Промислові сонячні електростанції

  1. Основні переваги мережевих сонячних електростанцій:
  2. Мережева сонячна електростанція: типова структура
  3. Будівництво промислових сонячних електростанцій
  4. Робота сонячних електростанцій за зеленим тарифом
  5. Робота мережевих сонячних електростанцій на власне споживання

Сонячна енергія, яка потрапляє на поверхню нашої планети, має колосальну потужність - сонячне випромінювання за тиждень за потужністю перевершує всі нині відомі світові запаси нафти, урану і вугілля разом узяті. Крім того, сонячна енергетика - екологічно чиста, при її виробленні не утворюється вуглекислий газ (як теплові станції), вона повністю радіаційно безпечна (на відміну від атомних станцій) і не утворює вимагають подальшої утилізації відходів (шлак і радіоактивні відходи). Саме тому сонячна енергетика останнім часом стала однією з найбільш активно розвиваються. Якщо в 2010 році сумарна потужність всіх сонячних станцій становила 40,3 ГВт, то вже в 2015 вона досягла 230 ГВт, а тільки за 2016 рік у експлуатацію було введено 76 ГВт. Удосконалення технології призвело до того, що в 2106 році в 30 країнах світу (Австралія, Чилі, Мексика і т.д.) за собівартістю сонячна електрика стало дешевше отриманого з газу йди нафти. За прогнозами, всього через кілька років частка таких країн складе 86% у всьому світі. Крім того, в 2016 році сонячна енергетика стала найдешевшою серед інших альтернативних видів енергії.

Мережеві on-grid (тобто підключення до загальної мережі) сонячні фотоелектричні станції (найбільш часто зустрічаються і використовуються абревіатури - ФЕС, СЕС, в англомовних джерелах - PV power plants або простіше PV plants, а також PV farms) - один з найбільш активно що розвиваються видів електростанцій, що використовують для генерування електрики поновлювані (альтернативні) джерела енергії. Сонячні батареї (фотоелектричні модулі) перетворюють енергію сонячного випромінювання в змінний струм, який потім надходить в загальну (централізовану) електромережу. Мережеві (тобто підключення до загальної мережі, on-grid або іноді grid-on) сонячні (фотоелектричні) системи як об'єкт сонячної енергетики можуть використовуватися як для генерації екологічно безпечної електроенергії з метою подальшої реалізації в загальнодержавну електромережу за зеленим тарифом , Так і для вироблення електроенергії для власного споживання .

Основні переваги мережевих сонячних електростанцій:

  • Використання безкоштовної, відновлюваної енергії, доступною практично в необмежених обсягах - сонячного випромінювання. Яке, крім усього, немає необхідності доставляти до місця генерації електрики.
  • Висока надійність - сучасні сонячні батареї можуть ефективно експлуатуватися протягом 25 років. Крім того, станція не має рухомих / обертових частин, які особливо швидко зношуються і вимагають швидкої заміни.
  • Низькі витрати на експлуатацію - сучасна сонячна електростанція відрізняється високим ступенем автоматизації всіх процесів, тому вимагає мінімальної кількості обслуговуючого персоналу.
  • Технічне обслуговування сонячних станцій для підтримки працездатності станції дуже маловитратно і не вимагає проведення трудомістких дорогих операцій.
  • Можливість задіяти під будівництво сонячної електростанції не тільки вільні площі, а й ті, які використовуються малоефективно або взагалі не використовуються, наприклад, фасади і дахи будинків - це не тільки дозволяє заощадити територію, але і значно знижує капіталовкладення в будівництво СЕС.
  • Обсяги генерації електроенергії в кілька разів перевершують ті, які були витрачені для її виробництва.
  • Висока швидкість повернення інвестицій - на сьогоднішній день, інвестиції в сонячну енергетику окупаються швидше, ніж в нафтогазову галузь.

