Психологічна допомога

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова виклав у відкритий доступ матеріали програми «Діти і війна». Опубліковані посібники та лекції будуть цікаві, перш за все, психологам, які працюють з дітьми з Донбасу.

Війна на Сході України - величезний виклик для всього суспільства. Вона стала психотравмирующим фактором для мільйонів людей, насамперед дітей, які стали свідками бойових дій. Психологам необхідно знайти способи допомогти цим дітям впоратися з травмою війни. При цьому важливо, щоб обрані методики реалізовувалися в короткі терміни, могли використовуватися в груповій роботі і були науково-обгрунтованими і ефективними. Пропонована програма «Діти і війна» повністю відповідає цим вимогам.

«Програма розроблена на основі доведеного когнітивно-поведінкового підходу терапії посттравматичних розладів у дітей. Вона була реалізована в ряді країн, охоплених війною, а проведені клінічні дослідження довели її ефективність. Дана методика швидка у використанні, вона передбачає роботу, як з дітьми, так і з їх батьками, які покликані стати джерелом підтримки для своїх чад », - розповідає Дар'я Касьянова, керівник програм і проектів Гуманітарної штабу.

В опублікованих відео Наталя Подоляк, сімейний і дитячий психотерапевт, тренер курсу «Травма війни», розповідає про цілі і структуру програми «Діти і війна». За її словами, «мета програми - показати діткам, що те, що вони переживають після трагічних подій, це нормальна реакція на ненормальні події».

Програма складається з 5 занять з дітьми по 1,5-2 години. Два заняття з батьками також тривають 1,5-2 години і можуть проводитися паралельно з дитячими.

Програма «Діти і війна» була розроблена британськими і норвезькими фахівцями, переведена і адаптована Львівським інститутом когнітивно-поведінкової терапії. Це другий модуль курсу «Травма війни», який організував і провів Гуманітарний штаб Ріната Ахметова для 250 кращих психологів України. У поточному році для цих психологів будуть проведені додаткові тренінги з метою підвищення кваліфікації.

Завантажити посібник «Діти і війна: навчання техніці зцілення» .

Завантажити робочий зошит .

Новости