Промисловий переворот і його наслідки

  1. Передісторія
  2. події
  3. висновок

Промислова революція (кінець XVIII - перша половина XIX ст.) Почалася в Англії в останній третині XVIII ст., Згодом вона поширилася і на інші країни Європи.

Промисловим переворотом називають перехід від мануфактурного (ручного) виробництва до фабрично-заводського (машинному). Промисловий переворот, таким чином, був пов'язаний з винаходом високопродуктивних машин і їх впровадженням у виробництво ( Детальніше ).

Передісторія

У другій половині XVIII ст. в Англії відбувається аграрна революція. Підприємницьке фермерське господарство витісняє традиційне селянське. Це було пов'язано з тим, що практично вся земля зосередилася в руках великих власників, які здавали її в оренду фермерам. Складалася система капіталістичних відносин між лендлордами (власниками землі), фермерами-орендарями і найманими працівниками (батраками). Це призводить до поліпшення якості обробки землі, освоєння занедбаних ділянок землі, посіву кормових культур (для худоби). Після аграрної революції багато людей в селі залишилися без роботи і засобів до існування. Вони подалися до міста, де ставали найманими працівниками на промислових підприємствах.

Передумови промислової революції
• Скупчення капіталу в руках підприємців, торговців і банкірів.
• Зростання числа найманих робітників (зростання числа робочих, зокрема, був обумовлений аграрної революцією).
• Розвиток торгівлі і зростання міст.
• Наявність ринку збуту в колоніях.

Безпосередньою причиною початку промислової революції стало розорення англійських ткачів в зв'язку з ввезенням в Англію дешевих тканин з Індії. Щоб зберегти своє виробництво і конкурувати з недорогими індійськими тканинами, їм було необхідно збільшити продуктивність праці і зменшити витрати. (Див. Детальніше )

події

1733 г. - Джон Кей винайшов механічний (літаковий) ткацький верстат.

1735 г. - Абрахам Дербі-син впровадив доменну виплавку чавуну на коксі .

1765 г. - Джеймс Харгрівс винайшов механічну прядку «Дженні» (Один робітник міг спонукати 18 веретен).

1767 г. - винайдений прядильний верстат, що приводиться в рух водяним колесом.

1771 г. - в Англії з'явилася бавовнопрядильна фабрика, на якій вперше всі основні роботи виконували машини. Її побудував винахідник і промисловець Річард Аркрайт . Машини наводилися в рух за допомогою водяного колеса.

1784 г. - створення парового двигуна. конструктор - Джеймс Уатт .

1784 г. - винайдений токарний верстат Генрі Модсли.

1785 г. - винахід Едмундом Картрайтом нового ткацького верстата, який підвищив продуктивність праці в 40 разів.

Впровадження у виробництво машин витісняло ручне виробництво. Зменшилася кількість дрібних власників - людей, які працювали на себе; збільшилася кількість людей, що живуть за рахунок найманої праці. Роботи для всіх не вистачало. Разом з тим умови праці стали більш важкими. Робочий день найманих працівників тривав 12 годин і більше.

1811-1813 рр. - рух луддитів ( «Руйнівників машин»). Робочі ламали машини, через які багато хто опинився без роботи. Уряд використав проти луддитів війська, смертну кару.

1825 г. - в Англії пущений перший пасажирський поїзд.

Середина XIX в. - загальна протяжність залізниць в Англії становить понад 50 тис. Км.

висновок

Промислова революція була пов'язана з низкою технічних винаходів, які дозволили замінити ручну працю машинним виробництвом. В результаті промислового перевороту Англія наприкінці XVIII в. стала першою промисловою країною світу.

наслідки
• Зростання продуктивності праці (призводив до зниження цін на товари).
• Затвердження капіталістичної економіки.
• Зміни в соціальній структурі. Оформлення класів промислової буржуазії і найманих робітників (пролетаріату).
• Зростання торгівлі та вдосконалення шляхів сполучення.

