Про плюси хлібопічки

  1. Основна схема випічки хліба в хлібопічці (кількість - на велику буханку, зменшуємо відповідно):

Ми нарешті навчилися пекти прекрасний хліб в хлібопічці ( стаття про хлібопічці тут ), Тепер буду публікувати рецепти і фото вийшло хліба.

Але спочатку - про плюси хлібопічки в цілому:

Але спочатку - про плюси хлібопічки в цілому:

М'якуш хліба чіабатта.

  • не доводиться півдня возитися з хлібом (заміс тесту, обминання, і т.п.); хоча пекти хліб вручну нескладно, але - не можна піти з дому на довгу прогулянку, інакше на наступний день без хліба залишишся (ми печемо кожен день - на велику сім'ю інакше не виходить)
  • буханець в цій хлібопічці (Unold 68511 BACKMEISTER® EXTRA) виходить дуже велика, майже на 2 кг - вистачає на сім'ю навіть з 5-6 чоловік (можна і менше піч, звичайно)
  • пристосувавшись до своєї хлібопічці і своєї борошні, пекти хліб виходить дуже легко: засипали все, що потрібно, в ємність, поставили в хлібопічку, натиснули пару кнопок, і ВСЕ!

Домашній хліб - цеглинка вагою близько 1,5 кг, для порівняння поруч з магазинним хлібом - стандартним білим батоном (близько 0,4 кг) і чорної буханцем (близько 0,8 кг).

Основна програма - це 3.30 години. Пробували ми піч на прискореної, але менше сподобалося, печемо завжди на базовій. Після цього грубка ще годину тримає хліб на підігріві. Але нам це не треба, тому після фінального сигналу вимикаємо грубку і залишаємо в ній хліб - остигати. Через півгодини-годину (не пізніш - інакше сильно підмокне знизу) дістаємо форму з хлібопічки, перевертаємо. Готова буханець просто вислизає з форми. Загортаємо її в рушник, і - до завтра. :-) Свіжий хліб є не подобається, смачніше вчорашній. А ще смачніше - тости. Можна вранці розрізати буханець, насушити тостів у звичайній духовці, з'їсти скільки треба, залишок можна доїдати весь день, і навіть залишити на ніч. Навіть не гарячі тости дуже смачні.

Спочатку, поки тільки освоювали грубку, купували і магазинний хліб (білий і чорний, у нас в найближчих містечках досить хороший хліб продається, з місцевих хлібозаводів). Однак потім, коли свій хліб став виходити ідеальним, магазинний відвалився за непотрібністю: у порівнянні з домашнім, він якийсь ... порожній, зовсім несмачний, з домашнім навіть порівнювати не можна!

Для порівняння: домашній батон важить у нас близько півтора кілограма, і навіть більше (менше не печемо - не вистачить), магазинний білий стандартний батон - це всього близько 400 грам! Магазинний чорний "цеглинка" - трохи менше 800 м Вони НАБАГАТО менше домашнього хлібного шматка. :-) За магазинними батонами треба бігати майже кожен день. І носити цілими рюкзаками. :-) Але це півбіди; головне - він просто несмачний, якщо порівнювати з хлібом з хлібопічки!

Хліб на суміші пшеничного білої, грубої, і житнього шпалерного борошна.

Хліб ми печемо на сухих дріжджах. Пробували на свіжих, але не дуже сподобалося: в хлібі залишається легкий специфічний запах, він не подобається. Далі, можливо, будемо пробувати експериментувати з закваскою, але необхідності немає: сухі дріжджі влаштовують на 100%. Перший час купували маленькі пакетики (на порцію), потім купили великі брикети, відразу 500 г сухих дріжджів в упаковці, вистачить дуже надовго.

Також експериментуємо зі спеціальними добавками для хліба (вони продаються в магазинах для пекарів). Деякі подобаються, деякі - не дуже.

Пробували піч з готових упаковок (виду 3-4 пекли) - хлібні суміші для хлібопічок, готові, з різними видами хліба. Начебто нічого, хороший хліб виходить, але він подобається менше домашнього. Домашній на прянощах смачніше. Домашній хліб за смаком виходить дуже багатий. І різноманітний.

В розрізі. Буханець велика, ріжеться добре, хліб прекрасно пропечён і в центрі теж.

