Прогноз курсу рубля на 2017 рік

  1. Динаміка курсу рубля - 2016.
  2. Прогноз курсу рубля на 2017 рік: фундаментальний аналіз.
  3. Прогноз курсу рубля на 2017 рік: технічний аналіз.

Ну що, пропоную вашій увазі те, чого багато хто чекає: прогноз курсу рубля на 2017 рік. У цій публікації я коротко проаналізую динаміку рубля в 2016 році, основні чинники, які впливали і будуть продовжувати впливати на його курс, розгляну курс рубля до долара з точки зору фундаментального і технічного аналізу, і на підставі цього зроблю висновки і дам свій прогноз курсу долара в Росії - 2017.

Почну з того, що роком раніше я написав прогноз курсу рубля на 2016 рік , І ця стаття протягом минулого року була однією з найбільш відвідуваних і обговорюваних на сайті. У другій половині 2016 року, і особливо під кінець року отримав чимало закидів у тому, що я даю невірні прогнози. Хоча, якщо прочитати статтю уважно, мені здається, що там якщо і були помилки, то їх дуже мало - там були позначені ключові фактори, що впливають на курс рубля, і було сказано, як поведе себе рубль, в залежності від подальшої зміни / збереження цих чинників. Власне, так все і відбувалося: поки фактори зберігали свій вплив, курс рубля продовжував падати, далі вони почали змінюватися, з'явилися деякі нові фактори, що викликало зворотну зміцнення рубля.

Відразу скажу: нинішній прогноз курсу рубля - 2017 на даний момент можна охарактеризувати одним словом: "невизначеність". Тому що багато факторів, що впливають на курс рубля, знаходяться в стані невизначеності, і дуже складно прогнозувати, як вони будуть змінюватися далі. Наприклад, вони можуть залежати від дій конкретних людей, а хто знає, що у них в голові.

Загалом, даючи свій прогноз курсу рубля на 2017 рік, я точно так же буду розглядати різні варіанти розвитку тих чи інших подій, і писати, який варіант, на мій погляд, найбільш імовірний. Все це - всього лише моя особиста думка, на чому воно грунтується - я буду пояснювати, а приймати цю думку чи ні - справа кожного.

Для прогнозу курсу рубля - 2017 нам спочатку знадобиться проаналізувати, як поводився рубль в 2016 році.

Динаміка курсу рубля - 2016.

Отже, що ми бачимо. Курс долара до рубля почав 2016 рік з позначки близько 73 руб / долар і стрімкого зростання. Вже до середини січня був досягнутий історичний максимум цієї валютної пари майже 86 рублів за долар, після чого почалося зміцнення рубля. Якийсь час курс долара до рубля коливався в діапазоні 75-80, а потім до початку квітня знизився до 67 і далі до осені коливався в діапазоні 63-67, причому, коливання були вже не такими суттєвими, як два попередніх роки, особливо сильних стрибків не спостерігалося.

Зміцнення і подальша стабілізація курсу рубля відбувалася практично планомірно зі зміцненням і стабілізацією цін на нафту - ключового чинника, що впливає на рубль як сировинну валюту (ціни на нафту марки Brent за зазначені періоди спочатку опустилися до 27 доларів за барель, потім піднялися до 52 і коливалися в діапазоні 42-52).

В кінці року ціни на нафту перейшли позначку 50 і досягали 57-58 доларів за барель, що спровокувало ще більш сильне зміцнення рубля до позначки близько 61 долара за рубль, на якій він і закінчив 2016 рік.

Крім нафти, такого зміцненню рубля сприяло обрання президентом США Дональда Трампа , В зв'язку з чим у ринку з'явилися очікування зняття санкцій з Росії - а це другий найважливіший фактор, що впливає на курс рубля, після нафти, а також впливає на багато інших чинників, від яких залежить курс рубля.

