобов'язань на 134%, а зовнішніх - на 118%. При цьому планується, що 21% внутрішніх запозичень не перевищуватиме 12 місяців, а за зовнішніми короткостроковими запозиченнями боргів не буде. Велика проблема полягає в тому, що в наступному році державним банкам належить виплатити значну суму в розмірі $ 1,1 млрд за єврооблігаціями.
Чому доходи підприємств зменшилися?
У звіті наголошується, що зростання зарплат і процентних виплат - найбільші ризики для прибутковості реального сектора.
Другий рік поспіль темпи зростання доходів підприємств значно нижче, ніж збільшення витрат на оплату праці. Основні причини - підвищення мінімальної заробітної плати і висока трудова міграція. У боротьбі за працівників підприємства були змушені значно піднімати зарплати.
Найбільше витрати на персонал зросли в транспортній галузі, легкої промисловості, машинобудуванні, дещо менше - в сільському господарстві та виробництві будівельних матеріалів. У 2019 НБУ очікує зниження інтенсивності трудової міграції, що дозволить уповільнити зростання зарплат.
Ринок нерухомості і пов'язані з ним ризики
Прогнозується, що ціни на якісну житлову нерухомість стабілізуються. Іпотечне кредитування буде продовжено, але його обсяги ніяк не вплинуть на ситуацію на ринку нерухомості. Очікуються значні інвестиції в комерційну нерухомість, і як результат - поступове зростання обсягів будівництва.
Оскільки на динний момент темпи житлового будівництва уповільнилися (в Україні зменшилися на 36%, в Києві - на 45% і Київської області - на 33%), Нацбанк очікує, що дана тенденція продовжиться і в наступному році. Можливо, ситуація надалі погіршиться у зв'язку з прийняттям нових державних будівельних норм, які приведуть до зниження рентабельності будівництва.
Надлишок житла на первинному ринку в Києві буде і надалі впливати на вартість квартир і оренду житла на вторинному ринку. Незважаючи на це, в Україні продовжує спостерігатися активний попит на житло. Так, в III кварталі 2018 року загальна кількість угод з купівлі-продажу квартир зросла на 11%.
Доходи населення продовжують зростати
У I півріччі 2018 року доходи українців виросли після підвищення середньої зарплати на 26%, а мінімальної - на 16%. Особливо збільшилися заробітні плати в сферах промисловості і транспорту, а також фінансовій сфері та державному управлінні. Однак українські громадяни не змогли повною мірою відчути на собі підвищення зарплати в зв'язку з високою інфляцією. У наступному році доходи населення знизяться в зв'язку з жорсткою державної економією.
Також з об'єктивних причин виросли грошові перекази українців з-за кордону на 43%.
Споживче кредитування
Через брак коштів українці беруть в основному споживчі кредити, тобто вони не можуть собі дозволити купити квартиру в іпотеку, оскільки грошей вистачає лише на побутову техніку, меблі, автомобіль і т. Д. Саме тому серед країн Східної Європи Україна має найвищий показник за споживчими кредитами (зріс більш ніж 35%). У свою чергу банкам дуже вигідно надавати українцям подібне кредитування, оскільки воно приносить непоганий дохід і швидко погашається.


Чи впливає військовий стан на банківську систему?
Як Україна буде розплачуватися з боргами?
Чому доходи підприємств зменшилися?

Новости