Путін пояснив, хто такий Сергій Ролдугіна

Президент Росії Володимир Путін

Sergei Chirikov / AP

Офшорний скандал, пов'язаний з публікацією так званого «панамського досьє», - це спосіб зробити Росію більш поступливою, заявив сьогодні президент Росії Володимир Путін на медіафорумі ОНФ в Санкт-Петербурзі. За його словами, подібні публікації не пов'язані з фактами, а покликані внести недовіру в суспільство країни.

Так Путін відповів на питання про міжнародне розслідування за матеріалами панамського реєстратора офшорів Mossack Fonseca, пов'язаному з ім'ям його друга Сергія Ролдугина. За оцінкою журналістів, компанії, пов'язані з Ролдугіна, перевели $ 2 млрд через банки і фіктивні компанії.

"Коли наша країна була в дуже важкому становищі і лежала в руїнах, - почав президент, - тоді це в принципі всім дуже подобалося: посилати нам картоплю та іншу гуманітарну допомогу". Але зараз західних партнерів дратують самостійні рішення Москви, вважає Путін: «так звані правлячі кола» починаючи з війни в Югославії вирішили стримувати відродження Росії. «Але найбільше наших опонентів турбує єдність і згуртованість російської нації», - впевнений президент.

Тому в «Панамському досьє» немає корупційної складової, а є спроба «розгойдати ситуацію зсередини, зробити нас більш поступливими і причесати нас так, як їм хочеться», вважає Путін. «Найпростіший спосіб який? Це внести якась недовіра у суспільстві до органів влади, до органів держуправління, налаштувати одних проти інших », - сказав Путін, додавши, що це« блискуче було застосовано в роки Першої світової війни ».

Це внести якась недовіра у суспільстві до органів влади, до органів держуправління, налаштувати одних проти інших », - сказав Путін, додавши, що це« блискуче було застосовано в роки Першої світової війни »

«Ось є якийсь один пана президента Росії, він щось там зробив, напевно, це має якусь корупційну складову ... Яку? Та ніякий там немає », - сказав президент. Сам він в «Панамському досьє» не фігурує, зауважив Путін: «Вашого покірного слуги там немає. Нема про що говорити ».

Що стосується самого Ролдугина, він музикант, який намагається займатися бізнесом, але не заробляє мільярди доларів, а витрачає свої гроші на музичні інструменти для Росії. «Багато творчі люди в Росії, може бути, кожен другий, намагаються займатися бізнесом, і, наскільки мені відомо, Сергій Павлович теж, - сказав президент. - Але який його бізнес? Він є міноритарним акціонером в одній з наших компаній і там заробляє якісь гроші, але це, звичайно, не мільярди доларів. Нісенітниця, немає нічого подібного ».

«Я пишаюся такими людьми, як Сергій Павлович, з числа своїх друзів і взагалі в цілому», - підкреслив президент. Путін назвав Ролдугина «не просто якимось музикантом», а народним артистом, «блискучим музикантом»: «Думаю, він один з кращих».

Він пояснив, що майже всі гроші, які Ролдугіна заробив, «він витратив на придбання музичних інструментів за кордоном і привіз їх в Росію». «Ми завжди вітаємо, коли хтось робить щось подібне, але він йде ще далі. Я знаю, що він уже кілька місяців займається оформленням цих музичних інструментів у власність державних установ і протягом багатьох років займається, чи не випинаючи себе, організацією концертів, просуванням російської культури за кордоном, фактично оплачує зі своїх коштів », - сказав Путін.

У матеріалах Mossack Fonseca згадується петербурзький бізнесмен Олег Гордін як власник компанії з Британських Віргінських островів - Sandalwood Continental. Ім'я Гордіна пов'язано також з Sonnette Overseas і International Media Overseas Ролдугина. Sandalwood Continental оперувала гігантськими сумами. За підрахунками журналістів, в 2008-2013 рр. через Sandalwood пройшли транзакції на $ 2 млрд. Судячи по звітності компанії, в 2010-2012 рр. вона отримала кредитну лінію на $ 650 млн в дочірньому банку ВТБ - Russian Commercial Bank (Cyprus) (RCB) без будь-яких застав або графіків погашення. При цьому в документах компанії зазначалося, що вона «не має фізичної присутності» де б то не було. Офшор вибрав з цих грошей як мінімум $ 130 млн.

«Найпростіший спосіб який?
Яку?
Але який його бізнес?

Новости