Що буде з рублем далі? Переходимо до прогнозу курсу долара в Росії на 2017 рік. На цей раз я вирішив розділити його на 2 частини: фундаментальний аналіз і технічний аналіз .

Прогноз курсу рубля на 2017 рік: фундаментальний аналіз.

Розглянемо головні фундаментальні фактори, що впливають на курс рубля, і подумаємо, як вони можуть змінюватися в 2017 році.

Ціни на нафту. Як і раніше, ціни на нафту залишатимуться одним з ключових чинників, що визначають вартість російської валюти. Однак, динаміка рубля і нафти за минулий рік показує два істотних зміни:

  • Ціни на нафту і курс рубля вже не настільки сильно корелюють між собою, як раніше. У минулому році нерідко можна було спостерігати моменти, коли ціни на нафту падають, а курс рубля зміцнюється, або навпаки. Вони носили короткостроковий характер, проте, вони були (раніше не було і такого).
  • Курс рубля корелює з ціною нафти, поступово зрушуючи в меншу сторону, за рахунок негативного впливу інших фундаментальних факторів (відповідно, курс долара до рубля - в більшу). Тобто, наприклад, в жовтні 2016 при ціні нафти Brent 50 доларів за барель курс долара до рубля був 63, в жовтні 2015 при такій же ціні нафти - 61, а в грудні 2014 - 56.

Звідси перший висновок: курс рубля продовжує залежати від цін на нафту, але залежність знижується, і зростання цін на нафту вже не викликає повернення рубля до тих позначок, на яких він був раніше при аналогічній ціні.

Далі, щоб дати відносно точний прогноз курсу рубля на 2017 рік, потрібно так само точно знати, як будуть змінюватися в 2017 році ціни на нафту.

У минулому році на нафтовому ринку склалася і утримувалася ситуація переважання видобутку і пропозиції на ринку нафти над попитом на неї, тому ціна на нафту залишалася відносно низькою. У той же час, постійно велися спекуляції на тему перспектив скорочення видобутку, в тому числі, дуже часто - невиправдані, але на ринки це справляло психологічний вплив, завдяки чому ціни на нафту починали рости.

В кінці року - 30 листопада на засіданні ОПЕК нарешті було прийняте перше більш-менш реальну угоду про зниження видобутку нафти, і на цій новині ціна на нафту Brent пробила позначку 50 і піднялася до рівня 56-57, незважаючи на те, що сам факт зниження видобутку, відповідно до угоди, повинен відбутися тільки з початку 2017 року.

Звичайно, для ринку нафти це була досить позитивна новина, але переоцінювати її значення теж не варто, з двох причин:

  1. Практика показує, що дуже часто країни-видобувачі і експортери нафти фактично не дотримуються виділених їм лімітів добування, а перевищують їх. Тому що так вони заробляють більше грошей (як правило, мова йде про бідні країни, економіка яких майже на 100% залежить від видобутку і продажу нафти, і вони не хочуть знижувати доходи свого бюджету).
  2. Навіть якщо угода ОПЕК буде беззаперечно виконуватися всіма країнами, це все одно не призведе до зміни тенденції на світовому ринку нафти (попит не почне переважати над пропозицією, просто скоротиться різниця між пропозицією і попитом, але пропозиція залишиться вище попиту).

Тому ціни на нафту в 2017 році будуть продовжувати залежати від попиту і пропозиції на ринку, і будуть рости в разі збільшення попиту і зменшення пропозиції. Попит може збільшитися при зростанні промислового виробництва основних країн-споживачів нафти. А пропозиція може зменшитися при реальному зниженні видобутку по вже прийнятим угодам і нових додержуються домовленостях про таке зниження.

Як складуться ці 2 фактора у 2017 році - питання дуже невизначений. Напевно будуть продовжені спроби ряду нафтовидобувних країн домогтися зниження видобутку для зростання ціни, а інші країни, для яких це невигідно, будуть їм перешкоджати. Чи буде у 2017 році зростати світове промислове виробництво, і наскільки сильно - теж прогнозувати складно, це залежить від безлічі факторів.

