Проведення інструктажів з пожежної безпеки: вступний і первинний

  1. Вступний інструктаж
  2. Первинний інструктаж
  3. журнали обліку
  4. Коротка програма

Інструктаж з пожежної безпеки - це частина заходів обов'язкового характеру, які проводяться на будь-якому підприємстві. В ході інструктажу до працівників доводяться відомості про правильні дії при виникненні пожеж, експлуатації засобів захисту, а також роз'яснюються вимоги пожежної безпеки. Інструктаж може знадобитися в різних ситуаціях, тому у відповідних нормах позначено розподіл за видами.

Вступний інструктаж

Вступний інструктаж - це такий вид інструктажу, який проводиться для всіх категорій працівників. Штатні співробітники, відряджені, студенти і практиканти зобов'язані прослухати його зміст. Так як забезпечення пожежної безпеки належить до обов'язків керівництва, то директор може затвердити додаткові умови до інструктажу.

керівник призначає відповідального за пожежну безпеку , Закріплюючи його функції офіційним наказом по підприємству.

Відповідальна особа повинна пройти спеціальне навчання з пожежно-технічного мінімуму в уповноваженої організації і мати дійсне посвідчення. Якщо обсяг інструктажу збільшується за рахунок специфічних тем, то допускається залучення інших співробітників в якості інструктивних осіб.

Співробітникам розповідають про законодавстві, нормативних і регламентуючих актах у сфері пожежної безпеки. Також інструктаж включає інформацію про систему пожежної безпеки і ознайомлення з посадовими обов'язками, що зачіпають дану сферу. Програму інструктажу затверджує керівник або відповідальний за пожежну безпеку.

При її складанні звертаються до нормативно-технічній літературі. У випадку з освітніми установами програма додатково узгоджується з Державною пожежною службою.

Для інструктажу обладнають клас. В доступності повинна бути література, методичні рекомендації, інформаційні та навчальні стенди. Після теоретичної частини виходять практичні заняття. Їх мета - наочно показати основні принципи пожежної безпеки і перевірити отримані знання.

Первинний інструктаж

Як і вступний, первинний інструктаж може проводити тільки відповідальна особа. Його мета - роз'яснення методів дотримання пожежної безпеки на конкретному робочому місці. Він проводиться з новими, тимчасовими і відрядженими працівниками, тими, хто змінює робоче місце або проходить навчання (практику). Тимчасовими співробітниками вважають сезонних і залучених працівників.

Процедура затвердження і складання програми первинного протипожежного інструктажу аналогічна діям, які описані у варіанті з вступним інструктажем. Відмінність спостерігається лише в індивідуальному підході, тобто кожного співробітника інструктують окремо. Дозволено проводити інструктаж з декількома людьми, якщо вони зайняті на роботі з однаковим за принципом дії обладнанням.

Існують повторні і цільові інструктажі. Спрямованість останнього вужча, а повторний інструктаж пожежної безпеки проводиться через певний проміжок часу. Він необхідний для закріплення знань і умінь і звітності в наглядові органи.

журнали обліку

Інструктаж є доказом дотримання одного з основних вимог регламентує документа про пожежну безпеку. Тому офіційне підтвердження особи, яку інструктують отримати необхідно. Співробітник, який проводив інструктаж також ставить підпис в реєстраційному журналі певної форми.

Часто на підприємствах заводять різні журнали для кожного з видів інструктажів Часто на підприємствах заводять різні журнали для кожного з видів інструктажів. Однак для первинного та вступного досить одного журналу реєстрації, якщо штатна чисельність співробітників маленька.

У нього заносяться відомості про дату проведення навчання, прізвище, ініціали та посада співробітника. Вказують структурний відділ, в якому буде працювати інструктували.

За основу журналу реєстрації протипожежного інструктажу береться чиста канцелярська книга або готовий продукт з друкарень. Перед використанням її прошивають і скріплюють мокрою печаткою підприємства.

Цей момент виявиться важливим при перевірках і здачі заповненого журналу в архів. Друк же підтверджується підписом відповідальної особи. На титульному аркуші позначають повна назва підприємства, при необхідності відділу і дата введення журналу в дію.

За нормами діловодства в будь-якій організації ведеться облік будь-яких журналів, яким присвоюється номер та скорочене позначення.

Коротка програма

Для проведення інструктажу обов'язково складається програма. Програма складається з доведення інформації про:

  1. заходи безпеки на об'єкті в цілому;
  2. умовах при роботі з обладнанням;
  3. правила зберігання, транспортування пожежонебезпечних і горючих речовин;
  4. класифікації об'єктів за ступенями пожежної та вибухонебезпечності;
  5. видах відповідальності;
  6. діях і поведінці в екстрених випадках;
  7. правилах роботи з виробничими об'єктами.

Час проведення інструктажу розраховується з урахуванням обсягу інформації, що подається і практичних занять.

ФЗ «Про пожежну безпеку» - головний документ, що визначає загальну спрямованість в цій сфері. Всі питання і аспекти, що стосуються навчання пожежної безпеки, обумовлені в нормах № 645-2007. Вони затверджені наказом МНС. Форма облікового журналу і порядок його заповнення додається до цих норм. Для організацій з деяких сфер діяльності створені інші регламентуючі документи.

Новости