Протокол розбіжностей до договору, зразок, тонкощі оформлення, питання відповідальності

  1. Навіщо потрібен протокол розбіжностей до договору?
  2. Питання юридичної сили
  3. Протокол розбіжностей: форма, статус і особливості оформлення
  4. Чи варто використовувати протокол розбіжностей?

Протокол розбіжностей до договору не надто поширений в сфері вітчизняного підприємництва. Власне кажучи, саме тому підприємці не приділяють належної уваги особливостям оформлення цього паперу, не задаються питанням про те, яка форма у цього документа і чи є фактична відповідальність за ухилення від виконання пунктів, позначених в цьому акті. Тим часом на міжнародному рівні економічних взаємин протокол розбіжностей до договору є обов'язковим документом, що супроводжує практично всі великі угоди. Обумовлено це особливостями ведення ділових переговорів, етикою і тонкощами західного підходу до підприємницької активності. Втім, реальність така, що цей акт стає все більш популярним, навіть в сфері малого бізнесу. Сьогодні незнання юридичної сутності протоколу розбіжностей, а також наслідків його невиконання вважається поганим тоном в діловій практиці. Для того щоб підприємець, отримавши позначений акт до договору, чітко уявляв собі свої права і зобов'язання перед іншим контрагентом необхідно знати хоча б основні характеристики цього документа, вміти маніпулювати ним і в разі необхідності використовувати.

Навіщо потрібен протокол розбіжностей до договору?

Коли дві сторони в діловій сфері зацікавлені в спільній співпраці, в тій чи іншій формі, вони укладають договір. Договір є своєрідною формою юридичної констатації факту виникнення ряду прав і зобов'язань у двох контрагентів. Договір вказує на те, які організації або фізичні особи вступили у співпрацю, домовляється про умови спільної діяльності, передбачає штрафні санкції за ухилення від своїх зобов'язань. Однак, на практиці практично неможливо скласти договір, який повністю би задовольняв побажання обох сторін. Найчастіше контрагент згоден на висновок позначеного угоди, але тільки в тому випадку, якщо деякі елементи договору будуть змінені. Саме на цьому моменті в діловій практиці з'являється протокол або акт розбіжностей. Завдання такого протоколу полягає в тому, щоб пом'якшити найбільш гострі кути угоди, усунути ті елементи в угоді, які спровокували або ж можуть спровокувати в подальшому конфлікт.

Ринкова економіка побудована на принципах максимізації власної вигоди, що дещо ускладнює процес ведення ділових переговорів, адже кожна сторона зацікавлена ​​в задоволенні своїх амбіцій і цілей. У теорії, протокол розбіжностей до договору здатний зробити з умовного неприйнятного угоди, цілком придатне. Що характерно, у світовій діловій практиці первинний договір - це лише перший фундамент майбутніх переговорів. В результаті зразок, який спершу був присланий контрагенту і папір, отримана внаслідок тривалих переговорів, кардинально відрізняються ступенем прав і зобов'язань. Тому оформлення протоколу розбіжностей, приклад його складання, готовий зразок - це вкрай важлива інформація якщо мова йде про договір з контрагентом міжнародного рівня, адже в цьому випадку шанси, що підприємець отримає заповітний акт вкрай великі.

Питання юридичної сили

Слід зазначити, що наявність протоколу розбіжностей не завжди вказує на наявність в договорі спірних моментів. У деяких випадках, акт розбіжностей до договору необхідний для правильної або коректної трактування спірних моментів в угоді, вказуючи на те, якими будуть дії контрагента у разі виникнення тієї чи іншої ситуації, обумовлених у додатку до основного документа. Найчастіше, підприємець не звертає уваги на цей акт, вважаючи, що основні права і зобов'язання передбачені основним текстом угоди. Така необачність в результаті здатна привести до значних витрат в ході компенсацій.

Справа в тому, що наявність протоколу розбіжностей в договорі свідчить про те, що в питанні вирішення спірних ситуацій керуватися слід лише цим папером і ніякий інший. Досить характерний приклад - це протокол розбіжностей до договору поставки, в якому вказана міра відповідальності контрагента у разі затримки внаслідок форс-мажорних обставин. Завдання цього протоколу захистити постачальника від компенсацій внаслідок настання незалежних від нього обставин, які в результаті вплинули на те, чи було доставлено сировину або ж немає. Якщо ж підприємець не зверне увагу на сутність цього протоколу через неуважність або ж необережності, то в підсумку може виявитися в дуже делікатній ситуації, коли відповідальність за зірвану поставку сировини нести просто нікому. Таким чином, протокол розбіжностей може виступати певного роду маніпулятором, юридична сила якого не поступається основної угоди.