• Погіршення умов праці робітників.

На даному уроці мова піде про промисловий переворот і його наслідки.

Промислова революція почалася в Англії в останній третині XVIII століття. Вона продовжилася в першій половині XIX століття і в цей період набула вже всеосяжний характер.

Що послужило поштовхом до промислового перевороту і чому він почався саме в Англії? Саме на території цієї держави почалося розкладання старовинної системи землеволодіння. Англійські селяни втратили свою землю. Тепер вона опинилася в руках двох соціальних груп - великих землевласників і фермерів.

Землею володіли лендлорди, які здавали її в оренду за певну плату. Орендарі (фермери) виступали в ролі підприємців. У господарстві фермери використовували працю найманих робітників - наймитів. Великі землеволодіння змінили характер користування землею. Багаті лендлорди могли дозволити собі вкладати більше грошей.

Все це призвело до поліпшення якості обробки землі, почалася обробка занедбаних територій, були виділені зони під посів кормових культур для худоби.

Всі разом це створило можливість збільшити кількість виробленого продукту до того, що в Англії, найдорожчою країні тодішнього світу, ціни на зерно стали знижуватися.

Передумови до аграрної революції

  • Зосередження землі в руках великих землевласників.
  • Формування ринку найманих робітників.
  • Збільшення продуктивності сільського господарства.

Наслідки аграрної революції

  • Зміцнення торговельних зв'язків між містом і селом.
  • Розвиток міст.

Таким чином, до середини XVIII століття в Англії склалися всі необхідні передумови для початку промислового перевороту (переходу від мануфактурного до фабрично-заводського виробництва).

Позитивну роль в цьому процесі зіграло формування значного ринку дешевої робочої сили.

Для того щоб закупити нове машинне обладнання, потрібні були гроші. Так склалося, що в Англії XVIII століття грошей було багато. Ці гроші приносила торгівля. Основою англійського капіталу були гроші, отримані за рахунок пограбування колоній і торгівлі рабами. Промисловий переворот почався в галузі бавовняного виробництва. Англійські промисловці зіткнулися з сильною конкуренцією з боку Індії. Індійські тканини були за якістю значно краще англійських. При цьому індійські матеріали були ще й дешевше. Таким чином, для того щоб мати можливість на рівних конкурувати з індійськими ткачами, англійцям було необхідно різко здешевити власне виробництво, для чого були потрібні високоякісні нові машини.

Винахідниками перших машин стали Джон Кей (рис. 1) і Джеймс Харгрівс (рис. 2). Їх винаходи дозволяли використовувати одночасно відразу кілька веретен і перекидати човник за допомогою натискання механічної педалі (рис. 3). У 1767 році англійський винахідник Хейс приєднав механічні прядки до двигуна на базі водяного колеса. Завдяки цим винаходам стали з'являтися фабрики. Але у машинного виробництва був свій мінус: вони були прив'язані до водяних двигунів, тому могли будуватися виключно на берегах річок. Будувати заводи в будь-якому місці дозволило знаменна винахід універсальної парової машини Джеймса Ватта (рис. 4, 5).

4, 5)

Мал. 1. Винахідник Джон Кей (винайшов ткацький верстат) ( джерело )

Винахідник Джон Кей (винайшов ткацький верстат) (   джерело   )

Мал. 2. Джеймс Харгрівс ( джерело )

Джеймс Харгрівс (   джерело   )

Мал. 3. Прядка «Дженні» Джеймса Харгрівса ( джерело )

Прядка «Дженні» Джеймса Харгрівса (   джерело   )

Мал. 4. Джеймс Ватт ( джерело )

Джеймс Ватт (   джерело   )

Мал. 5. Парова машина Джеймса Ватта ( джерело )

