Проводка нарахування страхових внесків на заробітну плату: особливості та правила оформлення

  1. Внески з зарплати
  2. Розрахунок страхових внесків: проводки
  3. Нарахування пені: проводки
  4. Перерахування внесків: проводки

Розрахунок з працівниками є однією з основних обов'язків кожного роботодавця. але крім нарахування заробітної плати керівництво компаній і підприємств зобов'язане проводити і інші внески і платежі з наступним відображенням їх в обліку. Одними з таких видів є внески до ФСС і ПФР. Тому знати, як оформляється проводка нарахування страхових внесків на заробітну плату, повинен кожен бухгалтер.

Внески з зарплати

Після нарахування оплати за працю відділ бухгалтерії повинен зробити переведення страхових внесків . Величина таких виплат безпосередньо залежить від роду діяльності компаній або підприємств, а також виду оподаткування. До того ж страхові внески складаються з наступних видів платежів:

  • Нарахування до фонду соцстраху від нещасних випадків на підприємстві - 0.2-8.5%
  • ФСС - 2.9%
  • Відрахування до Пенсійного фонду РФ - 22%
  • Перерахування на обов'язкове страхування в сфері медицини - 5.1%

Вище вказані основні ставки платежів страхового характеру на зарплату. Однак величина тарифів може варіюватися в залежності від сфери та специфіки діяльності підприємства. Так, пільги передбачені для організацій та ВП, які:

  • Знаходяться на ССО
  • Працюють в сегменті ОПК, медицини, будівництва соціальних об'єктів і інших
  • Зайняті науковою діяльністю і розробкою нових технологій

В цілому пільги на страхові внески покладаються тим роботодавцям, які потрапляють по статтю № 427 НК РФ. Додатково внески до ФСС залежать від рівня шкідливості і небезпеки на виробництві. Чим вище дані показники, тим вище розмір переказів.

Розрахунок страхових внесків: проводки

Після нарахування ЗП співробітникам підприємства його власником або бухгалтером розраховуються і нараховуються страхові внески за них, розмір яких обчислюється на підставі встановлених в законі правил.

Найчастіше для цих цілей використовують 69 рахунок, на базі якого відкривають ряд допоміжних субрахунків, відповідних окремим видом платежів. При встановленні розміру відрахувань до уваги обов'язково приймаються рахунки витрат. Вони можуть бути позначені номерами від 20 до 26 і 44.

Варто відзначити, що якщо установа або організація в своєму розпорядженні кілька структурними підрозділами, то перерахування внесків здійснюється з урахуванням того з якою саме виробничою сферою пов'язаний працівник.

приклад:

На підприємстві за грудень 2017 року нарахована зарплата величиною в 550 тис. Рублів, в т. Ч. Для робітників на виробництві - 300 тис. Руб. і для відділу управління - 150 тис. рублів.

Згідно з вищезазначеними умовами, були виконані перерахування на соціальні потреби, сумарною величиною 80 тис. Рублів в ПФ РФ, в т. Ч. За трудящих на виробництві - 60 тис. Рублів і за керівний відділ - 30 тис. Руб. Додатково фонд соцстраху склав 4200 і 2100 рублів.

В результаті були підраховані внески зі страхування, проводка яких показує витрати по кожному відділу компанії:

  • Дт 20 - Кт 69.01 - 60 тис. В ПФ РФ за трудящих на виробничому цеху
  • Дт 26 - Кт 69.01 - 30 тис. В ПФ РФ на заробітну плату відділу управління
  • Дт 20 - Кт 69.01 - 4200 перерахування за травматизм і небезпека осіб, які працюють на виробництві
  • Дебет 26 - Кредит 69.11 - 2100 перерахування за травматизм працівників відділу управління компанією
  • Дебет 69.01 - Кредит 51 - 90 тис. Переводяться до держбюджету страхові платежі, в бухгалтерській документації відображається загальна сума, що підлягає перерахуванню до ПФР
  • Дебет 69.11 - Кредит 51 - 6300 переводяться до держбюджету страхові перерахування, проводка відображає суму нарахувань до ФСС.

Компанія займається виготовленням пиломатеріалів, застосовує спрощену систему оподаткування і користується пільговими ставками по страхових внесках.

Нарахування пені: проводки

пеня являє собою суму, призначену до сплати в особливих випадках і розраховану у відсотках від суми прострочення. Як правило, розмір становить одна трьохсот частину від ставки рефінансування за кожний день.

Але з жовтня 2017 роки для юридичних осіб схеми розрахунку цього платежу змінилися і в залежності від періоду утворення заборгованості її розмір може складати від 1/150 до 1/300 СР на недоїмку. Загальний розмір буде визначатися шляхом просто підсумовування.

Оплата такого нарахування можлива компанією як в добровільному порядку, так і за отриманим повідомленням, що надає ФНС після перевірки . Для відображення пені в проводках до основного рахунку 69 додаються субрахунка.

Проведення для операцій по рахунках виглядають так:

  • Нарахування / донарахування - 99; 69
  • Оплата - 69; 51

Якщо при перерахуванні було встановлено, що крім пені є недоїмка, платник повинен погасити її. У разі спочатку неправильного розрахунку суми недоїмка донараховується за алгоритмом звичайного розрахунку платежів: дебет рахунку витрат - Кт 69.

Передбачено спеціальні правила відображення часу проведення операцій:

  • При добровільній сплаті проводка датується так само, як і складена довідка-розрахунок
  • При оплаті після перевірки датою стає вступ в силу рішення по ній

Для перерахування пені нарахованої ФСС потрібно керуватися роз'ясненнями Мінфіну РФ. Сама проводка виглядає наступним чином:

  • Нарахування пені - Дт 26/44, Кт 69
  • Оплата з розрахункового рахунку - Дт 69, Кт 51

Період прострочення для розрахунку пені, що підлягає до сплати в ИФНС , По страх. внесках розраховується починаючи з дня, який настав за встановленою датою оплати. Закінчується період датою, що передує фактичній оплаті.

За травматичним внескам кількість днів прострочення вважається з дня, на який встановлений строк сплати до дати внесення коштів включно.

Перерахування внесків: проводки

Роботодавці повинні своєчасно переводити внески. Так, для страхових платежів передбачено погашення не пізніше 15 числа. Відлік йде з місяця, який слідує за моментом їх нарахування.

При ігноруванні термінів на платника накладається пеня, а в окремих випадках і додаткові штрафні санкції. Оплата проводиться через рахунок компанії, а при закритті заборгованості в облікових документах вказують: Дебет 69 Кредит 51.

Розрахунок оплати праці працівникам - основна робота відділів бухгалтерії підприємств. Для безпомилкового обліку всіх можливих операцій, фахівцям важливо знати головні аспекти проводки по зарплаті.

Новости