Просування продуктів дистанційного банківського обслуговування

  1. Бібліографічний опис: Степанов А. І. Просування продуктів дистанційного банківського обслуговування...
  2. Омніканальная стратегія: інтеграція каналів просування ...
  3. дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода ...
  4. Доступність дистанційних банківських послуг в Росії і їх ...
  5. Аналіз проведеної Банком Росії політики в рамках розвитку ...
  6. Оцінка безпеки дистанційного банківського ...
  7. Російські особливості приватного банківського обслуговування ...
  8. Мобільний сервіс для населення і бізнесу в банківській сфері
  9. Розвиток інтернет-банкінгу в Росії: основні тенденції

Бібліографічний опис:

Степанов А. І. Просування продуктів дистанційного банківського обслуговування [Текст] // Актуальні питання економіки та управління: матеріали V Міжнар. науч. конф. (м.Москва, червень 2017 р). - М .: Буки-Веди, 2017. - С. 87-90. - URL https://moluch.ru/conf/econ/archive/222/12546/ (дата звернення: 17.06.2019).

Активний розвиток технологій Інтернет, мобільного зв'язку, збільшення кількості користувачів Інтернет активно стимулювало розвиток дистанційного банкінгу. В даний момент велика частина інтернет-користувачів в Росії використовують інтернет-банкінг для приватних осіб. Так, в 2015 році 66% інтернет-користувачів також користувалися інтернет-банкінгом, кількість користувачів зросла на 51% за рік [8]. Також більше 30% дорослого населення мало доступ до інтернет-банкінгу [4, с. 3].

Багато банківські організації стали приділяти більше уваги мережі Інтернет як одного з каналів зв'язку з клієнтами і навіть як каналу для просування своїх послуг, що не відносяться до банківської діяльності. Деякі інвестори і підприємці побачили в цьому можливість зниження витрат банківського обслуговування і підвищення конкурентоспроможності товарів завдяки відсутності фізичних відділень банку.

Бізнес-модель дистанційного банкінгу дозволяє без зниження якості обслуговування здійснювати обслуговування клієнтів на більшій частині території країни без задіяння філіальної мережі. До переваг даної моделі можна віднести не тільки зниження витрат, а й інноваційне позиціонування, що дозволяє привернути увагу переважно молодої аудиторії. Якщо говорити про недоліки - це, перш за все, недовіра з боку консервативних клієнтів, що створює певні бар'єри в розвитку даної форми банкінгу.

В даний момент в Росії існує кілька банківських організацій, що працюють по безфіліальні бізнес-моделі, обслуговуючи клієнтів за допомогою мобільних додатків і веб-додатків. Найбільш відомими є банківські продукти компанії АТ «Тінькофф Банк», проект «Відкриття Рокет» банку ФК «Відкриття», проект «Touch Bank» від OTP Group. Переважною аудиторією даних продуктів є користувачі ПК і мобільних пристроїв, регулярно використовують різні онлайн-сервіси. Була складена карта позиціонування продуктів даних організацій (рисунок 1).

Мал. 1. Позиціонування банківських продуктів

Банківські продукти, що працюють з дистанційним обслуговуванням, асоціюються у аудиторії з новими сучасними технологіями. Правильно збудовані комунікації, які використовують мову, близьку цільовим сегментам споживачів, які розширюють можливості просувати ці продукти. Крім того, важливо враховувати, що просування серед консервативної аудиторії матиме нижчу ефективність за критерієм вартості залучення одного клієнта.

Найбільш значним гравцем на ринку дистанційного банківського обслуговування став «Тінькофф Банк». Ринкова частка банку за обсягом кредитного портфеля склала 10,3% за підсумками 2016 року, зростання портфеля склав 19,6% за рік [11 c. 4]. В даний момент клієнтами банку є понад 5 мільйонів людей. Ядром цільової аудиторії банку є користувачі мобільних пристроїв у віці від 20 до 40 років. При цьому зростання здійснюється як за рахунок залучення молодої аудиторії, так і за рахунок обслуговування регіонів, в яких спостерігається недостатня присутність інших банківських організацій.

В середньому по ринку в 2016 році зростання кредитних портфелів склав 0,94%, за даними «Інтерфакс-ЦЕА», і 1,1%, за даними ЦБ (1,4% з урахуванням валютної переоцінки), в той час як «Тінькофф банк »показав зростання портфеля на 19,6% і придбав понад мільйон нових клієнтів [11 c. 4].