В кінці XVIII століття з'являються токарні верстати (рис. 6). Нова техніка привела до нової організації промисловості. Мануфактури відходять у минуле, а на зміну їм приходять фабрики і заводи. Це стало справжньою революцією в промисловості, що дозволила значно збільшити зростання продуктивних сил. Поява фабрик змінило життя робітників. Вперше в історії людства з'явився розклад робочого дня. З понеділка до суботи встановлювався суворий 12-годинний робочий день. Це було для сім'ї робітників дуже погано. Раніше вони могли за допомогою своїх особливих талантів і додаткових зусиль заробити зайві вихідні та додаткові гроші. Жили робітники в дуже важких умовах. Будувалися нові фабричні міста поруч з вугільними шахтами (рис. 7). У них робочі могли орендувати лише одну-дві кімнати. Фабриканти, користуючись своїм становищем, вичавлювали з своїх підлеглих все, що тільки було можна. Вони штрафували робочих за лайку, неохайність, запізнення, використовували дешевий дитячу працю, відмовлялися оплачувати медичне обслуговування. Все це вело до зростання невдоволення серед робітників. Перші ознаки такого невдоволення висловилися в Луддітском русі (рис. 8). Учасники цього руху називали себе луддитів по імені легендарного робочого Неда Лудда (рис. 9), який, згідно з переказами, перший зруйнував власний верстат. Слідом за ним сотні людей по всій Англії почали свідомо псувати ненависні машини. Англійські фабриканти були цим дуже незадоволені. Незабаром уряд видав закон, за яким за псування верстата покладалася страта.

Мал. 6. Перші токарні верстати ( джерело )

Мал. 7. Промисловий район Кольбрукдель. Гравюра середини XVIII в. ( джерело )

Мал. 8. луддитів за псуванням верстата ( джерело )

Мал. 9. Нед Лудда ( джерело )

Слідом за Англією впровадження верстатів в виробництво прийшло і в інші країни. Збільшився попит на різних винахідників і на їх винаходи. Все більше технічних новинок з'являлося в Європі. Зростала не тільки кількість, але і якість вироблених виробів. Ціни на них поступово знижувалися.

Підводячи підсумки, варто зазначити, що промислова революція в Європі мала цілий ряд позитивних факторів:

  • Поліпшення санітарних умов.
  • Поліпшення медичного обслуговування.
  • Поліпшення якості товарів.
  • Поліпшення харчування населення.

Варто відзначити, що всі ці фактори виявилися не відразу, потрібні були роки для того, щоб Європа опинилася на порозі якісно нового періоду своєї історії.

Список літератури

1. Ведюшкин В.А., Бурин С. Підручник з історії Нового часу, 7 клас. - М., 2013.

2. Дмитро Травін. Отар Марганія. Європейська модернізація

3. Єрофєєв Н.А. Промислова революція в Англії. - М., 1963

4. Потьомкін Ф.В. Промислова революція у Франції. Т. 1. Від мануфактури до фабрики. - М .: Наука, 1971.

5. Хобсбаум Е. Століття революції. Європа 1789-1848. - Ростов: Изд-во «Фенікс», 1999.

6. Юдовський А.Я. Загальна історія. Історія Нового часу. 1500-1800. - М .: «Просвещение», 2012.

Додаткові рекомендовані посилання на ресурси Інтернет

1. Ukrmap.su ( джерело )

2. Agitclub.ru ( джерело )

3. Postnauka.ru ( джерело )

4. Historic.ru ( джерело )

Домашнє завдання

1. Як ви розумієте терміни «аграрна революція» і «промисловий переворот? Коли і в якій країні вони вперше відбулися?

2. Що стало причиною промислового перевороту?

3. Розкажіть про наслідки промислового перевороту в Англії.

4. Які відомі винаходи ви можете назвати? Перерахуйте видатних винахідників того часу.

Що послужило поштовхом до промислового перевороту і чому він почався саме в Англії?
1. Як ви розумієте терміни «аграрна революція» і «промисловий переворот?
Коли і в якій країні вони вперше відбулися?
2. Що стало причиною промислового перевороту?
4. Які відомі винаходи ви можете назвати?

Новости