Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra)

  1. плата
  2. розгін
  3. Установка і драйвери
  4. результати тестів
  5. Quake3 Arena
  6. висновки

Як ви вважаєте, чи багато GeForce2 MX-карт на світлі? Вірніше, на прилавках фірм, які торгують комплектуючими для комп'ютерів. Вважаю, що дуже і дуже багато. По-моєму, немає жодного азіатського комп'ютерного виробника, який не випускав би такі плати.

Як наслідок, карти на базі цього GPU вже давно стали "народними". Правда, як горілка буває від "Кристала" і буває з "підвалу баби Мані", так і відеокарти на GeForce2 MX з національністю "Made in China" є відмінної якості, що володіють чудовою надійністю в роботі, і є "зроблені на колінах", чиє якість не витримує ніякої критики.

Ми вже багато разів розглядали подібні плати і завжди дотримувалися одного правила: ми рекомендуємо купувати відеокарти такого класу тільки від більш-менш відомих виробників, які гарантують належний рівень виконання плат, а також дають на свої вироби досить великий термін дії гарантійних зобов'язань. А якщо вже дуже хочеться заощадити і придбати Noname-карту, це можна робити тільки за умови, що фірма-продавець зобов'язується обміняти цю карту при виявленні нестабільної роботи або невідповідність її заявленим характеристикам. Навіть "замилений" 2D має бути підставою для заміни шлюбу.

І все ж проблема вибору фірми-виробника карти з настільки вже різноликості світу "GeForce2 MX" існує. Ми намагаємося, наскільки це можливо, розповідати про новинки в цьому неосяжному секторі комп'ютерного ринку, а також представляти фірми, досі мало знайомі користувачам, однак випускають продукти за якістю і характеристиками не гірше "брендів".

Ось і цей наш огляд присвячений черговий карті на базі NVIDIA GeForce2 MX400, випущеної тайванської фірмою Prolink Microsystems. Ця компанія, хоч і давно присутній на нашому ринку (її торгова марка PixelView), все ж не настільки добре відома широкому загалу користувачів. Компанія давно вже спеціалізується в декількох галузях, в більшості своїй пов'язані з мультимедійними продуктами. Її комбайни (відеокарта + ТВ-тюнер + відеозахват + FM-тюнер) користуються заслуженим авторитетом. У частині виробництва відеокарт Prolink давно зосередила свої зусилля на випуску карт на базі чіпів від NVIDIA. Практично вся гама процесорів від цієї каліфорнійської компанії представлена ​​в лінійці продуктів під маркою PixelView.

У цьому матеріалі ми розглянемо одночасно звичайний і особливий продукт: Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra). Зверніть увагу на суфікс назви в дужках. Там слово Ultra не просто так :-)

плата

Карта Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra) має AGP x2 / x4 інтерфейс, 32 Мб SDR SDRAM пам'яті, розміщеної в 4-х мікросхемах на лицьовій стороні PCB.


Карта Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra) має AGP x2 / x4 інтерфейс, 32 Мб SDR SDRAM пам'яті, розміщеної в 4-х мікросхемах на лицьовій стороні PCB

Мікросхеми пам'яті марки Samsung, час вибірки - 4.5 ns, що відповідає приблизно 222 МГц. Ось тепер, я думаю, ви здогадалися, чому в назві (вірніше, в кодової частини назви) присутнє слово Ultra. Так, ми вже не в перший раз зустрічаємо відеокарти на базі цього GPU, які укомплектовані такою швидкою для таких плат пам'яттю. Ми вже розглядали ASUS AGP-V7100 Pro , Що має пам'ять з таким же часом вибірки 4.5 ns, а також найшвидший на сьогодні "GeForce2 MX400" з 4 ns пам'яттю - Gainward CARDEXpert GeForce2 MX400 Golden Sample . Обидві ці карти продемонстрували чудову продуктивність в своєму класі, а також відмінну якість.

І ось, в полку таких відеоплат прибуло. Одне засмучує - модулі пам'яті виробництва Samsung, а, як відомо, пам'ять від цього виробника дуже погано розганяється і вище своїх номінальних частот, як правило, не працює. Тому мріяти про частоту роботи пам'яті в 250 МГц (що ми могли бачити у двох згаданих вище карт) не доводиться. Втім, я забігаю вперед.

