Промислове та цивільне будівництво ПГС

При виконанні геодезичних робіт на місцевості, робіт з картою або кресленням необхідно визначити положення лінії (орієнтувати лінію) щодо країн світу або якого-небудь напрямку, прийнятого за вихідне.

Орієнтування у тому, що визначають кут між вихідним напрямом і напрямом даної лінії. За вихідний напрямок для орієнтування приймають істинний (географічний), магнітний меридіани або вісь абсцис прямокутної системи координат плану. Як кутів, що визначають напрямок лінії, служать істинний і магнітний азимути, румби і дирекційні кути.


Азимутом називається кут між північним напрямком меридіана і напрямком даної лінії MN. Азимут вимірюється від півночі через схід, південь і захід, тобто у напрямку руху годинникової стрілки, і може мати значення 0 ... 360 °. Азимут А, вимірюваний щодо істинного меридіана, називається істинним.

Азимути і румбиАзимути і румби

У геодезії прийнято розрізняти пряме і зворотне напрямку лінії. Якщо напрямок лінії MN від точки М до точки N вважати прямим, то NM - зворотний напрямок тієї ж лінії. Відповідно до цього кут А1 - прямий азимут лінії MN в точці М, а А2 - зворотний азимут цієї ж лінії в точці N. Меридіани різних точок не паралельні між собою, так як вони сходяться в точках полюсів. Звідси азимут лінії в різних її точках має різне значення. Кут між напрямками двох меридіанів називається зближенням меридіанів і позначається γ. Залежність між прямим і зворотним азимутами лінії MN висловлює наступна формула: A 2 = At +1800 + γ. Справжні азимути ліній місцевості визначаються шляхом астрономічних спостережень або за допомогою приладів - гіротеодоліта. Іноді для орієнтування лінії місцевості користуються не азимутами, а румбами. Румбом називається гострий кут між найближчим (північним З або південним Ю) напрямком меридіана і напрямком даної лінії. Румби позначають буквою r з індексами, що вказують чверть, в якій знаходиться румба. Назви чвертей складені з відповідних позначень сторін світу. Так, I чверть - північно-східна (СВ), II - південно-східна (ЮВ), III - південно-західна (С), IV - північно-західна (СЗ). Відповідно позначають румби в чвертях, наприклад: в першій - ГПВ, в другій - гюв. Румби вимірюють в градусах (0 ... 90 °). У прямокутній системі координат орієнтування лінії роблять відносно осі абсцис. Кути, відлічувані в напрямку ходу годинникової стрілки від позитивного (північного) на правління осі абсцис до лінії, на час правління якої визначається, на ни опиняються дирекційними. Дирекційні ні кути позначаються літерою ά і по добно азимуту змінюються від 0 до 3600. Дирекційний кут якого-небудь напрямку безпосередньо на місць ності не вимірюються, його значення мож обчислити, якщо для даного на правління визначено істинний азимут (рис. 2). В даному випадку у - зближені ня меридіанів - являє собою кут між істинним меридіаном М і віссю абсцис в цій точці. Румби дирекційних кутів позначають і обчислюють так само, як румби дійсних азимутів, тільки відраховують від північного і південного напрямів осі абсцис (табл.).

Напрямок магнітної осі вільно підвішеної магнітної стрілки називається магнітним меридіаном. Кут між північним напрямком магнітного меридіана і напрямком даної чи ванні називають магнітним азимутом. Магнітний азимут, так само як і істинний, вважають у напрямку руху годинникової стрілки; він також змінюється від 0 до 360 °. Залежність між магнітними азимутами і магнітними румбами така ж, як між істинними ми румбами. Так як магнітний полюс не збігається з географи ного, напрямок магнітного меридіана в даній точці не з впадає з напрямом істинного меридіана. Горизонтальний кут між цими напрямками називають відміною магнітної стріл ки 5. Залежно від того, в який бік ухиляється північний кінець стрілки від напрямку дійсного меридіана, розрізняють східне і західне схиляння.

Залежності: а - між істинним і магнітним азимутами;б - магнітним азимутом і дирекційний кутомЗалежності: а - між істинним і магнітним азимутами;б - магнітним азимутом і дирекційний кутом

Перед значенням східного скло нання зазвичай ставлять знак «плюс», західного - «мінус». Зависи мість (рис. 3) між істинним А і магнітним Ам азимутами виражається формулою А - Ам + δ. При використанні цієї формули враховують знак відміни. Якщо відомо схиляння δ магніт ної стрілки і зближення меридіанів γ, то за вимірюваним маг нітних азимуту Ам лінії MN можна обчислити дирекційний кут а цієї лінії (рис. 3, б): α = Ам + (δ - γ), де різниця (δ -γ) - поправка на відміну стрілки і зближення меридіанів (вчить вають при орієнтуванні топографічної карти). У різних точках Землі магнітна стрілка має різне скло ня. Так, на території Російської Федерації воно коливається в діапазоні (0 ± 15) °. Схиляння магнітної стрілки не залишається постійним і в даній точці Землі (розрізняють вікові, річні і добові з трансформаційних змін відмін). Найбільше змінюються добові відміни, коливання яких досягають 15 '. Отже, магнітна стрілка вказує положення магнітного меридіана наближений а й орієнтувати лінії місцевості за магнітними азимутами можна тоді, коли не потрібно високої точності.

Новости