Аудиторія сервісу Touch Bank досягла 62 тисяч активних клієнтів до кінця 2016 року, при цьому в 2016 році спостерігалося 40% зростання аудиторії [10, с. 29].

Проект «Рокет Відкриття» також швидко набирає аудиторію, забезпечуючи банку «ФК Відкриття» близько 40% нових дебетових карт, в даний момент послугами «Рокет Відкриття» користуються близько 150 тисяч чоловік [2].

Дана бізнес-модель має свої переваги і недоліки, які проявляються в просуванні і позиціонуванні продуктів, переліку можливостей і загроз на ринку. Був складений SWOT-аналіз (таблиця 1), що дозволяє судити про стан даних продуктів на ринку, далі проведений детальний аналіз даної інформації.

Таблиця 1

SWOT-аналіз банківських продуктів за моделлю дистанційного банківського обслуговування

STRENGTHS

  1. Високий інтерес інвесторів
  2. Знижені витрати (у порівнянні з традиційними банківськими продуктами)
  3. Можливість пропозиції вигідних умов
  4. Високий темп зростання кількості клієнтів

WEAKNESSES

  1. Схильність фішингових атак
  2. складність використання
  3. Недовіра з боку консервативної аудиторії
  4. Низька платоспроможність молодої аудиторії

OPPORTUNITIES

  1. Можливе пом'якшення законодавства
  2. Розвиток і автоматизація технологій перехресних продажів
  3. Розвиток технологій машинного навчання для автоматизації обслуговування

THREATS

  1. посилення конкуренції
  2. Припинення екстенсивного зростання через насичення ринку
  3. Нестабільна економічна ситуація
  4. Погіршення платоспроможності громадян

Завдяки своєму конкурентної переваги - більш низьким витратам, банки, що працюють за моделлю дистанційного обслуговування, можуть запропонувати клієнтам додаткові вигоди при меншій вартості обслуговування карти. Це є стратегічним маркетинговим перевагою. Так, за версією агентства Markswebb Rank & Report «Тінькофф Банк» надає найвигідніші тарифи на онлайн-обслуговування [7], при цьому залишаючись найбільш ефективним банком відношенню прибутку до середнього обсягу активів [6]. Співзасновник «Рокет Відкриття» Олексій Колесников також заявив про знижених витратах в порівнянні з традиційною моделлю банкінгу, що дозволяє пропонувати більш вигідні тарифи на обслуговування [5].

З огляду на те, що в цільову аудиторію таких продуктів входять молоді люди у віці 20-25 років, не всі клієнти мають високу платоспроможністю, користуються кредитними послугами та мають значні накопичення на вкладах. Проте, протягом декількох років можна очікувати перехід даних клієнтів в більш платоспроможний сегмент аудиторії.

Згідно з дослідженням організації FICO, проведеним в 2014 р США [9, c. 3], молоді люди (так зване «покоління Y» або «мілленіали» - які народилися в середині 1980-х рр.) В п'ять разів частіше закривають всі свої рахунки в центральному банку і в три рази частіше відкривають рахунки в новому банку, ніж більш старше покоління (люди старше 50 років). Таким чином, банкам потрібно докладати все більше зусиль, щоб не втратити молодих клієнтів. В умовах насичення ринку банківськими продуктами боротьба за їх лояльність особливо важлива.

Банки дистанційного обслуговування активно задіюють можливості перехресних продажів (cross-sale), щоб отримати додаткову виручку і здійснити диверсифікацію джерел доходу. Для перехресних продажів зазвичай використовуються страхові продукти, інвестиції, іпотечні продукти. Аналітичний звіт агентства Експерт РА показав, що 51% опитаних компаній в 2014 і 58% компаній в 2015 році використали ДБО як канал продажів додаткових послуг, пропонуючи користувачам персоніфіковані пропозиції [3, с. 2]. Ефективність такого каналу просування виявилася вищою, ніж у SMS-розсилок і телефонних дзвінків клієнтам.

Дистанційна модель обслуговування також зарекомендувала себе серед підприємців: зараз доступ до дистанційного обслуговування є у більш ніж 80% суб'єктів малого та середнього бізнесу [4, с. 3]. Порівняно недавно з'явилася велика кількість брендів дистанційних банківських сервісів для підприємців: «Точка», «Тінькофф Бізнес», «Кнопка», «Модуль Банк». Запровадили дистанційні сервіси для підприємців такі великі гравці, як «Сбербанк», «Альфа-Банк», «Промсвязьбанк» та інші.

