Проблеми високого вмісту розчиненого заліза в артезіанську воду

  1. Фільтри для видалення заліза-відстійники
  2. Реагентні фільтри для видалення заліза
  3. Безреагентниє фільтри знезалізнення

Традиційним джерелом водозабору в сільській місцевості протягом сотень років вважався колодязь Традиційним джерелом водозабору в сільській місцевості протягом сотень років вважався колодязь. Однак, сьогодні все частіше власники заміського житла відмовляються від нього на користь буріння артезіанської свердловини . Причина такого кроку не тільки в більш зручній її експлуатації, ніж колодязя, а також відносної стабільності складу води з свердловина. На неї практично не впливають сезонні коливання складу води і забруднення прилеглої території. Вважається, що вода зі свердловини відвічна придатна для господарсько-побутового використання і не вимагає очищення. З цим твердженням можна погодитися лише частково. Так, в ній не містяться важкі метали, віруси, бактерії і патогенні мікроорганізму. Тим часом, фахівці по автономному водопостачання заміських ділянок знають, що вода зі свердловини відрізняється підвищеним вмістом розчиненого заліза і механічних домішок. Тверді суспензії не доставляють власникам заміського житла проблем тому, що спеціалізуються на спорудженні свердловин на воду компанії, за замовчуванням встановлюють на джерело водозабору фільтри первинної (грубої) механічного очищення води. З знезалізнення води з свердловина трохи складніше, так як звичайними сітчастими фільтрами завдання водоочистки не вирішити.

Наявність у воді з артезіанської свердловини великої кількості розчиненого заліза можна визначити без лабораторного аналізу.

  • Надходить з точок водозабору в будинку вода має жовтувато-бурого забарвлення і сторонній запах.
  • При вживанні візуально чистої води з крана відчувається характерний металевий присмак.

Зазначених якостей вода з високим вмістом розчиненого заліза досягає лише при його концентрації від 1-1,5 мг / л. Однак, процентний вміст заліза менше цих показників, також негативно позначається на загальній якості води. Її вживання викликає проблеми зі здоров'ям і побутовою технікою, що використовує в своїй роботі воду. Наприклад, при вмісті у воді заліза в районі 0,3 мг / л, у які її споживають на постійній основі людей швидко жовтіють зуби. Якщо концентрація розчиненого заліза наближається до 1 мг / л, то у споживача блякнуть волосся і блідне шкіра. Серед які пов'язані зі здоров'ям проблем високого вмісту заліза в артезіанську воду, фахівці відзначають такі незручності, як перевитрата побутових миючих засобів, шампуні і мила. Приготовлені на такій воді чай, кава, квас і напої не відрізняються хорошим смаком, а випрану в ній білизну набуває невластивий йому колір. При використанні води з залізом вище допустимих норм в якості теплоносія, забиваються радіатори опалення, теплообмінники, трубопроводи та елементи котельного обладнання. Крім цього, в використовуваної для побутових потреб гарячій воді з високим вмістом розчиненого заліза спостерігається інтенсивне розмноження деяких видів бактерій.

Позбавити від проблем зі здоров'ям і побутовою технікою при використанні води з артезіанської свердловини з високим вмістом заліза допоможуть фільтри знезалізнення для заміського будинку . Сьогодні виробники пропонує кілька типів такого обладнання, основною відмінністю яких є принцип дії (очищення води).

Фільтри для видалення заліза-відстійники

Являють собою ємність, як правило обсягом близько 100 літрів, в якій відбувається окислення розчиненого у воді заліза під дією кисню повітря. Останній подається в бак компресором. Подібне очисне обладнання є досить громіздким. Крім пристрою подачі повітря, також потрібна наявність водяного насоса, системи аварійного переливу і регулюючого механізму.

Реагентні фільтри для видалення заліза

Щодо компактне очисне обладнання, в якому окислення розчиненого в артезіанської воді заліза здійснюється за допомогою різних завантажень: іонообмінна смола, перманганат калію і т. Д. Подібні установки також вимагають наявності обсадної колони і повітряного компресора. Після вироблення ресурсу реагенту фільтра обезжелезівателя, засипка вимагає заміни або регенерації. В останньому випадку необхідна утилізація промивного розчину.

Безреагентниє фільтри знезалізнення

Для очищення води з артезіанської свердловини в подібному обладнанні використовується принцип аерації. Тому до складу безреагентного фільтру обов'язково входять аераційна колона і повітряний компресор. Принцип дії установки такий же, як і у фільтра обезжелезівателя-відстійника. З тією лише різницею, що аераційна колона більш компактна і не вимагає складних пристроїв контролю переливу і інших, властивих отстойникам систем.

Доцільність монтажу того чи іншого типу фільтра обезжелезівателя залежить не тільки від уподобань власника артезіанської свердловини. Кожна з очисних установок призначена для очищення води з певною концентрацією заліза. Наприклад, експлуатація обезжелезівателя-відстійника допускається тільки при наявності в воді розчиненого заліза в концентрації до 20 мг / л, а безреагентне фільтра - до 5 мг / л.

Читайте також:
Фільтри механічної очистки води для заміського котеджу
Насосна станція для заміського будинку
Самостійний вибір місця під свердловину на воду на заміській ділянці
Проблема утворення хлорорганічних сполук при обробці води хлором

Новости