Психологія: поняття спрямованості особистості

  1. Психологи про особисте: визначення
  2. Основні форми спрямованості особистості
  3. Цінності і потреби
  4. Виховання як основа формування особистості
  5. Характеристика спрямованості особистості
  6. Визначення спрямованості особистості
  7. Значення і значущість:

Спрямованість особистості прийнято вважати одним з найважливіших властивостей людської психіки, що виражає динаміку її розвитку в соціальному і духовному планах . Поняття спрямованості особистості включає в себе всі основні тенденції поведінки, властиві конкретній людині, ту сукупність його основних психологічних властивостей, які спонукають його до різної діяльності.

Психологія з кожним днем ​​займає все більш значуще місце в нашому житті. Те, що ще вчора було долею фахівця вузького профілю, сьогодні стає доступно кожному, хто прагне пізнати себе і зрозуміти. Одним з головних інструментів в нелегкій справі створення гармонії з собою можна вважати визначення такої якості, як спрямованість особистості.

Психологи про особисте: визначення

Психологи, говорячи про методику визначення спрямованості особистості, зазвичай розуміють під цим терміном орієнтованість свідомості людини на ті чи інші життєві сфери. Особливо на ті з них, які мають певну цінність в людській свідомості, ті сфери, в яких форми діяльності є провідними. Без них індивідуум не здатний був би до повноцінного, гармонійного розвитку, до того, що називається особистісним зростанням. Поняття про спрямованість особистості і мотивації діяльності актуально сьогодні і для великих сучасних корпорацій.

Людина як істота в першу чергу соціальне проявляє спрямованість своєї особистості, її потреби і мотиви в самих різних аспектах. У їх числі і моральні цінності, і симпатії, і прихильності, смаки і схильності. Дана психологічна характеристика спрямованості особистості визначає для людини практично всі сфери існування - від його політичних переконань до особливостей сімейного життя. Свій відбиток вона накладає і на вибір професії. Впливає і на відносини людини з навколишнім його дійсністю. Позитивна спрямованість особистості визначає для індивіда такі важливі в соціальній взаємодії якості, як працьовитість, соціальна активність , Вміння добиватися поставлених цілей.

Фахівці сьогодні вважають спрямованість однією з найбільш важливих провідних характеристик людини. Її дослідженням займалися багато відомих учених і психологи. Існує кілька концепцій різних наукових робіт, що відображають різні трактування і підходи до опису цієї властивості особистості: дослідники називають його і «змістотворних мотивом» особистості (радянський психолог і педагог А. Н. Леонтьєв), і «основною життєвою спрямованістю» (вчений, який створив сучасну концепцію факультету психології в Санкт-Петербурзькому університеті - Б. Г. Ананьєв), і «динамічної організацією сутнісних сил людини» (доктор психологічних наук, професор А. С. Прангішвілі). Коротко ж всі ці підходи характеризують спрямованість як загальне властивість особистості, яке в сумі визначає її психологічні якості.

Незважаючи на те що визначення цього поняття розрізняються в деяких деталях, думки вчених сходяться на твердженні, що спрямованість особистості - це основа системи цінностей людини, її психологічні прояви; вона є провідною характеристикою при складанні психологічного портрета. Таким чином, саме спрямованість висловлює ті цілі, в ім'я яких людина діє, обумовлює мотиви його вчинків і ті завдання, які він ставить перед собою.

Від цього аспекту залежить темперамент людини, стійкість до стресів, специфіка багатьох інших психологічних процесів і психічних станів. Спрямованість можна вважати основним вектором, за яким буде рухатися людина в процесі досягнення своїх цілей. При цьому спрямованість - не тільки вибір напрямку, мета руху, але і той шлях, який - свідомо чи несвідомо - вибере для себе людина.

Основні форми спрямованості особистості

Ті стійкі мотиви, якими в людській психології обумовлюється дана психологічна модель, що не залежать від конкретних приватних ситуацій. Формуються вони в основному за допомогою виховання. Установки, які даються в дитинстві дитині батьками, з плином часу стають властивостями його особистості. Таким чином, спрямованість завжди визначається тим середовищем, в якій здійснювалося формування особистості людини. Ту систему цінностей, ті пріоритети, які батьки підкреслювали для дитини як найбільш важливі, він в тій чи іншій формі втілить в своє життя вже в дорослому віці.

Структура спрямованості, стверджують психологи, є складним і багатоплановим і включає в себе кілька пластів. Схема їх побудови виглядає наступним чином. Найбільш примітивний з них - потяг, яке найчастіше є інстинктивним, несвідомим. За ним слідує бажання - на цьому етапі потреба вже усвідомлюється людиною як щось певне. Наступний етап - прагнення. На цьому рівні до бажання підключається вольовий компонент . Людина готова докладати певних зусиль до того, щоб бажана мета виявилася їм досягнута.