Розвиток дистанційного банкінгу для підприємців пов'язано, в свою чергу, з розвитком засобів електронного підпису, а також з високою готовністю малого і середнього бізнесу користуватися дистанційним обслуговуванням [1].

Таким чином, банківські продукти, що надаються за моделлю дистанційного обслуговування, показали високі темпи зростання, так як дають банківським організаціям можливість екстенсивного зростання за рахунок залучення молоді, а також недообслуженних банківськими послугами територій (наприклад, міста з чисельністю населення менше 50 тисяч чоловік). Крім того, певне зростання досягається за рахунок пропозиції більш вигідних умов, що, в свою чергу, досягається за рахунок знижених витрат дистанційній моделі банкінгу. У майбутньому можна очікувати все більшу готовність населення використовувати електронні канали банківського обслуговування, тому потенціал зростання користувачів зберігається. Перспективним також є обслуговування малого та середнього бізнесу за допомогою дистанційних каналів.

Можна констатувати зростання популярності моделі дистанційного банківського обслуговування, проте банківським організаціям необхідно враховувати особливості просування, зокрема, позиціонування і роботи з клієнтами в даному сегменті ринку.

література:

  1. Бєлікова А. Г., Кордіна І. В. Банківське обслуговування бізнесу в мережі інтернет перспективи і наслідки // Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології Сибіру». - Кемерово: 2016. - С. 49-51.
  2. Житкова В. Банк-додаток. Як фінансовий сервіс завойовував аудиторію // Газета РБК. - 2017. - № 056.
  3. Інтернет-банкінг в Росії: потенціал не вичерпаний // Рейтингове Агентство Експерт РА - 2015 г. - 18 с.
  4. Розрахунок індикаторів фінансової доступності за 2015 рік // Банк Росії. URL: http://www.cbr.ru/StaticHtml/File/11568/acc_indicators_0716.pdf
  5. Рокетбанк: «Клієнти люблять нас за те, що ми спілкуємося нормально» // Інформаційне агентство Банкір.ру. URL: http://bankir.ru/publikacii/20170522/roketbank-klienty-lyubyat-nas-za-to-chto-my-obshchaemsya-normalno-10008897/
  6. Рушайло П. Гра на вибування // Коммерсант Банк. - 2017. - № 44 - С. 14
  7. Тінькофф Банк надає найвигідніші тарифи на онлайн-обслуговування фізичних осіб за версією агентства Markswebb Rank & Report // Тінькофф Банк. URL: https://www.tinkoff.ru/about/news/15022017-tinkoff-bank-x-markswebb-rank-report/
  8. Internet Banking Rank 2015 // Markswebb Rank & Report. URL: http://markswebb.ru/press/blog/8482.html
  9. Options and Opportunities: Forging Lasting Banking Relationships with Millennials. // FICO Report. - 2014. - 13 p.
  10. OTP Bank PLC Annual Report. - 2016. - 60 p.
  11. TCS Group Holding PLC Annual Report. - 2016. - 45 p.

Основні терміни (генеруються автоматично): дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп зростання.

Переказати гроші: сучасний стан та перспективи розвитку

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп зростання.

Омніканальная стратегія: інтеграція каналів просування ...

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп зростання.

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода ...

Просування продуктів дистанційного банківського ... дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп ...

Доступність дистанційних банківських послуг в Росії і їх ...

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп зростання.

Аналіз проведеної Банком Росії політики в рамках розвитку ...

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування, консервативна аудиторія, екстенсивне зростання, високий темп зростання.

Оцінка безпеки дистанційного банківського ...

Росія, банк, США, дистанційне банківське обслуговування, якісне зростання, банківське обслуговування, мій погляд, загальний рейтинг, банківська сфера, кінцевий користувач.

Російські особливості приватного банківського обслуговування ...

дистанційне обслуговування, клієнт, продукт, Банк, молода аудиторія, дистанційне банківське обслуговування, банківське обслуговування.

Мобільний сервіс для населення і бізнесу в банківській сфері

Дистанційне банківське обслуговування - найбільш затребувана послуга серед клієнтів - юридичних осіб російських банків.

Просування продуктів дистанційного банківського обслуговування.

Розвиток інтернет-банкінгу в Росії: основні тенденції

В даний час більшості країн відбувається перехід від класичної моделі філіального обслуговування в комерційному банку до моделі віддаленого (дистанційного) банківського обслуговування ...

Новости