Прогноз курсу рубля на тиждень з 18 по 22 червня

  1. Курс білоруського рубля по відношенню до корзини валют
  2. Курс долара по відношенню до євро
  3. Курс російського рубля по відношенню до долара
  4. Курс білоруського рубля по відношенню до долара
  5. Прогноз на понеділок, 18 червня

Наступного тижня можна очікувати зниження середньозваженого курсу долара на БВФБ на величину близько 0,5%. Курс російського рубля може незначно піднятися, а курс євро знизитися. Але в понеділок, 18 червня, можливе зростання курсу долара.

На минулому тижні, як і очікувалося , Середньозважений курс долара на Білоруській валютно-фондовій біржі мало змінився: знизився, але все на 0,04% - до 2,0007 рублів за долар 15 червня.

У той же час, курс євро впав, як і очікувалося, але в більшій мірі: на 1,6% - до 2,3168 рублів за євро. До цього призвели несподівано м'які рішення Європейського центробанку і заяву його голови Маріо Драгі щодо припинення підтримки економіки єврозони.

Російський рубль виявився трохи більш стійким, ніж очікувалося, і його середньозважений курс на минулому тижні знизився всього на 0,1% - до 3,1911 білоруських рублів за 100 російських рублів.

Вартість валютного кошика з долара США, євро і російського рубля, як і очікувалося, на минулому тижні зменшилася (на 0,4%). Обсяг торгів іноземними валютами на БВФБ дорівнював в середньому за день 60,8 млн. Рублів, що виявилося близьким до обсягів протягом першого тижня червня (59,8 млн. Рублів).

Курс білоруського рубля по відношенню до корзини валют

Таким чином, тенденція до зміцнення білоруського рубля по відношенню до корзини валют поки зберігається. І це відбувається, незважаючи на зростання ставок за валютними депозитами і відтоку коштів населення з банків.

Так, середня ставка по нових валютних внесках населення на термін до 1 року в травні збільшилася до 0,6% з 0,5% в квітні, а ставка по довгострокових вкладах - до 1,5% з 1,3%. Правда, ставки по нових депозитах юридичних осіб в травні скоротилися в порівнянні з квітнем.

Можливо, банки підвищують відсотки по депозитах населення, намагаючись зупинити відтік їх валютних коштів. Сума вкладів населення в іноземних валютах за травень скоротилася на 97,1 млн. Доларів і склала на 1 червня 6,32 млрд. Доларів. А величина валютних вкладів підприємств в травні збільшилася на 14 млн. Доларів і досягла 3,83 млрд. Доларів.

У той же час, валюти в банківській системі РБ вистачає, в зв'язку з чим попит на річні валютні облігації Нацбанку на проведеному 12 червня аукціоні виріс: до 52,4 млн. Доларів з 7,6 млн. Доларів на попередньому аукціоні 29 травня. Розміщено облігацій було на 49,4 млн. Доларів США, а середньозважена ставка склала 3,7915% річних проти 3,7990% річних.

У травні спостерігався відтік і рублевих коштів населення з банків (в розмірі 105,4 млн. Рублів), і це також сталося незважаючи на збільшення середньої ставки за новими рублевих депозитах фізичних осіб на термін до 1 року (до 8,8% річних з 7 , 7% річних в квітні).

При цьому в банківській системі зберігається деякий надлишок гривневих коштів. На відбувся 13 червня аукціоні з розміщення короткострокових облігацій Нацбанку з терміном обігу, рівним 7 днях, попит склав 381,48 млн. Рублів, обсяг розміщення - 300,95 млн. Рублів, а середньозважена ставка - 10,4495% річних. На попередньому аукціоні, проведеному 6 червня, дані параметри становили 641,45 млн. Рублів, 641,43 млн. Рублів і 10,4128% відповідно.

19 червня відбудеться зустріч президентів Білорусі і Росії Олександра Лукашенка і Володимира Путіна. На ній, можливо, буде залагоджено питання про торгову війну двох країн в сфері поставок продовольства. Мабуть, Росія в чомусь поступиться, що має підтримати білоруський рубль в довгостроковій перспективі.

Але в короткостроковій перспективі ця зустріч на курсі рубля не повинна позначитися. Тому БЕЛРИНОК чекатиме збереження поточної тенденції, тобто зниження вартості валютної корзини ще приблизно на 0,5%.