Але давайте звернемося до бюджетів деяких нафтовидобувних країн: які ціни на нафту в 2017 році заклали у себе вони? А також до останніми прогнозами провідних аналітичних агентств світу. Що ми бачимо:

  • Бюджет Росії - 40 доларів за барель;
  • Бюджет Саудівської Аравії - вартість нафти в бюджеті-2017 засекречена;
  • Прогноз S & P - 45 доларів за барель Brent;
  • Прогноз Morgan Stanley - можливе зростання до 70-80 доларів за барель;
  • Прогноз Fitch - 45 доларів за барель Brent;
  • Прогноз Світового банку - 55 доларів за барель;
  • Прогноз МВФ - 51 долар за барель.

Більшість ТОП-аналітиків прогнозують котирування нафти в 2017 році на рівні 45-55 доларів за барель, тобто, навіть нижче, ніж на початок року. Як показує практика, свої прогнози вони часто змінюють, що обумовлено виникненням нових фундаментальних чинників, але поки вони такі. Росія в минулому році закладала в бюджет завищену вартість нафти, а тепер "підстрахувалась" і заклала, навпаки, навіть нижче, ніж прогнозують провідні аналітики. На мій погляд, ціни на нафту і отже, курс рубля в 2017 році - більш невизначена ситуація.

Якщо котирування нафти будуть такими, як прогнозують аналітики на даний момент, тобто, нижче, ніж зараз, то курс долара до рубля в 2017 році з урахуванням цього і двох вищевикладених причин повинен бути вище, ніж зараз.

Санкції. Санкції проти Росії і т.зв. "Заходи" по раніше залишатимуться важливим фактором, що впливає на курс рубля, тому що надають саме прямий вплив на розвиток економіки: на обсяги виробництва, зовнішньої торгівлі, інвестицій і т.д. Якщо їх скасують, це створить вагомі передумови для зміни економічного падіння на зростання і, відповідно, для зміцнення національної валюти.

Саме тому після обрання президентом США Дональда Трампа пішло деяке зміцнення рубля, оскільки раніше Трамп натякав, що санкції проти РФ можуть бути зняті. Якщо США зніме свої санкції - слідом, можливо, піде Євросоюз та інші країни. Уже навіть очікування такої ймовірності, як бачите, зміцнили рубль.

Але чи будуть зняті санкції при незмінній зовнішній політиці Росії насправді? Це знову більш невизначена ситуація. По суті, це залежить від рішень конкретних людей, а що вони вирішать і коли - можна тільки гадати, ми ж не знаємо, що у них в голові. Валютні спекулянти стежать за кожним словом політиків і заробляють на цьому, а простому обивателю так робити вкрай небезпечно: якісь фінансові рішення потрібно приймати, коли вже буде абсолютна ясність.

Якщо санкції проти Росії будуть зняті, або буде прийнято якесь точне рішення про їх зняття (припустимо, поступове), рубль може зміцнитися ще сильніше або, як мінімум, не втратить ті позиції, які зайняв при очікуванні зняття санкцій. Якщо ж, навпаки, стане зрозуміло, що санкції просто так ніхто знімати не збирається, рубль втратить все те, що набрав в очікуваннях, і може ослабнути ще сильніше. А поки триватимуть спекуляції навколо цього питання і невизначеність - можливі коливання курсу долара до рубля туди-сюди.

Макроекономічні показники. Даючи прогноз курсу рубля - 2017, звичайно ж, потрібно врахувати і макроекономічні показники Росії, які для будь-якої країни є найважливішим фактором, що впливає на її валютний курс. Тому що саме вони виступають наочним відображенням економічного становища в країні, а значить і визначають цінність валюти цієї країни, яка виступає основою економіки. Отже, що ми маємо в цьому напрямку на даний момент?

