«" Перехрестя "конкурує з усіма»

  1. «Регіональні мережі втомлюються - вони не хочуть і далі займатися боротьбою» - Давайте підіб'ємо...
  2. «Ми віримо в майбутнє онлайн-торгівлі»

«Регіональні мережі втомлюються - вони не хочуть і далі займатися боротьбою»

- Давайте підіб'ємо підсумки 2017 року - Давайте підіб'ємо підсумки 2017 року.

- У нас вийшов непоганий рік. Ми реалізували практично всі, що планували: відкрили рекордну кількість магазинів - 119, включаючи онлайн. Поки йдемо трохи краще темпів, які декларували.

Нагадаю, до 2020 року ми хочемо мати 1000 супермаркетів. І в цьому році, я сподіваюся, ми запустимо не менш магазинів, ніж в 2017. Частково цьому посприяє відкриття реконструйованих супермаркетів «О'Кей», які ми придбали в кінці минулого року.

- Коли будуть відкриті ребрендовані магазини «О'Кей»?

- Перші три магазини вже відкрилися після реконструкції. До кінця першого кварталу ми плануємо відкрити інші.

- Після операції з «О'Кей» залишилися ще на ринку мережі, привабливі з точки зору поглинання?

- Ми знаємо всіх рітейлерів, в тому числі і регіональних, які володіють двома і більше магазинами. Місцеві мережі, давно працюють в регіонах, зазвичай розташовуються в кращих локаціях. І нам цікаво купити або орендувати майданчики, якими вони володіють.

Ми не готові купувати їх операційний бізнес, тому що в будь-якому випадку на місці їх магазинів ми зробимо свої.

- Як ви оцінюєте ситуацію в регіонах?

- Представники регіонального бізнесу бачать, що ринок консолідується, конкуренція з боку федеральниех мереж посилюється - у нас ноу-хау, технології і т. Д. Крім того, вони втомлюються і вже не готові витрачати весь свій час на боротьбу. Адже боротьба - це важко, навіть фізично. Їй треба займатися з ранку до ночі, а якщо тільки по вихідним, то від твого бізнесу нічого не залишиться.

Їй треба займатися з ранку до ночі, а якщо тільки по вихідним, то від твого бізнесу нічого не залишиться

- Оренда або покупка?

- Більше 90% об'єктів, які ми відкривали останні три роки, орендовані. На кінець минулого року у нас 114 власних об'єктів, 14 з них були придбані в рамках угоди з «О'Кей»: 13 - в Петербурзі і один - в Москві. Нам раніше здавалося, що правильніше купувати приміщення, зараз ми думаємо, що вигідніше - орендувати.

«З« Пятерочка »і« Каруселлю »спеціально не конкуруємо»

- Яку частку ринку займає «Перехрестя»?

- Обсяг сегмента супермаркетів становить 3,2 трлн рублів. До 2020 року ми прогнозуємо його зростання по Росії до 3,7 трлн руб.

Наша частка в сегменті супермаркет Зараз близько 6-7%. І, звичайно, ми будемо її збільшувати. Якщо говорити про ринок цілком, то у нас менше 2%, так що є куди розвиватися.

- Кого ви вважаєте вашим найближчим конкурентом?

- Ми шукали для себе форматного конкурента, але потім прийшли до висновку, що це не зовсім правильно. Насправді ми конкуруємо з усім ринком, в кожній конкретній локації за живе поруч покупця. Зрозумівши це, ми вирішили, що нам потрібно робити кращий магазин в мікрорайоні. Тепер позиціонування кожного супермаркету будується на основі переваг покупців, які живуть поруч. Так, в одному магазині може бути більше товару з низького цінового сегменті, а в іншому - з високого або середнього.

У той же час всі магазини, незалежно від їх розташування, повинні бути чистими, красивими, без черг. У них повинна бути приємна атмосфера. Не важливо, бідний ти чи багатий, ти все одно повинен приходити і отримувати задоволення від шопінгу. Тому у нас зараз немає якогось одного глобального конкурента. Ми вже давно найбільша мережа супермаркетів в Росії, ми в три-чотири рази більше за кількістю магазинів, ніж колеги по сегменту. «Перехрестя» зростає швидше, ніж вони, тому розрив тільки збільшується. У такій ситуації ми дивимося, хто поблизу робить магазин краще нашого, і намагаємося зробити конкурентоспроможний супермаркет.