Курс долара по відношенню до євро

Негативним для євро на минулому тижні виявилося не тільки рішення ЄЦБ, а й рішення ФРС збільшити ставку по федеральних фондах на 0,25% до 1,75-2%. Крім того, в ФРС не виключили ще двох підвищень ставки в поточному році і чотирьох в 2019 році. У ФРС підвищили прогноз щодо інфляції і темпів зростання ВВП.

Що стосується рішення ЄЦБ, то в банку оголосили про термін згортання програми скупки облігацій, але досить пізньому - в грудні поточного року. А зростання процентних ставок відкладений на середину 2019 року, причому він зовсім не буде обов'язковим, в ЄЦБ збираються дочекатися зростання інфляції до очікуваного рівня.

Рішення банку охолодило запал биків по євро і змусило деяких експертів знизити свої прогнози по його курсу. Зокрема, Жоржет Боле, валютний стратег ABN Amro заявила, що курс євро проти долара на ринку форекс в вересні знизиться до 1,1 доларів за євро. Правда, в кінці поточного року вона очікує відновлення позицій євро.

Але поки що можна очікувати, що після обвалу на минулому тижні курс євро на наступному тижні кілька скоректується: на 0-0,5%.

У той же час, не можна виключити різких коливань курсу євро. Адміністрація президента США Дональда Трампа 15 червня повідомила про введення мит в розмірі 25% на імпорт товарів з Китаю, що містять промислово значущі технології, на загальну суму 50 млрд. Доларів. Можна чекати відповідних кроків з боку Китаю, та й європейські країни можуть зробити свій крок в торговельній війні з США.

Курс російського рубля по відношенню до долара

Російський рубль продовжує втрачати позиції, незважаючи на високі ціни на нафту. Негативним для рубля є зниження цін на нафту на світовому ринку в зв'язку з перспективою збільшення її видобутку. 20-21 червня повинна відбутися зустріч ОПЕК +, на якому буде розглядатися питання про збільшення видобутку нафти на 1,5 млн. Барелів на добу. Про це 14 червня повідомив глава Міненерго РФ Олександр Новак.

Крім того, 11 червня США оголосили про введення санкцій проти п'яти російських компаній і трьох фізичних осіб, підозрюваних в скоєнні кібератак проти США. Триває і відтік капіталу нерезидентів з Росії. По крайней мере, на аукціоні 14 червня Мінфін знову не зміг розмістити облігації федеральної позики в повному обсязі, хоча і знизив обсяг їх випуску до 20 млрд. Рублів.

Банк Росії 15 червня залишив без зміни свою ключову ставку, рівну 7,25% річних. Таке рішення в банку пояснили загрозою зростання інфляції в зв'язку з підйомом цін на паливо, а також планованим збільшенням ПДВ з 18% до 20%. До кінця року в ЦБ очікують інфляцію на рівні 3,5-4%, а в 2019 році - на рівні близько 4,5%.

Наступного тижня курс російського рубля буде підтриманий почалися продажами валюти з метою проведення податкових платежів. У зв'язку із зазначеними обставинами, аналітики Росбанка вважають, що курс долара може закріпитися біля рівня 63 рублів. В Альфа-Банку очікують, що курс долара на наступному тижні буде перебувати в діапазоні 61,8-63,2 рублів.

Дійсно, значних змін курсу долара на Московській біржі наступного тижня чекати не варто, хоча більш імовірно його незначне зниження внаслідок продажу валюти експортерами, так як в п'ятницю 15 червня курс долара на Московській біржі ненабагато перевищив рівень 63 рубля за долар.

Курс білоруського рубля по відношенню до долара

Виходячи із зроблених прогнозів, можна очікувати, що середньозважений курс долара США на БВФБ за тиждень знизиться на величину близько 0,5%, тоді як курс російського рубля може навіть збільшиться. У той же час, політичні події здатні привести до різких коливань курсів валют на світовому ринку і на БВФБ.

Прогноз на понеділок, 18 червня

У другій половині п'ятниці, 15 червня, курс долара на Московській біржі збільшився приблизно на 0,5% і досяг 63,0125 рублів за долар. Зростання відбулося після виступу глави банку Ельвіри Набіулліної.

На ринку форекс в другій половині торгового днів 15 червня курс євро по відношенню до долара виріс приблизно на 0,2% і досяг рівня 1,1607 доларів за євро.

У зв'язку з цим, на відкритті торгів на БВФБ в понеділок 18 червня можна очікувати зростання курсу долара на частки відсотка.

Прогноз несподіваних подій: «Крістін Лагард намагається налякати Дональда Трампа» .

Новости