Крім того, слід зупинитися і на інших достоїнствах мережевих сонячних електростанцій:

  • Можливість інсталяції обладнання в місцях, де централізоване енергозабезпечення відсутня.
  • А ось варіативність по потужності сонячних електростанцій - це дає можливість виробляти необхідну кількість електроенергії і використовувати її максимально ефективно.
  • Можливість створення повністю автономних систем енергозабезпечення при використанні систем накопичення енергії (акумуляторних батарей великої ємності).
  • Висока автоматизація всіх процесів, що дозволяє легко контролювати всі що протікають процеси і оптимізувати режими генерації.

Мережева сонячна електростанція: типова структура

Мережева сонячна електростанція: типова структура

Типова мережева сонячна електростанція складається з наступних елементів:

  • Сонячні батареї - служать для перетворення сонячного випромінювання, що надходить на їх поверхню, в постійний струм.
  • Мережеві інвертори - їх функціональне призначення - перетворення постійного струму (DC), що надходить від сонячних батарей, в змінний струм з промислової частотою.
  • Система моніторингу та управління СЕС - призначена для контролю параметрів роботи, а також справності всіх компонентів ФЕС.
  • Лічильники - забезпечують моніторинг продуктивності СЕС, а також обліку кількості електроенергії, яка реалізується в зовнішню загальну мережу за зеленим тарифом.
  • Несучі ферми (металеві опорні конструкції) - служать для монтажу сонячних панелей (батарей) на земній поверхні, фасадах будинків, дахах і т.д. Крім статичних конструкцій, можуть використовуватися рухливі поворотні сонячні трекери для встановлення сонячних батарей.
  • Провідні лінії електропередач (ЛЕП) - забезпечують з'єднання СЕС із загальною (централізованої) мережею.
  • Власні одержувачі електроенергії - використовують вироблену СЕС електроенергію прилади побутового або промислового призначення.

Мережева сонячна електростанція Рентехно серії RT-SPP може додатково комплектуватися:

  • Акумуляторні батареї - вони можуть забезпечити харчування резервованої навантаження споживача, якщо зовнішня електромережу відключиться. Крім того, використання накопичувальних систем електроенергії допоможе створити повністю автономну систему енергозабезпечення об'єкта - такий варіант особливо важливий в місцях, де відсутня промислова енергомережу.
  • Система контролю перетікання електроенергії - вона попередить витік електроенергії, одержуваної ФЕС, в загальну електросистему.
  • Трекерна система стеження за Сонцем - електромеханічна система, що дозволяє за рахунок постійної підтримки оптимального стану сонячних батарей відносно Сонця максимально ефективно використовувати всі надходить сонячне випромінювання.
  • Системи управління - дозволяють дистанційно здійснювати безперервний моніторинг за всіма параметрами станції, проводити діагностику обладнання, відображати в режимі реального часу всю необхідну інформацію, зберігати всю інформацію про стан і роботу як самої сонячної станції, так і окремих елементів.

Будівництво промислових сонячних електростанцій

На сьогоднішній день розроблені і активно використовуються кілька технологій, що дозволяють генерувати сонячну енергію в промислових масштабах. У проектуванні і будівництві сонячних електростанцій , Які використовують фотоелектричний ефект, компанія Рентехно використовує кремнієві фотоелектричні модулі наземного застосування, які відрізняються оптимальним співвідношенням ціна / продуктивність. В даний час саме ця технологія перетворення сонячної енергії в електричну є домінуючою і, на думку фахівців, залишиться такою на протязі, як мінімум, наступних 15-20 років. Конструкція сонячних панелей зазначеного типу дозволяє забезпечити високий ККД в поєднанні з великою надійністю і захищеністю сонячних станцій. Перевагою фотоелектричних модулів даного типу є їх дуже великий термін експлуатації - не менше 25 - 30 років. При цьому скорочення потужності, яке викликано природним старінням компонентів, які включає в себе фотоелектричний модуль, становить не більше 20% після 25 років роботи СЕС.

Рентехно надає послуги з реалізації проектів будівництва сонячних електростанцій у всіх областях України. Ми готові запропонувати до установки як типовий проект сонячної електростанції, так і розробити індивідуальний варіант, в яких будуть враховані всі побажання замовника і особливості місця (об'єкта), де буде здійснюватися монтаж.

