Путін розпланував соціальну політику до 2020 р

Д. Грицьків / Відомості

У Росії рівень соціальних гарантій "набагато" вище, ніж в країнах "з порівнянним рівнем продуктивності праці і доходами на душу населення", пише Володимир Путін в своїй черговій програмній статті. Стаття називається «Будівництво справедливості. Соціальна політика для Росії »і опублікована вона в "Комсомольской правде". У ній Путін перераховує успіхи соціальної політики за останні роки, проблеми цієї політики і методи їх вирішення, а також підкреслює, що головна мета - зробити цю політику ефективною, щоб ресурси не витрачалися даремно, а потрапляли за адресою.

Путін бачить чотири основні проблеми соціальної політики: труднощі з пошуком професії і непрацюючі соціальні ліфти, "зухвало" високу диференціацію доходів ( "нафтогазові доходи« протікають »всередину економіки нерівномірно"), невідповідність якості соцпослуг зростаючим запитам населення, якому вже не потрібно тільки виживати, і старіння населення. Тематично стаття прем'єра розбивається на розділи про соцполітики щодо працівників, пенсіонерів, освіті та культурі, здоров'я, житло, житлово-комунального господарства та демографії.

Зокрема, в статті є пропозиція з 1 вересня підвищити оплату праці викладачів державних вузів до середньої по регіону, воно повторює обіцянку прем'єра, дане в кінці серпня 2011 р Як пише зараз Путін, в 2013-2018 рр. заробіток професорів і викладачів вузів повинен скласти 200% від середнього по регіону. Такий же орієнтир він запропонував і для лікарів. Він зазначив, що будь-які реформи в охороні здоров'я та освіті мають сенс, тільки коли лікарі і вчителі отримують достатньо, щоб не шукати заробітків на стороні. Вишукати необхідні для цього півтора відсотка ВВП на рік прем'єр пропонує частково за рахунок реорганізації неефективних організацій і програм усередині галузей.

Одночасно Путін пропонує "відтворити робочу аристократію", яка до 2020 року має становити близько 10 млн осіб - близько третини від загального числа кваліфікованих працівників. "Кваліфіковані робітники повинні бути включені в національну систему професійних кваліфікацій", пише він, і вони не повинні замикатися в межах одного підприємства. Категорію трудящих інвалідів прем'єр згадує коротко, відзначаючи, що владі потрібно створити систему, яка допомогла б кожному інваліду знайти свою освіту і професію.

Бізнесменам, як вважає Путін, держава повинна допомогти виправити репутацію. Їм потрібна історія "не просто успіху - але справедливого успіху з точки зору оточуючих", який би дістався важкою працею, "умінням ризикувати, готовністю брати на себе відповідальність за інших". Шанс для молодих підприємців прем'єр бачить у управлінні "приватними корпораціями нового типу, які зберуть на російському фондовому ринку гроші десятків і сотень тисяч таких же, як вони, громадян". "Ці корпорації публічні, вони вже не мають персонального господаря - і тим самим стійкі до корупції, до зв'язкам з чиновницькими інтересами", - додав він. Згадану в зв'язку з бізнесом проблему матеріального нерівності Путін пропонує вирішити за рахунок більш ефективної соціальної політики та за рахунок можливості кожному заробляти, забезпечити собі достатній рівень доходів.

Автор статті підкреслює, що він проти підвищення пенсійного віку. Він обіцяє, що "пенсії неодмінно зростатимуть". Для середнього класу, на його думку, потрібна "абсолютно нова пенсійна політика", яка надала б максимум можливостей "відповідального вибору варіантів вирішення своїх життєвих проблем". Зокрема, Путін обіцяє розвивати накопичувальний компонент пенсійної системи, щоб збільшився розрив між зарплатою середнього класу і пенсією. Стипендію Путін вважає за потрібне збільшити на 5 000 руб. у місяць.

Для вирішення проблеми нестачі житла Путін пропонує знижувати вартість будівництва "не за рахунок заробітної плати та охорони праці робітників, а за рахунок зниження цін на будівельні матеріали, припинення роздмухування цін через корупційного навантаження на будівельний бізнес". За відомостями прем'єра, дві третини зусиль і витрат будівельних фірм йде на узгодження проектів. Прем'єр обіцяє ввести конкурентний порядок експертизи будівельних проектів і надішле процедури узгодження. У регіонах Путін запропонував викорінити монополізм в сфері будівництва. В результаті ціни на житло можуть знизитися на 20-30%, обіцяє він. Не пізніше осені уряд прийме програму по введенню в економічний оборот великої кількості земельних ділянок - "як в ході розширення« агломераційного радіусу »великих міст, будівництва місцевої дорожньої та інфраструктурної мережі", а тим, хто будує соціальне житло і соцоб'єктів, землю будуть віддавати безкоштовно . Для бюджетників і молодих сімей Путін пообіцяв розширювати програму субсидування процентної ставки по іпотеці, направивши туди кошти, які будуть вивільнені після завершення олімпійських будівництв в Сочі, об'єктів АТЕС на Далекому Сході і будівництва житла для військових. Також уряд буде створювати "цивілізований ринок орендного житла". У підсумку проблему доступності житла Путін розраховує зняти повністю 2030 р

Побороти негативні демографічні тенденції в окремих регіонах Путін пропонує, ввівши спецпособіе на третю і наступних дітей в сім'ї. Воно, за його словами, складе близько 7000 руб. у місяць. Черги до дитячих садків прем'єр припускає ліквідувати за чотири роки. На думку Путіна, якщо Росії вдасться реалізувати стратегію народосбереженія, то до 2050 року населення країни виросте з 143 млн до 154 млн осіб, в іншому випадку - скоротиться до 107 млн ​​осіб. Також з метою "збереження людини" (так називається розділ статті) Путін запропонував зняти скарги на якість медичних послуг за рахунок оновлення програм підвищення кваліфікації та оцінки рівня професійної кваліфікації лікарів. Дешеве для держави амбулаторне лікування прем'єр пропонує розвивати одночасно з заходами з підтримки вітчизняної фарміндустрії. "Необхідно підвищити відповідальність кожної людини за стан свого здоров'я. Інакше ніяких грошей не вистачить", - додає він. Заради створення умов для ведення здорового способу життя держава буде організовувати безкоштовні заняття фізкультурою за місцем проживання і на роботі, наполегливо і жорстко боротися з поширенням наркотиків, вживати заходів, націлені на зниження споживання алкоголю і тютюну.

Це вже п'ята стаття Володимира Путіна як кандидата в президенти. «Известия» опублікували його статтю про кинутих Росії виклики, «Независимая газета» - матеріал про національне питання, «Ведомости» - статтю на економічні теми, "Коммерсант" - статтю про розвиток демократії. У Центрвиборчкомі ці статті вважають не агітаційними, а інформаційними матеріалами.

Новости