Продаж конфіскату: корупція в новій обгортці

Хто в здоровому глузді зважиться купити квартиру або нежитлове приміщення, жодного разу їх не подивившись і не ознайомившись з усіма документами? На сайті Мін'юсту нерухомість продається без фотографій і можливості її подивитися.

1 липня стартують торги Мін'юсту по продажу конфіскату через Інтернет.

Чому ж такий потрібний проект виявився потенційно корупційним?

На початку травня 2014 року нове керівництво Мін'юсту вирішило присвоїти і видати за своє нове починання ідею продажу конфіскату через інтернет.

Насправді ця ідея витала в Мін'юсті вже близько двох років, проте не було політичної волі її реалізовувати.

Тим більше шкода, що починання, яке повинно було стати мало не головним досягненням нового керівництва відомства з боротьби з корупцією, виявилося чи не найбільшим його провалом, що супроводжується корупційними скандалами і журналістськими розслідуваннями.

Продаж конфіскату завжди була однією з найбільш корупційних сфер, на якій, як сказав міністр юстиції Павло Петренко, заробляли чиновники.

Він також навів суми заробітків цих чиновників і торговців: близько 400 млн грн офіційно і близько 2 млрд грн корупційних доходів в рік.

Першочерговим завданням нового керівництва Мін'юсту мало стати повне припинення корупційних схем і настройка прозорого продажу конфіскату.

Політичний капітал, який міг заробити міністр, був би посто величезний.

Наприклад, президент Грузії Михайло Саакашвілі починав політичну кар'єру як міністр юстиції, який боровся з корупцією в цьому відомстві. Саме антикорупційна діяльність дала старт його політичній кар'єрі.

Однак керівництво Мін'юсту, схоже, вважало за краще примарним перспективам "живі" гроші. Замість того, щоб дозволити продавати конфіскат всім бажаючим, відомство прийняло рішення про його монопольної реалізації через підконтрольне йому держпідприємство "Інформюст" за 5% вартості.

Ідея обґрунтовувалася тим, що за цю послугу приватні торговці, які раніше перемагали на тендерах Мін'юсту, брали 15%. Насправді схема була такою: з 15% винагороди торговця 10% йшло "сім'ї", а 5% залишалося Мін'юсту на організацію "бізнесу". Самому торговцю діставалося не більше 1%.

Оскільки "сім'ї" немає, а керівники країни на корупційні доходи від продажу конфіскату не претендують, то в фінансовому плані для системи Мін'юсту нічого не змінилося.

Лишити стару схему було не можна, хоча вже більше чотирьох місяців, з моменту призначення нового керівництва Мін'юсту, вона успішно працює в 21 області, а з 1 липня залишиться працювати в 15 областях. Куди все це час йшли і йдуть мільярди гривень корупційних доходів?

Передача продажу конфіскату в монополію "Інформюст" дозволяє контролювати всі відповідні фінансові потоки. Вигода очевидна: не потрібно домовлятися про "відкати" з торговцями.

"Правильно" витратити зібрані 5% від продажу майна - не проблема, тому що державне підприємство - це не держава.

"Інформюст" багато років поспіль щорічно направляло сотні мільйонів гривень, зібраних їм з усіх українців під час вчинення нотаріальних дій, у вигляді роялті приватним розробникам комп'ютерних програм для роботи державних реєстрів, що знаходяться у віданні Мін'юсту.

Таким чином, направити гроші з державного підприємства в приватні кишені не складає ніякої складності. Правда, після можливого звільнення міністр юстиції втрачав би право розпоряджатися грошима "Інформюст" - воно перейшло б новому керівнику відомства.

Прикро, напевно, побудувати схему і жити зі страхом, що після звільнення з неї буде втрачено контроль. Тому Мін'юст прийняв рішення, що гроші будуть виводиться на приватну компанію за послуги зі зберігання конфіскату.

"Чесний" тендер з вибору зберігача провели за три дні. Перемогло ТОВ "Альфа Хімтрейд" зі статутним капіталом 5 тис грн, яке ніколи не займалося цією діяльністю. Фірма буде зберігати майно на мільярди гривень за 3% від його вартості з тих 5% вартості послуг "Інформюст".

Договір з "Альфа Хімтрейд" полягав назавжди, тому зі зміною керівництва Мін'юсту це фірма і далі буде отримувати свій дохід.

У журналістських розслідуваннях ця фірма була пов'язана з нинішнім керівником Мін'юсту.

Під тиском журналістів і громадськості після президентських виборів Мін'юст вніс зміни до своїх наказів. Він скасував всеукраїнського зберігача, передавши право його вибору рядовим державним виконавцям.

Ще в травні, після презентації Мін'юстом пілотного проекту з продажу конфіскату через інтернет, було зрозуміло, що це не вирішить корупційні проблеми в цій сфері.

Продаж конфіскату через інтернет - справа правильна, але монополізація цього продажу - це погано, а державна монополізація - дуже погано. Монополія - ​​це завжди високі ціни, низька якість і відсутність можливості вибору.

До речі, введення монополії з продажу конфіката через підконтрольне Мін'юсту держпідприємство вже було кілька років тому: ДП "Укрспецюст" закінчило свою діяльність в цій сфері банкрутом, не розрахувавшись з кредиторами і покупцями конфіскату.

