Прохідний вимикач або імпульсна реле?

В даний час все більше і більше застосовуються схеми управління освітленням, коли світильник, люстра, підсвічування або інше джерело світла включаються не як зазвичай, одним вимикачем, а двома, трьома і більше, встановленими в різних місцях В даний час все більше і більше застосовуються схеми управління освітленням, коли світильник, люстра, підсвічування або інше джерело світла включаються не як зазвичай, одним вимикачем, а двома, трьома і більше, встановленими в різних місцях.

Це дуже зручно, особливо при наявності довгих коридорів - можна включити світло з одного боку і вимкнути з іншого.

При побудові схем управління освітленням з декількох місць в основному використовують два підходи:

- з використанням прохідних і перехресних вимикачів;

- з використанням імпульсних реле .

Давайте розглянемо відмінні риси кожного з цих підходів.

При використанні прохідних вимикачів , Харчування від електричного щита підводиться до ответвительной коробці, а від неї вже до вимикачів.

Використовується як мінімум трижильний провід, чим більше вимикачів, тим більше довжина проводу.

При використанні двухклавішний прохідних вимикачів (в них використовується шість контактів) збільшується кількість і довжина проводів, що ускладнює схему і ускладнює монтаж.

Прохідні вимикачі безпосередньо замикають і розмикають ланцюг навантаження, через них проходить струм світильника, тому перетин дроту повинно відповідати потужності навантаження (зазвичай 1,5 мм 2).

Звичайні вимикачі мають фіксоване положення «ВКЛ.» (Зазвичай клавіша натиснута вгору) і «викл.» (Клавіша натиснута вниз). Прохідні вимикачі не мають фіксованого положення, в одному з положень можуть бути включені або виключені, в залежності від положення інших вимикачів, які керують цим же світильником. Кілька незручно, вимагає звикання.

Чи не вимагають ніяких додаткових елементів і місця в електрощиті, тільки вимикачі, встановлені в підрозетники.

Прохідні вимикачі досить надійні в експлуатації, оскільки не містять ніяких елементів автоматики.

При використанні імпульсних реле застосовують кнопкові вимикачі, які підключаються паралельно. Замість кнопкових вимикачів можна використовувати звичайні підпружинені кнопки для електричних дзвінків або кнопки управління жалюзі.

Між собою кнопкові вимикачі з'єднуються двожильним проводом. При управлінні світильником з великої кількості місць це дає можливість скоротити витрати з прокладання багатожильного дроту.

Оскільки вимикачі керують обмоткою реле, а навантаження підключається через силові контакти, зазвичай досить дроти перетином 0,5 мм 2.

За способом установки (форм-фактор) імпульсні реле зазвичай випускаються для монтажу в електричному щиті на DIN-рейку або ж навісний варіант для установки в відгалужувальну коробку, за підвісною стелею і т.д. Найбільш поширений перший тип - для монтажу на DIN-рейку. В цьому випадку проводи від світильників і дроти від кнопкових вимикачів заводяться безпосередньо в електричний щит, відповідно приводячи до збільшення кількості модулів в щиті (і відповідно його габаритам).

Імпульсні реле деяких виробників чутливі до перепадів напруги в мережі живлення. Це може призводити до помилкових спрацьовувань.

Імпульсні реле дозволяють створювати схеми управління практично необмеженою кількістю груп освітлення, залежить від кількості встановлених реле.

Можна створювати централізоване управління освітленням, коли, наприклад, виходячи з дому, натисканням на один вимикач, можна вимкнути світло у всьому будинку. У багатоповерхових будинках можна вимикати світло окремо на кожному поверсі або ж відразу у всьому будинку.

Як видно, кожен з викладених підходів до управління освітленням має свої переваги і недоліки.

Обидва підходи дуже докладно і детально розглянуті в книзі «Управління освітленням з декількох місць».

Безліч зрозумілих монтажних схем з докладним описом, покажуть вам куди який дріт підводити і як підключати.

Новости