Перераховуючи види спрямованості особистості, її пізнавальної формою психологи вважають інтерес. При підключенні до інтересу вольового компонента ми отримуємо схильність. У сумі ж вся система схильностей і прагнень людини стає тим, що називають світоглядом: чітким життєвизначальних комплексом філософських, етичних поглядів і естетичних уподобань.

На думку фахівців, вища форма спрямованості особистості - це переконання. Саме переконання входять в світоглядну систему людини, співвідносячи її з його поглядами, цінностями і принципами. Переконання - це та психологічна установка, яка лежить в основі патріотичного, релігійного подвигу, це щось непорушне, що людина готова відстоювати і захищати практично будь-яку ціну.

Мотиви можуть як усвідомлюватися індивідом, так і залишатися на рівні несвідомого. Але навіть не будучи усвідомленими, вони все одно спонукають людину діяти певним чином, хоча найчастіше він може не віддавати собі звіту в цьому.

Більш значимі, звичайно, усвідомлені мотиви, які надають спрямованість конкретної діяльності індивіда, забезпечуючи в результаті її реалізацію. Показниками целеполагающіх функцій мотиву можна вважати формування конкретних смислів: відповідей на питання «навіщо виконувати ту чи іншу дію». При відсутності усвідомленого відповіді на таке питання сама дія втрачає свідомість. Подібне формування сенсу стає основою для цілей і завдань, які людина ставить перед собою.
Саме тому психологічні дослідження, спрямовані на вивчення типу особистості, її спрямованості, допоможуть не тільки визначити усвідомлені мотиви наших вчинків, а й відкрити двері в несвідоме, в усе те, що залишається для нас «за кадром»

Цінності і потреби

Ставлення людини до дійсності визначається в першу чергу тими потребами, які він вважає для себе необхідними. Потреби створюють конкретні бажання і запити, а це, в свою чергу, складається в загальну психологічну орієнтацію особистості. Основний з її компонентів - це ціннісно-смислові освіти, засновані на тих потребах і вимогах людини відповідно до його рівнем життя, запитами і відносинами з оточуючими. Сюди можна віднести бажання влади і впливу, потреба в певному соціальному статусі, ті цінності, які хоче мати людина в результаті своїх старань і зусиль. Сюди ж відноситься і самооцінка - здатність людини адекватно оцінювати себе в співвідношенні з навколишньою дійсністю.

Крім тих цілей, які ставить перед собою людина, важливі також і способи їх реалізації. Всі ми багато разів могли спостерігати це на практиці. Для кого-то «мета виправдовує засоби», а для кого-то конкретні методи виявляться неприпустимі з етичної точки зору. Така відмінність є наслідком в першу чергу батьківських установок. Левову частку своєї системи цінностей батьки передають дітям, показуючи на своєму прикладі дитині з раннього дитинства . Хоча деколи і роблять це несвідомо. Тому багато відомих психологи і радять приділяти максимальну увагу особливостям дитячої психології, дитячо-батьківським відносин і питань педагогіки.
Вчені-психологи В. А. Сластьонін та В. П. Каширін розглядають, наприклад, такі проблеми, як особистісна психологія, теоретико-методологічні аспекти виховання та навчання дітей, загальні питання педагогіки, підтримання психічного здоров'я, регулювання міжособистісних відносин. Особливу увагу вчені приділяють професійній дитячій психології.

Виховання як основа формування особистості

Виховання дитини має бути цілеспрямованим і методично організованим процесом. Виховуючи дитину, батьки дають йому певні моральні орієнтири, прищеплюють якусь систему цінностей - найчастіше використовуючи з цією метою ту ж модель, яка є домінуючою для них самих. Головним завданням батьків у цій ситуації є адекватне відображення дійсності і заходи співвідношення «ідеальної» виховної моделі з силами, можливостями, характером і схильностями своєї дитини. Адже головне, що може дати сім'я новій людині - почуття захищеності, впевненості в собі, заохочення (ту зворотний зв'язок, яка дасть дитині можливість вирости впевненим в собі, цілеспрямованою людиною, здатним добиватися поставлених перед ним завдань, не вступаючи в «етичний конфлікт» з навколишнім світом).

Культура взаємин з оточуючими і з собою, загальна культура особистості - це в першу чергу завдання сімейного виховання. Саме тому психології дитинства сьогодні дослідники приділяють особливу увагу, так як саме дитяча психологія закладає основні форми подальшої поведінки і формує психотип людини.

Характеристика спрямованості особистості

Визначаючи типи спрямованості особистості в психології, фахівці враховують різні групи характеристик: основна діяльність людини, важливі для нього мети, ті мотиви, якими він керується, шляхи досягнення своїх цілей, суб'єктивні потреби індивіда і, звичайно, його психологічний стан.

Залежно від того в якій сфері проявляється спрямованість, її поділяють на професійну, моральну, побутову, політичну, творчу і т.п.