ВВП. Існує кілька схожих показників, що характеризують ВВП: номінальний, реальний, на душу населення, ВВП за ПКС (паритетом купівельної спроможності) і т.д. Також особливо важлива динаміка цього показника. Так ось, за всіма видами показника, ВВП в Росії в 2016 році продовжував знижуватися. Його зниження за рік, швидше за все, складе 0,6-0,8% (за даними за 3 квартали - точна цифра 0,7%). При цьому за показником ВВП за ПКС Росія в 2016 році перейшла на 14 місце серед країн світу з 5 місця, займаного в 2015 році. У порівнянні з піковим 2013 роком ВВП РФ в доларовому еквіваленті знизився в 2 рази. Тобто, динаміка продовжує залишатися негативною, в наявності економічний спад, хоч зниження ВВП в 2016 році було менше, ніж в попередніх.

Інфляція. Поки що немає даних за грудень, але виходячи з даних за 11 місяців, офіційний рівень річної інфляції в Росії в 2016 році складе близько 5%. Показник знизився, в порівнянні з 2015 роком (майже 13%) - є позитивна динаміка, однак, в цілому показник досить високий, якщо врахувати істотне падіння реальної купівельної спроможності населення (а вона є одним з основних двигунів економіки). Простими словами можна сказати так: ціни зросли несуттєво, але все одно мало хто купує.

Безробіття. Офіційний рівень безробіття по країні, судячи за наявними даними, складе близько 6%, що буде трохи вище, ніж у 2015 році - динаміка негативна. Також треба враховувати, що зважаючи на специфіку країни, далеко не всі безробітні стоять на обліку в Центрах зайнятості і враховуються, тому реальний показник набагато вище. Так що, показники безробіття РФ залишаються високими і констатують економічний спад.

Торговий баланс. За опублікованими даними за 1 півріччя 2016 року в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року знизилися обсяги і експорту, і імпорту, і позитивне сальдо торгового балансу. За січень-вересень профіцит торгового балансу склав 14,4 млрд. Доларів (за аналогічний період 2015 року - 54,4 млрд. Доларів). Валюти в країні залишається менше, що має сприяти зростанню її вартості. Що відбувалося далі - даних поки немає, але поки динаміка зовнішньої торгівлі негативна, що теж вказує на економічний спад і має прямий вплив на курс рубля.

Обсяги інвестицій. У 2016 році тривав розпочатий раніше відтік інвестицій, іноземного капіталу з Росії. Правда, темпи його знизилися (за даними ЦБ, за перше півріччя - в 5 разів), але це багато в чому тому, що виводити вже нічого, основний капітал вже виведений.

Виходячи з макроекономічних показників РФ видно, що країна знаходиться в стані економічного спаду. У чомусь його темпи сповільнилися, але все одно він триває, і про зміну тенденції поки говорити не можна. У такій ситуації національна валюта за логікою речей повинна падати в ціні. Але рубль протягом більшої частини 2016 року зміцнювався, завдяки впливу інших, описаних вище, фундаментальних факторів. В результаті виникла ситуація, коли наявний курс рубля не зовсім відображає реальний стан справ в економіці, на мій погляд, він завищений. Виходячи з цього, в якийсь момент може початися "вирівнювання" курсу в зворотному напрямку до відповідних реалій відміток.

Політика Центрального банку РФ. У фундаментальний прогноз курсу рубля на 2017 рік необхідно обов'язково включити і можливі дії російського центробанку як організації, на яку в общем-то і покладено функції щодо забезпечення стабільності рубля.

У 2016 році Центральний Банк РФ швидше займав позицію спостерігача і не чинив якогось істотного впливу на курс рубля. 3 рази він планомірно незначно знижував облікову ставку, знизивши її на протязі року з 11% до 10%, також періодично здійснював несуттєві за обсягом операції з валютними резервами. Суттєвого впливу на курс рубля його дії не чинили.

