Про зміну порядку ввезення та вивезення товарів: Що Кодекс новий нам готує?

  1. Норми вивезення зменшені
  2. алкоголь
  3. Валюта

Новий Митний кодекс вніс суттєві зміни в порядок пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон нашої країни Новий Митний кодекс вніс суттєві зміни в порядок пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон нашої країни. Торкнулося це норм вивезення товарів з України - вони значно зменшені.

Норми вивезення зменшені

Якщо до 01.01.2004 р фізичні особи могли без сплати мита і митних зборів вивозити з України товари сумарною вартістю до 100 тис. Євро (за винятком заборонених до вивезення), то тепер ця сума зменшена до 200 євро. При цьому вивезення громадянами за межі митної території нашої країни товарів вартістю, що перевищує 200 євро, відповідно до статті 250 нового Митного кодексу України з 01.01.2004 р здійснюється в порядку і на умовах, встановлених законодавством України для підприємств.

алкоголь

У правилах ввезення алкоголю відбулися невеликі зміни. Тепер алкогольні напої та тютюнові вироби ввозити на митну територію України дозволено тільки особам, які досягли 18-річного віку, в супроводжуваному багажі або в ручній поклажі. Раніше дію цього положення поширювалося на осіб, які досягли 21 року. Новим в Кодексі є також положення про те, що алкогольні напої та тютюнові вироби не звільняються від оподаткування, якщо особа, яка ввозить їх, було відсутнє в Україні менше 24 годин (це зв'язує руки «човників», особливо які проживають в прикордонних районах).

Самі норми ввезення алкоголю в нашу країну не змінилися - громадяни можуть ввозити без сплати податків і зборів, встановлених на імпорт:

- 2 літри вина та 1 літр міцних алкогольних напоїв (горілка, коньяк, віскі);

- 200 сигарет або 50 сигар, або набір тютюнових виробів вагою до 250 грамів.

Валюта

Норми вивезення іноземної валюти ТК не зачепила, так як вони визначаються постановами Національного банку. Як і раніше, загальна сума валюти, що вивозиться громадянами - резидентами України не повинна перевищувати 6000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті. За умови усного декларування на митниці можна вивезти до 3000 доларів США (готівкою або дорожніми чеками). Безперешкодно вивозиться з України також будь-яка сума в іноземній валюті, ввезена раніше в нашу країну на законних підставах і оформлена українським митним органом.

ДУМКАДУМКА

Олег Назаренко   Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко
Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів

Новий Митний кодекс - документ, який відповідає європейським і міжнародним стандартам в галузі міжнародного права. Закладені в ньому норми істотно полегшують роботу офіційних імпортерів, тим самим позитивно впливаючи на їх відносини з споживачами. Наприклад, можливість оформляти періодичну митну декларацію для імпортерів, які тривалий час ввозять однотипні товари від одного постачальника. Зрівнюються умови ввезення товарів фізособами і підприємцями, вводяться склади тимчасового зберігання поряд з митно-ліцензійних складів і т.д.

Втім, потрібно відзначити, що Кодекс трохи застарів і тому потребує доопрацювання. Крім того, викликає побоювання правильність виконання норм документа працівниками митниці на місцях.

ДУМКАДУМКА

Олександр Лелета   Генеральний директор консалтингової компанії «Укрвнештерміналкомплекс» Олександр Лелета
Генеральний директор консалтингової компанії «Укрвнештерміналкомплекс»

Внесені новим Митним кодексом зміни в правила вивезення товарів для фізичних осіб означають, що приватник, який бажає, наприклад, вивезти за межі України і там продати автомобіль, повинен діяти як юридична особа. Зокрема, потрібно оформляти акредитацію на митниці, вантажну митну декларацію, надати митникам всі дозвільні документи на вивезення, контракт на поставку і т.д.

Нововведення для перевізників

Новий Митний кодекс вніс як негативні, так і позитивні зміни в порядок проходження митниці автоперевізниками. Зокрема, в Кодексі відсутня розділ, який регулює порядок справляння митних платежів. На думку перевізників, це призведе до того, що вантажні автомобілі будуть стояти, чекаючи розмитнення невизначений час. Крім того, новий ТК передбачає дублювання всіх видів контролю на кордоні і на внутрішній митниці, а це затягне процес оформлення вантажів.

З позитивних нововведень можна відзначити введення декількох нових типів декларацій - зокрема, тимчасової та неповної. Наприклад, якщо імпортер з якої-небудь причини не в змозі задекларувати вантаж в повному обсязі, товар може бути випущений у вільний обіг під тимчасову або під неповну декларацію. А повністю оформити вантаж імпортер повинен не пізніше, ніж через 30 днів.

Крім того, ТК передбачає два нових митних режиму - реекспорт та реімпорт. Перший дасть великим торговельним компаніям можливість розміщувати на території України перевалочні бази для подальшої відправки товарів за кордон. З реімпорту українським підприємствам стане, наприклад, простіше оформляти вивезення зразків продукції на іноземні виставки.

З реімпорту українським підприємствам стане, наприклад, простіше оформляти вивезення зразків продукції на іноземні виставки

Підготувала Світлана Скрипка
Фото Сергія Орлова та Сергія Кузьмича

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости