Психологія виховання дітей 2, 3, 4, 5 років

  1. Психологія виховання дітей 2 років
  2. Психологія виховання дітей 3 років
  3. Психологія виховання дітей 4 років
  4. Психологія виховання дітей 5 років

Психологія виховання дітей виведена в розділ науки в 40-х роках ХХ століття Психологія виховання дітей виведена в розділ науки в 40-х роках ХХ століття. Метою цього напряму є пошук рішень в проблемах виховання дитячих особистостей, їх гармонійного формування, розвитку моральності і т.д. Психологія виховання дітей є основою педагогічної психології, яка допомагає вирішити і зрозуміти проблеми кожного малюка і знайти підхід до представника підростаючого покоління.

Психологія виховання дітей 2 років

Виховання дітей 2 років - це не така вже й проста справа, як здається на перший погляд. Труднощі, пов'язані з вихованням дітей, неодноразово виникають у багатьох батьків. Малюк, якому виповнилося два роки, часто доставляє батькам багато клопоту своєю впертістю, капризами , істериками . У цьому віці малюк для своїх батьків може стати «важким випробуванням». Маленький тиран нерідко заперечує дорослому, який в кілька більше нього. Найбільш важко доводиться тим батькам, які впевнені, що малюк повинен їх слухатися в будь-якому випадку. Нерідко малюк 2 років показує свій характер, реагує з роздратуванням, закочує істерики, відкидає допомогу дорослих, і батьки часто не можуть зрозуміти, що відбувається з малюком.

У малюка у віці 2 років добре розвинена рухова функція і для нього не існує таких місць, куди б не зміг він дотягнутися. Кроха вже краще володіє своєю мовою і завдяки своїм умінням він намагається бути «самоврядним». Якщо дорослі будуть розуміти, що це лише його фізичні досягнення, то свою терпимість їм легше буде проявити, ніж припустити те, що він хоче спеціально вивести з рівноваги своїх батьків.

Психологія виховання дітей до 3 років - поради

Малюкові слід задавати питання, на які він може відповісти або «так» або «ні», при цьому дорослий повинен бути готовий прийняти обидва ці варіанти. Наприклад, коли необхідно залишити з малюком ігровий майданчик, то слід сказати йому про це так: «йдемо через 5 хвилин». Після закінчення часу - слід приступити до дій. Необхідно впевнено сказати: «пора йти», якщо дитина противиться, то потрібно наполегливо відвести його.

Слід давати дитині право на вибір - наприклад, вибрати свій варіант одягу з наданих двох.

Психологія виховання дітей до 3 років включає гнучкість у вихованні. Важливо підтримувати будь-який вибір малюка і вчити його з відповідальністю ставиться до свого вибору. Наприклад, якщо малюк голодний, але відмовився від їжі, то не варто категорично наполягати на прийомі їжі саме в цей момент, слід просто відставити убік їжу. Малюк обов'язково повернеться до запропонованої їжі. Якщо дорослі будуть дотримуватися даних рад, то важкий вік дворічної крихітки пройде непомітно.

Психологія виховання дітей 3 років

Кожен батько бажає виховати своє чадо правильно, для того щоб воно виросло повноцінної, здорової і творчою особистістю.

формування особистості крихти починається з трирічного віку. Дитяча психологія особливості поведінки дітей цього віку визначає як « криза трьох років ».

Виховання дитини 3 років вимагає від дорослих багато уваги і терпіння. Протягом наступних років життя у малюків будуть закладатися основні риси характеру, і формуватися уявлення про основи поведінки в дорослому житті. Нерідко поведінка дитини 3 років відзначається примхливістю і істериками. У таких ситуаціях дорослим важливо не втрачати самовладання , Терпляче і спокійно пояснювати малюкові, що не подобається в поведінці малюка. Рекомендується загострити увагу малюка, що саме засмутило дорослого. Після необхідно відвернути увагу чимось цікавим і не акцентувати увагу на цьому конфлікті.

Психологія виховання дитини 3 років націлена на виключення зайвих заборон і прояв строгості, інакше в майбутньому малюк стане надмірно вимогливою, примхливої ​​і вибагливої. Не можна бити і принижувати малюка, слід давати йому відчувати себе на рівних з дорослими.

Трирічний малюк починає усвідомлювати себе особистістю, але в силу відсутності життєвого досвіду, малюк не знає, як виявляти свою самостійність, наполегливість, активність у досягненні мети. Щоб чадо гармонійно розвивалося, необхідно наповнити його життя цікавими заняттями, іграми, прогулянками. До малюкові слід відноситься завжди тактовно і справедливо і тоді дитина, подорослішавши, відплатить своєю любов'ю і повагою.

Психологія виховання дітей 4 років

Виховання дитини 4 років є справою досить складним. В 4 роки малюк є окрему особистість зі своїми бажаннями, власною думкою та емоціями.

Правильне виховання дитини 4 років вплине на всі аспекти його подальшому житті, тому до цього питання необхідно підійти дуже докладно. Якщо в ранньому дитинстві в основному керують життям малюка емоції і інстинкти, то вже до 4-х років поведінка його стає більш усвідомленим.

Для того щоб вибрати у вихованні дитини 4 років правильний напрямок слід розглянути ключові моменти розвитку крихіток в цьому віці.

Психологія виховання дітей 4 років потребує змін через зсув акценту з рухової активності на діяльність розумову (для малюка становить інтерес всіляке творчість: ліплення, малювання, виготовлення різних виробів); така поведінка необхідно заохочувати, особливо якщо малюк не усидливий. В 4 роки, якщо дозволяє здоров'я рекомендується віддати малюка в спортивну секцію (плавання, гімнастика і так далі). Не можна забувати про щоденні прогулянки, які добре зміцнюють імунітет, а на свіжому повітрі ігри розвивають велику моторику. Якщо малюк вже знає алфавіт, то його слід починати навчати читання. Доцільно дитину ознайомити з основами математики в ігровій формі.

В 4 роки відзначається виникнення допитливості і нескінченних «чому?», Які здатні вивести з рівноваги будь-якого дорослого. На питання крихти слід відповідати прямо і без зайвих подробиць. Якщо дорослий не володіє необхідною інформацією, то слід так і сказати про це малюкові і пообіцяти знайти відповідь найближчим часом.

Якщо чадо вже відвідує дитячий сад і у нього виникли проблеми з адаптацією в колективі, то дорослий повинен йому допомогти в їх подоланні. Для початку потрібно визначити причину цього стану (сором'язливість, ніяковість, ревнощі), а потім навчити дитину правильно спілкуватися з однолітками, ділитися іграшками чи при необхідності постояти за себе. Якщо не вдається вирішити цю проблему, і вона набуває глобального характеру, то краще звернутися за допомогою до дитячого психолога.

Сімейна психологія по вихованню дітей 4 років враховує певні зміни, які зазнає психіка малюка в процесі дорослішання. Дитино 4 років починає відчувати для себе нові почуття: роздратування, образу, сором, печаль. Він не здатний з ними самостійно справлятися, може не слухатися, погано себе вести. У цей період важливо підтримати малюка, пояснювати, що все відчувають емоції - і це нормально. Необхідно говорити дитині, що краще висловлювати свої почуття не поганою поведінкою, а словами. Потрібно хвалити малюка, оскільки недолік похвали крихіткою відчувається дуже гостро, а карати варто строго по справі, щоб було зрозуміло за що. Хвалити дитину слід за нові досягнення або за великі старання в якій-небудь справі. Потрібно завжди говорити своєю чотирирічку про свою любов, навіть якщо поведінка не радує.

Виховання дитини 4 років дівчинки. Як показує практика дівчинку виховувати легше, ніж хлопчика. Це обумовлюється більш спокійною і слухняною вдачею, властивим чисто жіночим рисам характеру. Дівчата вважають за краще грати в «дочки-матері», «лікарню», «магазин», «перукарню». Заохочуючи такі ігри і поведінку, важливо підтримувати в доньці впевненість в її красі і винятковості. Це дозволить їй в майбутньому мати адекватну самооцінку. Дівчинці необхідно прищеплювати любов до чистоти, пунктуальності, жіночності.

Виховання дитини 4 років хлопчика. Хлопчики за своєю природою більш активні і нерідко агресивні. В 4 роки хлопчик повинен розуміти, що дівчаток ображати не можна і знати чому. До вихованню хлопчика обов'язково повинен бути причетний чоловік з сім'ї. Це можуть бути як тато, так і інші чоловічі представники родини - дядько чи дідусь. Це має велике значення. Крім цього, перед хлопчиком необхідно ставити, як можна менше заборон, оскільки активна дитина все одно знайде можливість їх подолати.