Найпотрібніші добавки і прянощі для хліба в хлібопічці: коріандр, гірчиця (насіння, мелем разом з зерном), кардамон, кмин і кумін, розмарин, мускатний горіх, чебрець, орегано. Для інших видів хліба (більше схожих на солодкі, хоча і без цукру): кориця і ваніль (в стручках, мелем), фенхель і аніс, імбир, а також куркума, і кардамон - його майже завжди додаємо. Кориці кладемо досить багато.

В деякі види хліба добре додавати мак і кунжут. Можна насіння, родзинки, курагу, горіхи - це вже особливі хліба. Можна навіть шоколадну булку спекти (поки, щоправда, ще не пробували).

ВАЖЛИВО: пробували пекти хліб виключно на грубій домашньої борошні (ми мелем не дуже дрібно, щось на зразок крупи виходить, на магазинну борошно зовсім не схоже - ось стаття про домашніх млинах , У нас Октагон): хліб виходить не дуже хороший. Стали розбавляти домашню борошно магазинної (пшеничного вищого сорту та житнього обдирного) - і результат зовсім інший - ідеальний хліб став виходити, як і мріялося! Він і грубий, але в міру, і пишний, але теж в міру, ідеально піднявся, відмінно пропечённий. Грубу домашню борошно додаємо приблизно навпіл з магазинної, або менше. Більше половини брати не варто, якщо тільки змолоти максимально дрібно, і просіяти. Але так возитися лінь, простіше розбавити хорошою білою мукою. Так що зазвичай беремо 1/2 - 2/3 або навіть 4/5 магазинної борошна, і залишок - домашній.

До речі, піч чисто на магазинної борошні теж погано - не вистачає волокна, не той м'якуш у хліба, і смак не зовсім той (груба борошно дає хлібу особливу ні з чим незрівнянну насолоду). Так що ідеальний варіант - це суміш: магазинна борошно + домашній свіжий борошно.

Основна схема випічки хліба в хлібопічці (кількість - на велику буханку, зменшуємо відповідно):
  • в форму для хлібопічки ставимо змішувачі
  • наливаємо воду (700 мл)
  • додаємо 2-3 ч.л. солі
  • прянощі за вибором
  • 1 ч.л. сухих дріжджів (можна півтори ложки)
  • якщо треба - додаємо цукор або мед (зазвичай 1-2 ложки), це не завжди потрібно
  • засипаємо борошно - 1 кг
  • ставимо форму в хлібопічку
  • вибираємо програму (базова, корочка темна, буханець найбільша; корочку можна також світлу або середню вибрати)
  • включаємо, і ВСЕ!

М'якуш житньо-пшеничного домашнього хліба.

Спочатку хлібопічка підігріває інгредієнти, не заважає. борошно в цей час просочується водою. Потім починається заміс тесту (півгодини). Потім піч пропищить - в цей час потрібно досипати горіхи, насіння, і т.п. складові. Якщо печемо без них - на сигнал уваги не звертаємо. :-) Далі - три підйому тесту, після кожного - вимішування. Потім - година випікання. Після чого грубка знову сигналить. У цей момент підходимо і вимикаємо. Або вона буде годину тримати хліб на підігріві.

Як хліб охолов до теплого стану, дістаємо форму, перевертаємо, хліб вислизає, і дивимося - змішувачі в хлібі залишилися, або в формі. Якщо в хлібі - підчіплюємо (до хлібопічці гачок додається), витягуємо (дуже легко виходять), і потім загортаємо хліб в лляну тканину. Якщо змішувачі в формі - знімаємо їх з насадок.

Форму мити не потрібно, вона чиста залишається. Єдине, штирі, на яких стоять змішувачі, можуть бути трохи в тесті, через це наливаємо в форму ківш води, можна і холодною, даємо годинку постояти, потім протираємо штирі (досить просто рукою, пальцями), щоб сяяли, і більше нічого робити не треба.

Ну а далі - неосяжне поле для експериментів з рецептами !! Потихеньку будемо додавати на сайт відпрацьовані рецепти.

До речі, у звичайній духовці у нас такого хорошого хліба спекти так і не вийшло: завжди виходить дуже тверда кірка, а всередині - погано пропечённий хліб (може духовка замала, незрозуміло), так що хлібопічка - справжній порятунок!

Новости