Прогноз курсу рубль-долар 2019

  1. перспективи стабільності
  2. Хто вірив в рубль - виграв
  3. Рік 2019 - стабільна невизначеність

перспективи стабільності

Російська валюта почуває себе зовсім непогано, у всякому разі краще, ніж обіцяли їй на літо самі позитивно налаштовані експерти. І навіть міністерству економіки з його середньорічним прогнозом 65,1 руб. за долар схоже доведеться скоро його переглядати. Фактори, які могли б зіграти проти рубля, себе не проявили. В першу чергу це стосується геополітичних ризиків, які тепер після зустрічі Трампа і Путіна на саміті G20 стали ще менш значимі. Все в порядку з цінами на нафту, і продовження домовленостей в ОПЕК + про обмеження видобутку передбачає стабільність і за цим напрямком. З внутрішніми макроекономічними факторами все без змін, щось працює в мінус, але інше - в плюс: попит на долари для виплати дивідендів, майбутні податкові виплати, інтерес до російських держоблігацій у нерезидентів ... А ще з'явився такий фактор, як зниження позицій долара до основних світових валют ...
Правда, в істотне зміцнення рубля майже ніхто з аналітиків теж не вірить. Дуже рідко називають значення нижче 62 руб. за долар до кінця року, більшість же експертів впевнені, що курс залишиться в межах 62,5 - 65 руб. за долар.
У всякому разі, для тих громадян, хто роздумував, не перевести чи заощадження або їх частину в іноземну валюту, в даний момент часу ніяких значимих сигналів до таких дій немає.

Хто вірив в рубль - виграв

Російська валюта поводиться останні місяці на подив гідно. Численні прогнози передбачали його ослаблення, значне число громадян перевело свої заощадження в іноземну валюту. Але рубль, навпаки, став тільки вагомішими; а з огляду на те, що по рублевих банківських вкладах відсотки в рази вище, стає зрозуміло, що ті, хто в рубль не вірив, сильно прогадали.
Тепер є більше підстав покладатися на офіційні середньострокові довгострокові прогнози співвідношення рубля і долара.
А вони такі:
Мінфін ( "базовий" і "консервативний"):
2019-2024 рр. - 65,1 руб., 67,9 руб.
2025-2030 рр. - 70,7 руб., 71,5 руб.
2030-2035 рр. - 74,1 руб. в обох випадках.
Мінекономрозвитку:
2019 рік - 66,4 руб.
2020 рік - 67,2 руб.
2021 рік - до 67,8 руб.
Загрози для вітчизняної валюти - традиційні: можливе зниження цін на нафту і зовнішньополітична кон'юнктура. Але з нафтою по ка нічого недоброго не передбачається. А введення нових санкцій деяким експертам взагалі здається малоймовірним (так, наприклад, вважає Заступник голови ЗЕБа Андрій Клепач); по іншим же оцінками ці ризики вже закладені в обмінний курс. Адже не випадково повідомлення про нові санкції США в кінці березня викликало дуже короткострокове, так і незначна зміна курсу.
Однак про абсолютне згоді експертів говорити не доводиться. Є твердження, предвідящіе інший розвиток подій. Зокрема, аналітики Райффайзенбанку недавно виступили з думкою, що рубль скоро почне слабшати, і нагадали про таке поняття, як "валютні цикли". З їх прогнозу випливає, що долари вже пора купувати.
Власне бачення курсу долара і у Ощадбанку:
2019 рік - 68,5 руб.
2020 рік - 69 руб.

Рік 2019 - стабільна невизначеність

Якщо уважно переглядати потік прогнозів різних солідних і авторитетних експертів, то можна помітити очевидні логічні нестиковки між ними; і зробити висновок, що з повною серйозністю ставитися до них не можна. Це звичайно, про перспективи нашого російського рубля, з іншими валютами, все, можливо, не так.
Якщо ще на початку листопада багато допускали зростання курсу долара до кінця року вище 70 рублів (в першу чергу через санкції США проти Росії), то вже трохи пізніше, коли з'явилися новини, що вони відкладаються (не відміняються, а відкладаються) загальним місцем у експертів стало стверджувати, що рубль досить міцна, і навіть недооцінена валюта. Типове висловлюється думка на весь 2019 рік: середнє значення курсу до долара - 62 руб. (У кого-то трохи більше). Глава Мінекономрозвитку взагалі передбачив плавне зміцнення рубля аж до 2036 року. І найцікавіше - рубль поводився відповідним чином навіть при появі негативних новин, дотримуючись позначки 66 руб. за долар.
Але "несподівано" до всіх загрожує стабільності вітчизняної валюти факторів, яким експерти чомусь не надавали великого значення (Moneyinformer повідомляв про це дивне явище в попередньому прогнозі), додався ще один - залізобетонний - зниження нафтових котирувань. Курс рубля до долара і євро виріс. Правда, можна говорити, що 68-69 руб. - не таке вже катастрофічне зниження: у рубля знову знайшовся якийсь захисний механізм (ймовірно, зараз це конвертація валютних надходжень російськими експортерами для сплати податків).
Що ж станеться в дійсності в 2019 році. Багато шансів на те, що рубль знову проявить вольові якості і буде рухатися відповідно до довгостроковими планами Максима Орешкіна, а в наступному році втілиться останній прогноз Ощадбанку - середній курс американської валюти 66,5 руб. Тим більше це можливо, що цілий ряд авторитетних експертів (вже нафтового ринку) вважають, що вже першому кварталі 2019 року ціни на нафту відіграють значну частину нинішнього зниження. Але, звичайно, в такій ситуації, як ми зазначили вище, покладатися ні на які твердження не можна.

попередні прогнози


Новости