Чим більше дорослі будуть проводити спільно час з малюком за іграми та різними заняттями, тим більше допитливим, здібним і кмітливим він виросте.

Психологія виховання дітей 5 років

Дитина в 5 років продовжує пізнавати, як себе, так і інших людей - представників соціуму. Він починає потроху усвідомлювати, що існують деякі зв'язку у взаєминах людей, а також в їх соціальній поведінці. У поведінці дітей 5 років можна виявити формування зачатків саморегуляції. Малюки починають пред'являти до себе вимоги, які їм пред'являли раніше дорослі. П'ятирічні діти вже здатні доводити до кінця розпочату справу, не відволікатися на цікаві справи, здатні прибрати іграшки, навести порядок в кімнаті.

Психологія виховання дітей 5 років повинна включати наполегливість з боку дорослих, оскільки малята в цьому віці починають усвідомлювати, що існують загальноприйняті норми, правила поведінки, починають розуміти свою відповідальність і обов'язковість перед виконанням цих норм і правил.

Емоційно крихітка здатна переживати оцінку своєї поведінки, дану іншими індивідами , Він починає розуміти, наскільки сам загальновизнані норми і правила дотримується, чи відповідає морально-етичним уявленням.

П'ятирічній дитині досить просто дотримуватися норм у взаємодії з приємними йому людьми, наприклад з друзями. З однолітками п'ятирічний малюк здатний контролювати свою агресію, грати і ділитися іграшками, з цікавістю зануритися в розвиваючі ігри.

Психологія виховання дітей 5 років виявляє у крихти зміни в уявленні про себе. Важливими стають оцінки і думка друзів. У цьому віці малюк вибірково підходить до вибору друзів, з однолітками він здатний налагодити стійкі взаємини. Дитина 5 років бере в друзі тих, хто володіє позитивними якостями або успішний в якій-небудь справі. Нерідко можна почути від п'ятирічної дитини, що його друг не б'ється і йому цікаво з ким-то грати.

У віці 5 років немає великої різниці у вихованні дівчинки або хлопчика. Безумовно, хлопчики більш енергійні, а дівчатка посидючіші, проте основні моменти з психології виховання підійдуть для обох статей. У 5 років зміна настрою не відбувається настільки бурхливо, і дорослішала крихітка стає значно спокійніше. Якщо до нього звернутися з проханням, то він досить адекватно відреагує на слова і прохання дорослих. Дорослим слід постійно пояснювати дитині, з яких причин що-небудь робити не слід.

Відмахуючись від різних дитячих «чому?», Дорослі посприяють тому, що малюк стане менш ініціативним і буде думати, що існують якісь заборонені питання, які краще не ставити. Чим частіше батьки відповідатимуть на питання малюка, тим краще для дорослих. Таким чином, дитина зрозуміє, що зі своїми питаннями можна звернутися до батьків і значить, в підлітковому віці, зіткнувшись з проблемами, він прийде за порадою саме до батьків. Щоб малюк не стала замкнутою, слід постійно підтримувати з нею спілкування. Якщо дорослий помітив, що малюк хоче щось сказати, то можна його випередити і запитати у нього навідними питаннями. Якщо дитина запитує, то слід завжди відповідати. Щоб виховання пройшло правильно, необхідно приділяти малюку достатню кількість уваги.

Підводячи підсумок, слід зазначити, що психологія виховання дитини повинна відповідати віковим потребам малюка. Повноцінний розвиток малюка можливо за умови захищеності і почуття любові. Інакше дорослий ризикує зіткнутися з опором і пасивністю свого чада. Виховання дитини буде мати ефект якщо в будь-якому вигляді діяльності малюк досягне успіху. Переживши такий момент, якого виховує відчує почуття задоволення від свого результату і участі в діяльності. Виховний процес не повинен бути відкритим, інакше малюк усвідомлює, що на нього намагаються вплинути моралями і стане активно чинити опір. Підводячи підсумок, слід зазначити, що психологія виховання дитини повинна відповідати віковим потребам малюка

В 4 роки відзначається виникнення допитливості і нескінченних «чому?
Відмахуючись від різних дитячих «чому?

Новости