Процес опресування систем опалення

Під час різких перепадів температури дуже важливо, щоб система опалення залишалася в повністю справному стані, тому що від неї залежить життєдіяльність і здоров'я населення. Індивідуальність компонентів будь-якої системи опалення полягає в тому, що використання їх за умов, що значно відрізняються від штатних, відбувається по іншому, через наповненості магістралей теплоносієм і високого тиску всередині. Щоб уникнути різних аварійних ситуацій в період опалювального сезону: прорив труб, поява течі в батареях опалення, місцях з'єднань і монтажу різних запірних і регулювальних кранів, проробляють таку процедуру, як опресовування системи опалення. Даний процес являє собою перевірку якості роботи обслуговуючої організації зі складання та встановлення всього обладнання і компонентів системи. Природно, опресовування не обійшов стороною звичайних власників квартир і приватних котеджів так як вони самостійно несуть відповідальність за умови проживання в своєму будинку.

І кожна з них, в якому працює опалення, володіє своїм конкретним робочим тиском в системі, за рахунок нього відбувається переміщення мас теплоносія і обігрів кімнат. Даний параметр прямолінійно залежить від кількості поверхів: чим вище будівля, тим вище повинна бути тиск в системі для переміщення теплоносія на потрібну висоту. По дорозі руху тепла до будинку, всередині магістралі, відбуваються різноманітні складні фізичні процеси, при яких відбуваються скачки різної величини (гідравлічний удар), що перевищує допустиму всередині системи будівлі. Для перевірки системи на стійкість до таких явищ і проводиться опресовування, при подачі повітря з тиском вище робочого, приблизно, в півтора рази.

До виконання основних робіт по опрессовке необхідно виконати ряд підготовчих процедур:

  • огляд і поверхнева діагностика кранів, вентилів і запірних арматур;

  • збільшення герметичності з'єднань додаванням ущільнювача;

  • відновлення ізоляції всіх елементів системи;

  • від'єднання будинку від центральної тепломагістралі на глухо (спеціальною заглушкою).

Дуже важливо дотримуватися вимога про те, що в процесі наповнення водою всі крани і запірні арматури на відгалуженнях необхідно перекрити, а повітропроводи - відкрити.

Так, як же виробляють опресовування в приватному будинку: при невеликому надлишковому тиску, приблизно в дві атмосфери, рідина надходить в систему, виштовхуючи накопичився в ній повітря вгору, наповнюючи весь внутрішній простір системи. Періодами потрібно виводити повітря, кілька разів за процедуру.

У багатоповерхових будівлях проводять опресовування, з метою виявити протікання, при тиску на 20-30 відсотків, що перевищує робочий, що становить для таких будинків від 7 до 8 атмосфер. Для того різання описаних випробувань застосовують спеціальний прес для опресування опалення. Необхідний рівень тиску потрібно контролювати за допомогою засобів вимірювання і тримати на одному рівні протягом всієї процедури, близько півгодини. Зверніть увагу, що потрібної точності при вимірюванні такої величини, як тиск, можна досягти за допомогою повірених пристроїв.

За провалів на табло вимірювального приладу - манометра, можна зробити висновок про те, що десь виявлена ​​витік, відсутності герметичності. Відразу ж потрібно усувати діряві місця. Аварійні ситуації можуть відбуватися в наступних слабких місцях системи опалення: батареї, крани, місця з'єднань різьбленням, прокладки та ущільнювачі. Також варто приділяти окрему увагу на замуровані в підлогу або стіни частини системи. Всі роботи по відновленню герметичності проводяться тільки після зливу води.

Опресовування проводиться до моменту зникнення падінь стрілки або значення на екрані вимірювального приладу. Рівень тиску потрібно створювати за допомогою насосів.

Чи не для приватних будинків: багатоповерхових житлових будівель, муніципальних організацій, адміністративних будівель, обов'язково затвердження результатів перевірки системи опалення з боку наглядових органів, що заповнюють певну документацію за підсумками опресування.

Будь-які роботи над елементами системи опалення: монтаж , Зварні роботи, ремонт, призводять до появи всередині їх різного будівельного сміття, який псує нормальну роботу всієї інженерної мережі. Для видалення описаних забруднень, якраз застосовується опресовування. На першому етапі проводиться попередня промивка з видалення суспензій, а потім капітальна промивка всієї системи цілком.

При виникненні підозрілих сторонніх шумів в магістралях опалювальної системи, робимо висновок, що залишилися повітряні пробки, які негативно впливають на ККД системи і тепловіддачу теплоносія.

Після якісно і правильно проведеної опрессовке, Ви станете впевненим, що взимку не залишитеся без тепла!

Новости