Протокол розбіжностей: форма, статус і особливості оформлення

Форма протоколу розбіжностей до договору завжди письмова. Класичний зразок цього протоколу включає в себе позначення сторін угоди, вказівку спірних моментів угоди, варіант її вирішення, перелік варіантів компромісу та інше. Так як протокол розбіжностей за юридичною силою можна порівняти, а часом і невіддільний від основного договору, то цей акт можуть підписувати тільки ті особи, які мають право розпоряджатися долею всього підприємства, організації або фірми. Часом виникає питання щодо статусу протоколу розбіжностей до договору, адже, по суті, він не є обов'язковим елементом основного угоди. Однак, цей акт не є доповненням, а фактично виступає своєрідним додатком. Що ж стосується його статусу на момент підписання угоди, то в цьому випадку все не так однозначно. З одного боку, якщо зразок надісланого протоколу цілком підходить обом контрагентам, то вони укладають нову угоду із зазначенням пунктів в протоколі. Однак, з іншого боку, цілком можна підписати старий договір разом з протоколом в ролі додатка.

Обидва варіанти здаються однаковими, але, на практиці це не зовсім так. По-перше, укладення нової угоди завжди призведе до виникнення нового документообігу, бюрократичної тяганини і затягування часу підписання. По-друге, наявність спеціального додатка, що вказує на те, з чим не згоден контрагент дозволяє максимально швидко визначити специфіку роботи з ним, встановити на яких моментах слід зробити акцент і будь пунктів необхідно уникати в подальшому. Все це істотно спрощує ведення переговорів в подальшому. Протокол розбіжностей, бланк цього документа і навіть приклад заповнення досить легко завантажити або ж просто знайти в інтернеті. З оглядкою на це, а також можливості цього документа незрозуміло, чому його рідко використовують у вітчизняній діловій практиці. Що ж стосується міри відповідальності за недотримання цього протоколу, то вона варіюється в залежності від того, на яких умовах в результаті був підписаний договір, чи був присутній акт з самого початку, в які терміни контрагент було повідомлено іншу сторону про незгоду. Найбільш тяжка міра відповідальності за недотримання цього акту - це визначення угоду недійсною і чимала компенсація.

Чи варто використовувати протокол розбіжностей?

Звичайно ж, протокол розбіжностей дозволяє заощадити багато часу підприємцю. Так, наприклад, протокол розбіжностей до договору поставки дозволяє акцентувати свої пріоритети в роботі з контрагентом або ж відразу ж позначити свою позицію на ринку. Отримавши ж такий додаток, легко зрозуміти чи варто взагалі співпрацювати з контрагентом. Можливо, його вимоги істотно відрізняються від середньостатистичних по ринку і доцільно пошукати іншого постачальника, не намагаючись переробити існуючу угоду. Протокол розбіжностей до договору поставки, до того ж, дозволяє в точності визначити міру відповідальності постачальника і одержувача, усунути спірні елементи або ті пункти, які можна трактувати двояко.

Тим більше форма зазначеного акта, його бланк і приклад заповнення цілком реально скачати у вільному доступі. Це невеликий додаток до основного договору здатне істотно спростити процес укладення угоди, досягнувши прийнятного для обох сторін варіанти. Протокол розбіжностей, зразок цього документа, форма заповнення та бланк, по суті, уніфіковані, так як різні варіанти цього паперу в цілому схожі. Освоївши одну форму додатка, підприємець не буде губитися, якщо отримає щось схоже разом з основною угодою. Мабуть, для підприємця сьогодні мало знати, як можна отримати безкоштовний движок для інтернет магазину , Як скласти податкову декларацію або ж домовиться про постачання сировини. Практика ведення ділових переговорів - це ціле мистецтво, в якому, втім, не гребують брудними прийомами, маніпуляціями і підтасовуванням документації. Чим краще підприємець орієнтується в тому, яку міру відповідальності тягне за собою певний документ, тим простіше йому буде укладати тільки вигідні угоди.


Навіщо потрібен протокол розбіжностей до договору?
Навіщо потрібен протокол розбіжностей до договору?
Чи варто використовувати протокол розбіжностей?

Новости