Характеристика тих цілей і мотивів, які спонукають людину до дії, в першу чергу враховує те, що називають рівнем зрілості особистості. Рівень зрілості показує, наскільки значимі устремління людини з громадської, ідеологічної точки зору. Важлива і широта діапазону тих сфер, в які спрямовані прагнення бажання людини. Один з важливих аспектів - інтенсивність тих зусиль, які людина готова затратити для досягнення своїх цілей. Інфантильний і нецелеустремленно людина, навіть володіючи широким діапазоном потреб, не здатний довго і методично витрачати зусилля для того, щоб своїх цілей досягти. А яскраво виражена спрямованість і спрямованість до мети здатні дати імпульс саме до таких методичним зусиллям.

Форми спрямованості особистості можуть виявлятися в різних сферах життя людини. Залежно від того як саме вони проявляються, їх ділять на побутову, творчу, моральну та інші різні типи. Але для кожного типу вона несе визначальне значення.

Всі зусилля, витрачені людиною на досягнення своїх цілей, в різного ступеня мотивовані його психологічним станом. У різних людей вони можуть бути різними. Мотиви можуть як усвідомлюватися індивідом, так і залишатися на рівні несвідомого. Але навіть, не будучи усвідомленими, вони все одно спонукають людину діяти певним чином, хоча найчастіше він може не віддавати собі звіту в цьому. Саме тому психологічні дослідження, спрямовані на вивчення типу особистості, її спрямованості, допоможуть не тільки визначити усвідомлені мотиви наших вчинків, а й відкрити двері в несвідоме, в усе те, що залишається для нас «за кадром.»

Визначення спрямованості особистості

У сучасній психології існує вже вироблена методика визначення соціальної спрямованості особистості. Найчастіше для того, щоб визначити особистісні устремління людини, фахівці використовують анкету, яку вперше створив психолог Б. Брас в 1967 році. У цій орієнтаційної анкеті є 27 пунктів, для кожного з яких опитуваний повинен вибрати 1 з 3 варіантів відповіді, найбільш близького йому за характером судження, і 1, навпаки, найбільш далекий. «Наближений» до роздумів опитуваного відповідь отримує позначку в 2 бали, несхожий - 0 балів. Для кожного типу відповідей бали підсумовуються окремо.
Завдяки цій методиці спрямованість особистості досить легко визначається фахівцями, дозволяючи їм зробити висновок про те, який вид діяльності буде для людини більш комфортним.

Ось 3 найбільш часто зустрічаються типу.

  1. Его-спрямованість можна злічити нижчої її формою, так як вона продиктована егоцентричним мотивами в поведінці людини. Его-орієнтація характеризується зацікавленістю індивіда в задоволенні власних потреб і бажань, що часто допускає прояви агресії на адресу оточуючих в будь-якій ситуації конкуренції.
  2. Спрямованість на спілкування: настрій і стан колективу буде для людини на 1 місці, часто навіть на шкоду тією задачі. Якість, не завжди оптимальне для роботи у великій компанії, але незамінний в сім'ї. Така людина буде готовий поступитися своїми інтересами з метою збереження сприятливої ​​обстановки в колективі, тому що йому особисто це також забезпечить психологічний комфорт.
  3. Орієнтованість на досягнення мети: найбільш чітко сформована мотивная структура визначає рівень людської діяльності. Головним завданням для людини з такою спрямованістю особистості стане рішення ділових завдань, здатність відстоювати інтереси, якщо необхідно для користі справи. Прекрасна якість для професіоналів, готових присвятити себе улюбленій справі. Орієнтація на досягнення мети характеризує сильного, вольового людини, здатного домогтися свого, але на відміну від індивіда з езопової особистісної позицією, мета ця не переслідує особистого характеру - вона цілком може бути продиктована переконаннями і високими ідеалами. Це поведінка, яке індивіду з его-спрямованістю здасться незрозумілим, а для людини, націленого на спілкування, не становитиме особливої ​​цінності.

Значення і значущість:

У сучасному світі враховувати психологічні особливості спрямованості особистості людини необхідно. У великих корпораціях, наприклад, такі явища стали вже досить часті - психологічний портрет працівника складається і вивчається фахівцями.

Визначення спрямованості особистості, психотипу людини, його схильностей, цілей, темпераменту - все це вкрай важливо, оскільки дозволяє психологу або фахівця з відбору кадрів сформувати для себе поняття про спрямованість особистості і мотивації діяльності співробітника, з яким він працює. Такий підхід дозволяє знайти підходящу мотивацію, що забезпечує комфортну роботу і максимальну продуктивність діяльності в будь-якій сфері. Але і поза професійної сфери сучасна людина повинна прагнути розібратися в собі, визначити для себе ті якості, вирішити ті завдання, які дозволять йому гармонійно розвиватися в будь-якому з аспектів свого життя.

Новости