Проблеми і перспективи розвитку ринку міжнародних автомобільних перевезень в Сибірському федеральному окрузі

1 листопада в малому залі уряду Новосибірської області відбувся круглий стіл, на якому обговорили проблеми, що виникають при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень.

В обговоренні взяли участь: керівник Філії АСМАП по СФО Ігор Сафрошкін, президент Новосибірської міської ТПП Юрій Бернадський, міністр транспорту і дорожнього господарства Новосибірської області Анатолій костилевской, уповноважений із захисту прав підприємців регіону Віктор В'язів, начальник Західно-Сибірського міжрегіонального управління державного автодорожнього нагляду Федеральної служби з нагляду в сфері транспорту Василь Іванько, начальник відділення прикордонного контролю прикордонного управління ФСБ РФ по НС Про Андрій Замякін, співробітник УГІБДД по НСО Михайло Сафонов, представники перевізників та підприємців, які здійснюють міжнародну діяльність.

Ігор Сафрошкін привів невтішну статистику, яка показує, що сьогодні тільки 2% експортних вантажів транспортується перевізниками Сибіру. Якщо дивитися по всій Росії то не більше 30% всього експортного вантажу вивозиться російськими перевізниками, а 70% іноземними, в основному білоруськими і казахськими. Виходить що, не дивлячись на зростання економіки, ринок автоперевезень знаходиться в стагнації. Тому виникає питання про конкуренцію і конкурентних переваги наших партнерів. Іноді ця перевага за рахунок території або преференцій отриманих від урядів, а іноді це недобросовісна конкуренція і відверте порушення транспортного законодавства РФ.

Вітаючи учасників круглого столу, Анатолій костилевской зазначив такий важливий момент, як безпека дорожнього руху. Зростає кількість ДТП, в тому числі за участю іноземних водіїв, які відчувають свою безкарність на наших дорогах. Основні причини аварій - перевантаження транспорту і порушення правил перевезення пасажирів.

Про необхідність вдосконалення російського законодавства в частині захисту інтересів російських перевізників говорив Василь Іванько. Він зазначив, великий відсоток порушень з боку іноземних перевізників, це пов'язано з тим, що російські перевізники за порушення притягуються до відповідальності, а іноземним вдається уникнути покарання. Зокрема на оплату штрафів в Росії відводиться до 70 днів, за цей час іноземні перевізники встигають покинути територію РФ. Тому необхідно розглянути питання про внесення змін до законодавства Росії про те, що при виявленні порушення транспортний засіб не має право покинути місце проведення контролю. До сплати штрафу і усунення порушення транспортний засіб повинен залишатися на штраф стоянці. Такі правила діють в Казахстані.

Василь Іванько підкреслив необхідність активізувати роботу наглядових органів з відповідними структурами суміжних держав. Необхідно направляти інформацію про порушення перевізників до відповідних структур і вимагати від них залучення до відповідальності. Тим більше що там компанії теж проходять процедуру допуску до міжнародних перевезень.

Андрій Замякін зазначив, що в Новосибірській області діє один пункт пропуску через державний кордон. У 2016 році через нього пройшло 111359 транспортних засобів, з них вантажних - 45943. За 9 місяців 2017 кордон перетнуло 117 537 одиниць транспорту, в тому числі 46596 вантажного. Дані говорять про зростання вантажопотоку. У 2016 році 724 машини не пропустили на територію РФ, в 2017 - 874. Основна причина повернення транспортних засобів перевезення вантажів з порушенням встановлених норм і вимог. Рішенням проблеми, зокрема пов'язаної з перевагою може стати встановлення стаціонарного поста вагового контролю поблизу державного кордону.

Оперативну інформацію про порушення іноземними водіями правил дорожнього руху надав Михайло Сафонов. За 9 місяців 2017 року Новосибірської області скоєно тисячі вісімсот дев'яносто дві ДТП, в порівнянні з минулим роком кількість ДТП скоротилася на 8%. Відсоток стягнення адміністративних штрафів з іноземних водіїв значно нижче, ніж в середньому по НСО, що пов'язано з прогалинами у законодавстві. Чи не відрегульовано питання про виконання адміністративних штрафів за більшу частину правопорушень. Виняток становить Конвенція про взаємне визнання та виконання постанов по адміністративних справах за порушення правил дорожнього руху. З 2008 року ми здійснюємо інформаційну взаємодію у цих справах. У 2017 - направлено 176 повідомлень, перш за все стосуються таких грубих порушень, як: управління в п'яному вигляді, відмова від проходження медичного огляду та здійснення ДТП з постраждалими. По інших чинним законодавством взаємодія не передбачено. Тим не менш, у даний час Головним управлінням забезпечення безпеки дорожнього руху МВС РФ розглядається питання про укладення міждержавної угоди з Республікою Казахстан про винесення і виконання постанов про порушення ПДР.

Віктор В'язів вважає, що вирішенням багатьох проблем могло б стати укладення міжурядової угоди про введення загальних правил вантажоперевезень, обмін інформацією, встановлення загальних баз даних. Крім того, проблеми та пропозиції щодо їх вирішення, висунуті учасниками круглого столу буде передано уповноваженій із захисту прав підприємців при Президенті РФ Борису Титову.

Розвиток транспортно-логістичної діяльності в регіоні нерозривно пов'язане з розвитком виробництва сільськогосподарської і промислової продукції, вважає Юрій Бернадський. Диверсифікована структура економіки регіону дозволяє при падінні поставок в одних галузях, компенсувати їх зростанням в інших. На ринок вантажоперевезень впливають як внутрішні, так і зовнішні чинники. Зокрема, не урожай в Монголії в цьому році може стати причиною зростання експорту по даному напрямку.

Президент НГТПП представив інформацію про перспективи розвитку індустріального комплексу області, зазначивши такі пріоритетні проекти, як науково-виробничий кластер «Сибірський Наукополіс», біомедичний парк «Зелена долина», зона випереджаючого розвитку «Аеросіті», східна транспортно-логістична зона, а також території випереджаючого розвитку Гірський та Линево. Завдання регіону, використовуючи свої переваги, зокрема, географічне положення, науково-виробничий потенціал, конкурувати не суб'єктами Російської Федерації, а з іншими країнами, причому формувати попит на конкурентну наукомістку продукцію.

Про заходи державної підтримки транспортно-логістичних компаній розповіла керівник відокремленого підрозділу в Новосибірську АТ «Російський експортний центр» Олена Брагова.

В ході круглого столу експерти обговорили і інші актуальні для галузі питання.

Одна з основних завдань НГТПП - це формування сприятливих умов для розвитку підприємництва. Палата сприяє АСМАП у вирішенні питань, що стосуються ринку міжнародних автоперевезень. Зокрема, пропозиції щодо заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності вітчизняних міжнародних автоперевізників, підвищення їх конкурентоспроможності, в тому числі за допомогою використання наданих податковим законодавством Росії можливостей по встановленню режимів найбільшого сприяння підприємницької діяльності в Новосибірській області, а також встановлення пільг по податках і зборах.

Зокрема, пропозиції щодо заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності вітчизняних міжнародних автоперевізників, підвищення їх конкурентоспроможності, в тому числі за допомогою використання наданих податковим законодавством Росії можливостей по встановленню режимів найбільшого сприяння підприємницької діяльності в Новосибірській області, а також встановлення пільг по податках і зборах

Новости