В рамках співпраці компанія Рентехно пропонує:

  • Проведення пошуку та аналізу земельних ділянок, будинків, споруд різного призначення, де планується установка сонячної електростанції.
  • Розрахунок ефективності проекту, що включає специфічні територіальні чинники, які можуть впливати на обсяги генерованої енергії і розробити методи мінімізації їх впливу.
  • Проведення розрахунку вартості сонячної електростанції (CAPEX).
  • Оформлення розрахунків окупності сонячної електростанції (IRR).
  • Системне проектування та деталізація всіх вузлів сонячної електростанції і інжиніринг.
  • Відбір, закупівля, і доставка всього необхідного обладнання та комплектуючих
  • Проведення всього комплексу будівельно-монтажних робіт, а також забезпечення проведення пуско-налагоджувальних робіт, навчання персоналу і висновок станції на експлуатаційний режим.
  • Супровід процедури отримання дозволу для здійснення підключення СЕС до загальної електромережі для реалізації електрики за зеленим тарифом.
  • Комплексне технічне обслуговування сонячної станції, моніторинг справності і продуктивності всіх ключових вузлів об'єкта.

Основні фази реалізації типового PV проекту, від створення попереднього ТЕО до почав експлуатації станції представлені на діаграмі:

Основні фази реалізації типового PV проекту, від створення попереднього ТЕО до почав експлуатації станції представлені на діаграмі:

Робота сонячних електростанцій за зеленим тарифом

Чинне законодавство, що регулює застосування зеленого тарифу в Україні, дуже сприятливо для інвестування в сонячну енергетику. Перш за все, державою встановлено один з найвищих зелених тарифів в Європі. Крім того, держпідприємство «Енергоринок» в обов'язковому порядку викуповує у виробника всю вироблену енергію. При цьому, незважаючи на деякі відмінності в зелений тариф для приватних осіб і ставками зеленого тарифу для комерційних об'єктів , Робота сонячних електростанцій забезпечує повернення інвестицій протягом 5-6 років, що робить будівництво сонячних електростанцій економічно виправданим і привабливим проектом. Інвестування в сонячну енергетику за своєю прибутковості перевершує банківські депозити або вкладення в нерухомість.

Сприятливий клімат, чинне законодавство, реально стимулює інвестування в проекти сонячної енергетики в поєднання з досвідом і потенціалом компанії Рентехно - все це забезпечить успіх вашим починанням.

Робота мережевих сонячних електростанцій на власне споживання

Сонячні електростанції серії RT-SPP, розроблені і вироблені компанією Рентехно, призначені для вироблення електроенергії для подальшого її використання у внутрішній електромережі об'єктів будь-якого призначення: житлових будинків, промислових або офісних приміщень, складів і сховищ, торгово-розважальних комплексів, автозаправних станцій і т. д. Електростанція даного типу відрізняється варіативністю установки - наземний (як в безпосередній близькості, так і деякому віддаленні від об'єкта) або даховий варіант, кріплення на фасаді і т.д. Для забезпечення повної енергоавтономності об'єкта і резервування потужності можлива установка системи накопичення енергії (акумуляторних батарей), а також програмного забезпечення, що контролює процес накопичення і оптимального використання запасеної енергії.

Для забезпечення повної енергоавтономності об'єкта і резервування потужності можлива установка системи накопичення енергії (акумуляторних батарей), а також програмного забезпечення, що контролює процес накопичення і оптимального використання запасеної енергії

Системи електроживлення серії RT-SPP не потребує використання додаткових джерел енергії або палива, що дає можливість відчутно заощадити, відмовившись від зовнішнього енергопостачання - собівартість генерується СЕС серії RT-SPP електроенергії нижче, ніж денні тарифи енергопостачання:

Ознайомитися з проектами промислових сонячних електростанцій, виконаними компанією Рентехно, можна в розділі « Реалізовані проекти ». Тут представлені фотографії СЕС з докладними технічними характеристиками.

Компанія Рентехно - реальний багаторічний досвід роботи на українському ринку сонячної енергетики! У вас є ідеї та бажання побудувати сонячну електростанцію в Україні - ми готові втілити їх в реальність!

Новости