Дизайн плати простий, PCB жовтого кольору (що в традиціях фірми Prolink Microsystems). На карті міститься TV-out, який забезпечений гніздами S-Video і RCA, тому власники відеотехніки, яка не має S-Video-роз'ємів, зможуть скористатися TV-out.

На GPU встановлений кулер з вентилятором, тому графічний процесор потенційно можна непогано розігнати.

Карта поставляється в звичайного вигляду Retail-упаковці. Поставка включає в себе:

  • керівництво користувача;
  • диск з драйверами і утилітами;
  • програмний DVD-плеєр;
  • подовжувач S-Video.

розгін

Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra) розігналася до значень 240/220 МГц. Як я і передбачав, вище своїх номінальних частот пам'ять працювати відмовилася, вже на 225 МГц можна було спостерігати рідко, але все ж зустрічаються артефакти. Так, забув сказати, що штатні частоти роботи карти - 200/183 МГц, як і годиться платам на базі GeForce2 MX400.

Установка і драйвери

Розглянемо конфігурацію тестового стенда, на якому проводилися випробування карти Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra):

  • процесор Intel Pentium III 1000 MHz;
  • системна плата Chaintech 6OJV (i815);
  • оперативна пам'ять 256 MB PC133;
  • жорсткий диск IBM DPTA 20GB;
  • операційна система Windows 98 SE.

На стенді використовувалися монітори ViewSonic P810 (21 "), NOKIA 447Xav (17") і ViewSonic P817 (21 ") для перевірки 2D.

При тестуванні використовувалися драйвери від NVIDIA версії 12.90, S3TC включений, VSync відключений.

Для порівняльного аналізу були використані свідчення відеокарт:

  • SUMA Platinum GeForce2 MX400 PowerUp (32MB, 200/183 MHz);
  • SUMA Platinum K2 (KYRO II, 32MB, 175/175 MHz).

результати тестів

За 2D-графіку скажу, що якість типово для карт такого класу від іменитих виробників. Картинка - прекрасна в дозволах аж до 1280х1024х100Гц включно, що для подібної відеокарти дуже і дуже непогано. Однак я повторю, що якість 2D може сильно залежати не тільки від виробника карти, але і просто від конкретного екземпляра.

Приступаємо до оцінки продуктивності відеокарти в 3D. В якості інструментарію ми використовували id Software Quake3 v.1.17 - ігровий тест, що демонструє роботу плати в OpenGL з використанням стандартного демо-бенчмарка demo002.

Quake3 Arena

demo002

Тестування проводилося в двох режимах: Fast (демонструє роботу карти в 16-бітному кольорі) і High Quality (демонструє роботу карти в 32-бітному кольорі).

Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra) повністю відповідає своєму конкуренту на тому ж процесорі на штатних частотах, розгін дає досить відчутні дивіденди. Як можна помітити, відеокарта на базі KYRO II всюди випереджає GeForce2 MX400-карти, і навіть розгін NVG11A Ultra не допоміг цій карті здобути перемогу. А за вартістю KYRO II-карти зараз вже часом нижче, ніж "елітні" GeForce2 MX400.

висновки

Ми розглянули чергову відеокарту на базі NVIDIA GeForce2 MX400, яка відрізняється від маси аналогів комплектацією більш швидкою пам'яттю (як ми вже добре знаємо, відеокарти на GeForce2MX-процесорах однієї моделі, але різних партій можуть комплектуватися пам'яттю від різних виробників, тому не варто звертати особливу увагу на те, що даний екземпляр має модулі пам'яті від Samsung).

На штатних частотах Prolink PixelView GeForce2 MX400 (NVG11A Ultra) продемонструвала звичайну для карт даного класу продуктивність, якість і надійність роботи плати не викликають нарікань. Розгін досить сильно підняв планку можливостей карти по зростанню продуктивності.

Більш повні порівняльні характеристики відеокарт цього та інших класів ви можете побачити в наших 3DGiТогах .

плюси:

  • Хороша продуктивність в 3D-графіку;
  • Прекрасна якість виконання продукту;
  • TV-out.

мінуси:

  • Не виявлено.

Дякуємо компанії S / U / M / A / Russia за надані відеокарти


Новости