- конкуруєте чи з іншими форматами Х5?

- З «Пятерочка» і «Каруселлю» спеціально не конкуруємо. Ми намагаємося допомагати один одному, ділитися знаннями. Зрозуміло, що в якомусь сенсі ми конкуренти, але перш за все ми елементи єдиного цілого.

- Де ще купують клієнти «Перехрестя»?

- Коли я починав свою кар'єру в роздрібному бізнесі, то вважав, що одні покупці ходять в «Перехрестя», інші - в «Діксі», «Пятерочка», «Магніт», треті, з високим доходом, - в «Абетку смаку» і «Глобус Гурме». Але насправді це не так. Як виявилося, близько 40% покупців преміальних супермаркетів ходять в «Пятерочка».

Ми зрозуміли, що споживач, щоб задовольнити різні потреби, робить покупки в різних мережах. Так, один і той же людина може купувати продукти в «Перехресті», «Абетці смаку» і «Ашані».

- Наскільки збільшуються продажі в супермаркетах після реконструкції магазину?

- За три роки було реконструйовано 194 супермаркету. Таким чином, на поточний момент 73% наших магазинів працюють в новому концепті. Всього на реконструкцію було витрачено 10,5 млрд рублів без ПДВ. Ми реконструюємо 60-70 магазинів в рік (76 магазинів за 2017 г.). Приріст like-for-like в оновленому магазині в середньому 14-15%.

- В які регіони збираєтеся виходити в найближчий рік?

- Ми вийшли практично в усі регіони, куди хотіли. Залишилися Сибір і Далекий Схід. На Далекий Схід найближчим часом ми не підемо. Вихід в Сибір ми не виключаємо, але, швидше за все, це відбудеться не раніше 2019 року. На сьогоднішній день «Перехрестя» присутня у всій Європейській частині, на Уралі і Півдні Росії, і на даному етапі розвитку будемо більш щільно освоювати регіони присутності.

У мільйонниках, за винятком Москви і Петербурга, подвоїмо кількість супермаркетів. Залежно від їх структури, доходів населення в цих містах можна побудувати від 20 до 40 магазинів

- Як ви приймаєте рішення відкривати чи ні магазин в конкретної локації?

- У нас єдина геоінформаційна система (ГІС) для пошуку приміщень, аналізу локацій і прогнозування товарообігу. У ній є дані і про конкурентів, і про наших братніх мережах. Ми аналізуємо і вирішуємо, який магазин відкрити: «Пятерочка» або «Перехрестя». Звичайно, коли ми відкриваємо черговий магазин, вважаємо канібалізації. Нам важливо, щоб і новий магазин, який збираємося відкрити, був рентабельним, і той, який вже працює по сусідству.

При цьому ми завжди пам'ятаємо, що якщо ми не відкриємо, то відкриють конкуренти. І тоді їх бізнес буде впливати на наш магазин. Зважуємо всі «за і проти» і приймаємо рішення.

- Який «Перехрестя» став рекордсменом по виручці?

- «Перехрестя» в ТЦ «Європейський», біля Київського вокзалу в Москві. На сьогоднішній день цей магазин найбільший за площею. У нас є кілька схожих супермаркетів, в основному вони розташовані в Москві і Санкт-Петербурзі, але і в регіонах стали з'являтися великі магазини.

У нас є кілька схожих супермаркетів, в основному вони розташовані в Москві і Санкт-Петербурзі, але і в регіонах стали з'являтися великі магазини

«Ми віримо в майбутнє онлайн-торгівлі»

- У квітні буде рік, як ви запустили онлайн-магазин для покупців. Як він розвивається?

- У грудні 2017 роки онлайн «Перехрестя» вже показав «позитивний результат». Це говорить про те, що обрана модель ефективна.

