ПУСТАЯ ПОТУЖНІСТЬ

Дивно, але факт: мікрохвильова піч витрачає більше енергії на вбудовані електронний годинник з світяться цифрами, ніж на приготування їжі. Хоча для розігріву страв потрібно приблизно в 100-150 разів більше енергії, ніж на роботу годин, піч проводить більше 99% часу в "холостому" режимі, сяючи зеленими або червоними цифрами. Майже те ж саме можна сказати про безліч інших домашніх споживачів електроенергії - музичних центрах, телевізорах, програвачах DVD і комп'ютерах. Проводячи більшу частину свого життя в режимі готовності, вони витрачають величезні кількості енергії. Зручно, не встаючи з дивана, включити телевізор натисканням кнопки на пульті дистанційного керування, але для цього якісь електричні схеми в телевізорі повинні працювати цілодобово, чекаючи сигналу на увімкнення.

За американськими попередніми оцінками 1998 року, на холосту роботу подібних пристроїв йшло 5% загального споживання енергії в домогосподарствах, а для США це вироблення 18 електростанцій середньої потужності. Конкретні вимірювання, проведені в 2000 році, показали, що в деяких сім'ях на черговий режим йде і 10% споживання енергії. Подібне дослідження, проведене в тому ж році у Франції, дало цифру 7%. Дані по Японії, Австралії і Голландії в цілому укладаються в таку саму частоту, але в деяких випадках доходять до 13%.

Розкид споживання у різних приладів і навіть у одних і тих же, але різних моделей значно ширше. Так, вимкнений телевізор може споживати від 0 до 22 ват, компактний аудіоцентр - від 2 до 28 ват, тюнер супутникового телебачення - від 8 до 18 ват.

Звичайно, можна, йдучи з дому або якщо ви не користуєтеся тим чи іншим приладом, висмикнути вилку з мережі, але це не завжди зручно. Більш того, у багатьох приладів при тимчасовому позбавленні харчування скидаються наявні настройки, і доводиться заново їх встановлювати (у мікрохвильовій печі як мінімум треба знову поставити точний час на дисплеї, якщо ви користуєтеся таймером).

Способів зниження порожнього витрати енергії небагато. Можна замінити звичайні трансформа торні блоки живлення імпульсними, безтрансформаторним. Вони використовувалися, за оцінками фахівців, в 20% всіх електронних та електричних приладів, проданих в минулому році в світі (а їх продано чотири мільярди). Але імпульсні джерела живлення годяться не для всіх пристроїв.

Законодавчі збори Каліфорнії прийняв закон, за яким з 1 січня 2006 року в штаті не можна продавати телевізори і DVD-програвачі, які споживають в черговому режимі більше трьох ват. Адаптер для підзарядки стільникового телефону (багато тримають ці пристрої постійно включеними в мережу) повинен споживати не більше 0,75 вата, коли телефон в нього не вставлений. Надалі ці пороги споживання потужності будуть знижуватися і поширюватися на інші електроприлади.

Ще більш суворі заходи розглядає британський парламент. За статистикою, 8% електроенергії, що витрачається в англійському побутовому секторі, витрачається на підтримання різних електричних і електронних приладів в "сплячому" стані для швидкого входу в робочий режим. Готується закон, за яким буде заборонено тримати в "сплячому" режимі домашні комп'ютери, телевізори, відеомагнітофони та DVD-програвачі, а в офісах - комп'ютери, ксерокси і принтери. Потрібен тобі прилад - включи, не потрібен - вимкни.

Новости