Пропав звук після установки відеокарти: чому це сталося і що робити?

Спочатку розберемося в причині виникнення проблем зі звуком при установці графічного адаптера нового покоління. Справа в тому, що переважна більшість сучасних відеокарт оснащуються пристроєм виведення аудіо-сигналу через роз'єм HDMI. З одного боку, це зручно: для відтворення звуку можна використовувати вбудовані динаміки телевізора. Але одночасно це призводить до виникнення проблем зі звуком при підключенні нової відеокарти, особливо на старих комп'ютерах. Після появи в системі нової звукової карти (а сучасні графічні прискорювачі являють собою комбінацію відео- і звуковий карт) саме воно стає пристроєм за замовчуванням для відтворення звуку.

Тепер подивимося, як можна вирішити проблему. Для початку відкриваємо на Панелі управління Windows (Control Panel) вкладку Звук.
Тепер подивимося, як можна вирішити проблему
Тут ми бачимо все звукові пристрої, наявні в комп'ютері. Як видно на першому скріншоті, Динаміки відключені. Клацаємо правою кнопкою миші на іконці Динаміки і включаємо цей пристрій.

Звук з'явився! Швидко і нічого складного.

Але на деяких комп'ютерах зі старою материнськими платами для вирішення проблеми зі звуком після установки нової відеокарти доведеться лізти в BIOS. Справа в тому, що на материнських платах після установки нового звукового пристрою вбудована звукова карта іноді автоматично відключається, а, як уже говорилося вище, сучасні відеокарти можна вважати і звуковими пристроями. В цьому випадку в Windows просто не буде доступний широкому потрібне нам пристрій! Для того щоб знову включити вбудований звук материнської плати, необхідно:

  • зайти в BIOS;
  • знайти в BIOS пункт Onboard Audio Device (або щось подібне);
  • встановити значення на Enabled;
  • натиснути клавішу F10 для збереження налаштувань і перезавантаження комп'ютера.

Однак бувають материнські плати, в BIOS яких немає пункту Onboard Audio Device. Зазвичай це старі материнські плати, випущені в ті часи, коли просто не було відеокарт з вбудованим звуком, а новим звуковим пристроєм могла бути тільки звукова карта, яка встановлюється в комп'ютер для поліпшення якості звучання. В такому випадку проблему відсутності звуку при підключенні нової відеокарти можна спробувати вирішити шляхом оновлення BIOS (більшість виробників випустили нові прошивки для своїх материнських плат з виправленням цієї помилки). Якщо ж нова версія прошивки BIOS відсутня, то можна спробувати перевстановити Windows або:

  • видалити всі драйвера від відеокарти і звукових пристроїв;
  • встановити звукові драйвера;
  • дуже акуратно встановити драйвера для відеокарти, причому тільки ті, які відносяться до відео, при цьому ні в якому разі не встановлювати звукові драйвера!

Якщо ж самостійно Ви не змогли вирішити проблему зі зникненням звуку при установці нової відеокарти, то звертайтеся до наших фахівців по ремонту та обслуговування комп'ютерів . Ми вирішимо Ваші проблеми швидко, якісно і зовсім недорого !

Новости