Крім високої вартості послуг торговців конфіскатом, основні гроші в цій сфері зароблялись на обмеження доступу бажаючих купити це майно.

Товар завжди могли купити тільки "свої" люди. Решта не мали можливості зареєструватися на аукціони. Їли їм вдавалося пройти реєстрацію і заплатити гарантійний внесок, то вони його часто втрачали, тому що фізично не могли потрапити в приміщення, в якому проводилися торги.

Пілотний проект Мін'юсту не розв'язав цих проблем. Звичайні люди не могли раніше купити конфіскат і зараз теж не зможуть.

Гроші в цьому бізнесі заробляються на продажу автомобілів і нерухомості. Колишні у вживанні мобільні телефони, килими, техніка та інша домашня начиння ніколи не уявляла економічної цінності.

Хто в здоровому глузді вирішиться купити квартиру або нежитлове приміщення, ні разу його не подивившись і не ознайомившись з усіма документами? На сайті Мін'юсту нерухомість продається без фотографій і можливості її подивитися.

У державних виконавців, які працюють за зарплату 2 тис грн, без грошей навіть снігу взимку не допросишся, а не те що показу об'єкта нерухомості. Скаржитися нікому - ніхто ні за що не відповідає.

Державна виконавча служба не відповідає за скасування торгів через неправильну підготовку документів для продажу. "Інформюст" теж не несе відповідальності, його завдання - забезпечувати функціонування сайту, а всю інформацію на цей сайт вносять державні виконавці.

Таким чином, купити об'єкт можуть тільки ті, хто мають адміністративний або корупційний ресурс для його вивчення. Решта громадян навряд чи зважаться купити кота в мішку за сотні тисяч або мільйони гривень.

З автомобілями ще гірше. Заарештовані Мін'юстом машини, особливо якщо вони хороші, передаються нібито на зберігання. Насправді "хранитель" на них їздить, причому зазвичай це майбутній покупець.

Подивитися автомобіль і перевірити його технічний стан вкрай складно - ні державний виконавець, ні охоронець його просто не покажуть.

Може трапитися, що звичайна людина ризикне і купить авто "наосліп". Тоді за час з моменту закінчення аукціону до моменту отримання покупки "хранитель" може просто зняти з машини цінні запчастини "за моральну шкоду".

Отримати куплені автомобіль або квартиру можна тільки після переказу грошей на рахунок державного казначейства. Там зайвих коштів ніколи немає. Значить, якщо покупка не сподобається, і людина відмовиться від неї через суд, то повернути гроші в кращому випадку вийде тільки через рік.

Покупець ніколи не знайде "крайніх", тому що ні "Інфорюст", яке продає конфіскат в інтернеті, ні державні виконавці, ні обрані ними зберігачі ні за що не відповідають і матеріальної відповідальності не несуть.

Таким чином, запущений Мін'юстом пілотний проект по монопольної реалізації конфіката через інтернет не вирішив проблем в цій сфері і не ліквідував корупційні схеми.

Поки відомство намагається просунути старі корупційні схеми в новій обгортці, страждають кредитори, не маючи ефективного механізму повернення боргів. Економіка продовжить буксувати, держава не позбирає податків, а громадяни не отримають доходів, що робить неможливим зростання внутрішнього споживання.

Побудувати систему продажу конфіскату без корупції просто. Суть будь-якої ефективної системи - в конкуренції і лібералізації з механізмами контролю зловживань і компенсацією можливих завданих збитків.

Ще в травні Українська палата арбітражних керуючих письмово звернулася до міністра юстиції та голови державної виконавчої служби з пропозицію допустити до продажу конфіскату через інтернет всіх бажаючих.

Єдиним критерієм мало стати внесення державі грошової застави від бажаючих торгувати в розмірі не менше 50% від вартості майна як гарантії джерела компенсації збитку від можливих зловживань.

Право вибору торговця пропонувалося передати кредитору як самої зацікавленій стороні. Введення цієї схеми дозволило б державі відразу отримати в бюджет мільярди у вигляді фінансових гарантій, податків від торговців і від виконавчого збору.

Кредитори отримали б високу якість послуг з продажу конфіскату і низькі ціни - все торговці конкурували б за їх вибір. При цьому на торговця покладалася б обов'язок прийняти майно на зберігання, перевірити на нього документи і демонструвати його потенційним покупцям.

Громадяни отримали б десятки тисяч нових робочих місць.

На жаль, ні Мін'юст, ні ДВС не відповіли. Якщо, звичайно, не брати до уваги їх відповіддю постійні публічні твердження, що керівникам Мін'юсту вдалося перемогти корупцію в сфері продажу конфіскату.

Фото на головній: Павло Петренко. фото kmu.gov.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, Який відображає вінятково точку зору автора. Вона НЕ претендує на об'єктивність та всебічність Висвітлення тими, про якові йдет.

Точка зору редакции "Економічної правди" та "Української правди" може НЕ збігатіся з точкою зору автора. Редакція НЕ відповідає за достовірність та Тлумачення Наведеної информации и Виконує вінятково роль носія.

Хто в здоровому глузді зважиться купити квартиру або нежитлове приміщення, жодного разу їх не подивившись і не ознайомившись з усіма документами?
Чому ж такий потрібний проект виявився потенційно корупційним?
Куди все це час йшли і йдуть мільярди гривень корупційних доходів?

Новости