Програма для вантажоперевезень: облік, розрахунок, управління, автоматизація. Програми для експедиторів

13.07.2015

Для початку, давайте визначимося з термінами що мається на увазі під термінами програма для експедитора і програма для вантажоперевезень.

Експедитор слово розтяжне - це може бути і експедитор який супроводжує фуру, контролюючи процес доставки, а може бути і мульти модальний експедитор Експедитор слово розтяжне - це може бути і експедитор який супроводжує фуру, контролюючи процес доставки, а може бути і мульти модальний експедитор. Між двома цими поняттями - прірва, перший це людина або представник юр. особи експедируються вантаж, другий це організація організуюча для своїх клієнтів послуги по мульти модальним перевезень. Нас буде цікавити другий випадок тобто програма для мульти модального експедитора.

Тепер розберемося з терміном - програма для вантажоперевезень. Це так-же дуже неоднозначна фраза - вантажоперевезенням можна назвати як перевезення піску та щебеню самоскидом так і більш комплексний і складний процес перевезення в міжнародному сполученні із застосуванням різних видів транспорту. І тут нас буде цікавити більш складний випадок.

Отже, будемо розуміти під фразами програма для експедитора і перевезень - програму для транспортно логістичні компаній надають послуги з організації мульти модальних перевезень тобто надають складну комплексну послугу.

То ж не все однозначно тому потрібно спочатку визначитися з класом програми - облікова або керуюча.

Облікові - найбільш поширений і широко представлений в Росії клас програм обліку та розрахунку вантажоперевезень і інформаційних систем, їх відмітною особливістю є функції з автоматизації галузевого документообігу, реєстрації факту подій, що відбулися, оцінка, аналітика і звітність на підставі зареєстрованих фактичних показників (термінів, взаєморозрахунків та ін .). Головною характеристикою подібних програм для обліку і розрахунку є те, що вони, в першу чергу, націлені на автоматизацію рутинних функцій - створення і друк документів, звірка взаєморозрахунків, отримання аналітики по, увагу, вже подіям тобто аналітика за фактом, за тими даними які вже мали місце бути і які змінити не можна. Звідси плюси і мінуси подібний систем - ніякого конкурентної переваги вони не дають, просто дозволяють організувати облік, з іншого боку, подібні системи, значно простіше і дешевше ніж програми та інформаційні системи іншого - класу Керуючого.

Керуючі (їх ще можна назвати процесними інформаційними системами) - це програми управління вантажоперевезеннями вирішують набагато ширший і складний пул завдань - задач автоматизації управління процесами вантажоперевезень, планування і прогнозування, відстеження і актуалізації планів підрозділів, автоматичної видачі завдань і відстеження їх виконання, організації взаємодії підрозділів відповідно до плану конкретного вантажоперевезення а не за типовим усередненим / уніфікованого процесу. Природним чином, керуючі програми логістики вантажних перевезень містять в собі ще й всі функції облікової системи. Керуючі системи спочатку складніші, але і несуть в собі більше конкурентних переваг для тих організацій які вирішуватися в них інвестувати. Конкурентні переваги виникають через можливість прогнозування можливих витрат і обмежень (це дозволяють зробити - повністю автоматично актуалізуються такими програмами управління вантажоперевезеннями плани підрозділів, календарні плани самих перевезень), автоматизація взаємодії підрозділів відповідно до логіки конкретного перевезення, можливості встановлення контрольних точок, без проходження яких процес перевезення даль не розвивається і багато іншого.

Детальніше про відмінні особливості, характеристики, плюси і мінуси облікових (програми обліку вантажоперевезень) і керуючих систем (програми управління вантажоперевезеннями) дивіться - в розділі процесний підхід .

Повернемося до розгляду програмних продуктів для логістики вантажних перевезень - як сказано вище, переважна маса програм для експедиторів і вантажоперевезень на Російському ринку - облікові. Викликано це кількома чинниками - по-перше, вони об'єктивно дешевше і простіше у впровадженні і подальшому супроводі, а по-друге - наш ринок тільки зараз приходить до розуміння що йому потрібно щось більше ніж просто облік. Дешевше облікові системи тому, що не вимагають особливої ​​«фантазії» і компетенцій розробника (мається на увазі галузеві компетенції тобто компетенції в бізнесі тих підприємств для який програма створюється, а не компетенції в програмуванні), в них в рази менше функцій в порівнянні з керуючими / процесними системами тому впроваджуються вони з меншими витратами.

Що стосується «по-друге» - Російський ринок дійсно тільки-тільки починає боязко питати а як би нам крім автоматизації створення документів і формування звітності, зниження людських помилок, знизити витрати, а як би нам підвищити ефективність роботи співробітників і розподілити між ними навантаження? Тільки-тільки приходить до розуміння що CRM системи, в цьому випадку, не панацея, що б там не казали вендори CRM систем.

Чому так ? Дуже просто - Російський ринок дуже молодий за західними мірками - 20 років проти 50-ти. Ми ще тільки проходимо ті стадії, які західний ринок експедиторських послуг і послуг з вантажоперевезення вже пройшов. На заході, не користуються попитом і не пропонуються облікові програми - вони вимерли як клас, їх повністю витіснили керуючі і процесні тому незважаючи на помітно великі витрати з придбання та впровадження, тільки вони, дають відчутні конкурентні переваги, а це головне тому будь нехай навіть незначне конкурентну перевагу - це клієнти, і ніяка CRM система не замінить Вам відсутність цих самих переваг.

Отже - які ж є керуючі / процесні програми для експедиторів і вантажоперевезень? З вітчизняних нам відомо комплексне логістичне рішення DATACore: LMS розроблене нами базі 1С: Підприємство 8.3. Можливо, є й інші, але на жаль, нам вони невідомі. Із зарубіжних відзначимо - Oracle Transportation Management System (ОТМ), Microsoft Dynamics AX TMS, SAP TMSі ряд інших зарубіжних систем, вирішальних вужчі завдання.

Вирішіть для себе, що Вам потрібно - обліковувати чи управляти? Це і є головний критерій. Далі, все значно простіше.

Чому так ?
Отже - які ж є керуючі / процесні програми для експедиторів і вантажоперевезень?
Вирішіть для себе, що Вам потрібно - обліковувати чи управляти?

Новости