Чого можна очікувати від ЦБ в 2017 році? В кінці минулого року звучали заяви, що при зниженні курсу долара до 60 рублів з боку Центробанку можуть послідувати валютні інтервенції для недопущення зниження його ще більше. В інтересах економіки країни це логічно: невиправдано міцний рубль їй невигідний, тому що це знижує доходи від експорту (а Росія продовжує залишатися експортно-орієнтованою країною). Тому цілком можливо, що подібні дії від Центробанку можуть мати місце, і це буде повертати курс долара до рубля вгору.

Також, мабуть планомірне подальше зниження облікової ставки . Поки що вона продовжує перебувати на досить високому рівні: з одного боку це сприяє зміцненню рубля і гальмує інфляцію (ми це бачимо), з іншого - не дає можливостей для економічного зростання (і це ми теж бачимо).

Довго тримати ставку такою високою буде дуже шкідливо для економіки, в будь-якому випадку її потрібно знижувати. Причому, бажано швидше, аж надто затягнувся економічний спад. У той же час, швидке зниження може викликати посилення інфляції (яка і так немаленька) і девальвацію рубля. Як буде діяти ЦБ - прогнозувати складно, знову невизначеність, будемо спостерігати.

Курс долара в світі. Даючи прогноз курсу долара в Росії в 2017 році, обов'язково потрібно врахувати і світову тенденцію з курсом американської валюти. А вона така: курс долара росте до всіх провідних світових валют, особливо, знову ж таки, після президентських виборів в США.

Тобто, в останній місяць року спостерігалася така картина: курс долара зростав у всьому світі, а курс рубля ріс ще сильніше (рубль обігнав долар). Але вічно так тривати не буде - це можна стверджувати напевно, тому як валюти ці незрівнянні між собою.

Якщо тенденція світового зростання долара продовжиться (а останнім часом все вказує на це), то рубля, швидше за все, доведеться йому поступитися.

А ось далі ситуація може скластися по-різному. Нова адміністрація США на чолі з Трампом може почати проводити глобальні реформи в економіці, які були задекларовані в ході передвиборної боротьби, і ці реформи можуть як підвищити, так і послабити курс долара в світових масштабах. Це, відповідно, позначиться на його курсі по відношенню до всіх валют, в тому числі, і до рубля.

Але от коли це буде відбуватися, і як швидко проведені реформи позначаться на курсі долара - це теж велика невизначеність. Найімовірніше, щось почнеться вже в 2017 році, а ефекту можна буде чекати, напевно, не раніше 2 півріччя.

Прогноз курсу рубля на 2017 рік: технічний аналіз.

Фундаментальний аналіз дає нам зрозуміти, як може поводитися курс долара до рубля в 2017 році, від чого це може залежати. А для того, щоб визначити, на яких позначках він, найімовірніше, затримається, використовуємо технічний аналіз - аналіз графіка валютної пари долар / рубль. У міру оповідання я буду давати посилання на інші статті, в яких докладно описано значення вживаних термінів, так що, кому не зовсім буде зрозуміло, про що мова - можете вивчити ці питання. Отже, що ми по бачимо за графіком?

Тренд ринку. При глобальному сильному тренді вгору (кут нахилу великий) сформувався поки що середньостроковий слабший тренд вниз (кут нахилу маленький).

Глобальний максимум зафіксований на рівні близько 86 рублів за долар (в січня 2016), на поточних мінімумах (59,50 рублів за долар) курс знаходиться в даний момент.

Рівні підтримки і опору. На поточний момент курс долара до рубля рухається в рамках спадного каналу , Межі якого є найбільш значущими рівнями підтримки та опору . Пробиття жодному з кордонів каналу, при якому курс рубля закріпиться нижче або вище, буде означати, що канал припинив своє існування, і можливо навіть зміну середньострокового тренда (або зародження короткострокового).

Пробиття каналу вниз буде означати посилення спадного тренда, пробиття каналу вгору - корекцію або розворот вгору середньострокового спадного тренда.

Хвилі Елліотта. Є один дуже цікавий інструмент технічного аналізу, який отримав назву хвилі Елліотта . Він говорить про те, що кожен глобальний тренд проходить 8 основних фаз (хвиль) в своєму розвитку (за посиланням ви можете прочитати про це більш детально).

Якщо розкласти хвилі Елліотта на графік валютної пари долар / рубль, то ми побачимо, що зараз тренд знаходиться на 6-й хвилі / фазі - A. Далі, якщо цей інструмент спрацює, повинні послідувати хвилі B - вгору і C - вниз (заключна) , після чого може почати формуватися новий глобальний тренд.

Рівні Фібоначчі. А ось щоб дізнатися, наскільки може скоректуватися вгору курс долара до рубля, можна скористатися іншим досить точним інструментом технічного аналізу - рівні Фібоначчі . Але щоб точно побудувати рівні, нам потрібно знати мінімальну точку на графіку, від якої почнеться корекція. Поки вона нам невідома, я відштовхуюсь лише від того мінімуму, який є на поточний момент, що не зовсім вірно.

Таким чином, ви бачимо, що якщо корекція буде відбуватися з нинішніх значень (з нижніх меж каналу), то вона найбільш ймовірно відбудеться до рівнів близько 69 (38,2%), або близько 72 (50%). Можливо - до 75,5 (61,8%). Мінімально - до 65 (23,6%).

Підводячи підсумки за прогнозом курсу рубля на 2017 рік, виділю тезисно основні моменти:
  1. Невизначеність. У нинішній ситуації точно прогнозувати курс дуже складно, тому що ключові фактори, що впливають на нього, знаходяться в стані невизначеності. Тому в прогнозі дуже багато "якщо", але це я вважаю правильним: потрібно відстежувати ситуацію, і дивитися за обставинами, як вони складуться.
  2. Долар швидше вгору, ніж вниз. На мій погляд, при незмінних фундаментальних даних (якщо все залишиться, як зараз), рубль буде поступово падати, а долар і євро до рубля, відповідно, зміцнюватися від нинішніх рівнів. Тому що зараз курс рубля завищений і відхиляється від економічно обґрунтованого. Якщо ж фундаментальні дані будуть змінюватися - все залежить від їх зміни.

Ось такий у мене вийшов прогноз курсу рубля - 2017. Напевно, ця стаття теж буде однією з найбільш обговорюваних: коментуйте, пишіть свою думку, з чим згодні, з чим не згодні - будемо обговорювати.

На закінчення традиційно запускаю нове опитування (до речі, в старому більшість тих, хто проголосував помилилося, в тому числі і я сам!). Як ви вважаєте, якою буде курс долара в Росії на кінець 2017 роки? Голосуйте в опитуванні! До Нових зустрічей на Фінансовому генії !

Яким буде курс долара в Росії на кінець 2017 роки?

  • 60-70 руб. за долар (42%, 995 по голосам)
  • 50-60 руб. за долар (23%, 540 по голосам)
  • 70-80 руб. за долар (14%, 331 по голосам)
  • <50 руб. за долар (9%, 216 по голосам)
  • 80-100 руб. за долар (6%, 144 по голосам)
  • > 100 руб. за долар (5%, 123 по голосам)

Всього учасників: 2 349

Що буде з рублем далі?
Але давайте звернемося до бюджетів деяких нафтовидобувних країн: які ціни на нафту в 2017 році заклали у себе вони?
Але чи будуть зняті санкції при незмінній зовнішній політиці Росії насправді?
Отже, що ми маємо в цьому напрямку на даний момент?
Чого можна очікувати від ЦБ в 2017 році?
Отже, що ми по бачимо за графіком?
Як ви вважаєте, якою буде курс долара в Росії на кінець 2017 роки?
Яким буде курс долара в Росії на кінець 2017 роки?

Новости