- Який оборот у онлайн-магазину?

- На даний момент його оборот можна порівняти з оборотом одного фізичного магазину. Але до кінця цього року, ми очікуємо, що оборот буде близько 1 млрд рублів. Цей канал стрімко розвивається і додає 40% щомісяця. Понад 70% користувачів сервісу - постійні клієнти. І вони дають досить хорошу оцінку тому, що ми робимо.

- Чи відрізняється сума чека онлайн-магазину від традиційного?

- Так, чек майже в 7 разів вище, ніж в звичайному магазині, і включає 24-25 позицій. При цьому, ми не каннібалізіруем свої продажі, наші споживачі просто витрачають додаткові гроші на продукцію «Перехрестя».

- Скільки у вас товарних позицій в «Перехресті-онлайн»?

- Близько 11 тис. Найменувань. В офлайн «Перехрестях» в залежності від розміру - від 8 тис. До 15 тис. В інтернеті ми не продаємо алкоголь та продукцію власного виробництва. Коли дозволять продавати спиртне, думаю, продажу піднімуться приблизно на 20%.

Ми боялися, що люди будуть купувати мало що швидко псується. Спочатку, до речі, так і було, замовляли в основному бакалію та супутні товари. Але зараз ми бачимо, що продукцію ультрафреш в процентному співвідношенні купують навіть більше, ніж в звичайному магазині.

Ми покладаємо великі надії на фабрику-кухню, яка буде запущена влітку 2018 року. Продукція, яка на ній буде проводитися, увійде в асортимент онлайн «Перехрестя» і допоможе нам збільшити середній чек.

- Як організований збір замовлень в інтернет-магазині?

- Ми тестуємо два концепти. Перший - це гібридний об'єкт, який об'єднує звичайний магазин і склад . Частина асортименту (близько 80%), найбільш часто замовляється, комплектується на складі, а якщо чогось не вистачає (приблизно 20%), то комплектовщик йде в магазин, який знаходиться за стіною, і добирає товар там. У гібридного магазину один директор, одна приймання товару, що допомагає нам скоротити витрати.

Приміщення онлайн-магазину виглядає як звичайний супермаркет - там є полки, холодильники, а хлопці, які збирають продукти, фактично ведуть себе як покупці: беруть візок, набирають товари. У цьому приміщенні складується велика частина продукції - високооборачіваемие товари. Скоропорт лежить у великих холодильниках, куди можна заїхати з візком. Ми продумали жорстку навігацію, що дозволяє персоналу максимально ефективно комплектувати кошик.

Коли із середніх ярусів потрібно щось з категорії супутніх товарів, він виходить в звичайний магазин з візком і добирає з полиць, наприклад, кави, шампунь. Але, виїжджаючи в торговий зал традиційного магазину, комплектовщик, на жаль, втрачає багато часу. Тим більше, що він не повинен заважати нашим покупцям, оскільки покупець в магазині - це пріоритетна фігура.

- А другий концепт?

- Це dark store - магазин, в який не ходять покупці. Ми його тільки плануємо будувати. Він теж виглядає як магазин, але призначений виключно для збору замовлень, що надходять онлайн.

У 2018 року ми збираємося побудувати два dark store, один в Москві, інший в Петербурзі. Так, ми зможемо запустити інтернет-магазин в північній столиці, а в Москві - наростити онлайн-продажу.

- З чим пов'язані пошуки формату?

- Переваги гібрида зрозумілі: можна не складувати частину асортименту в магазині та зручно ділити частину адміністративних витрат. Але у нього є свої обмеження - це кількість автомобілів, які він може фізично обслужити і велика кількість часу на збір замовлення, якщо із середніх ярусів доводиться виходити в звичайний магазин.

Хоча ті речі, які здавалися сложнореалізуеми, ми все-таки змогли зробити. Наприклад, ми вважали, що максимальна продуктивність буде 600 замовлень в день. А в грудні пікова завантаження була 800-830 замовлень в день, і ми з цим справлялися.

Через dark store ми плануємо обслужити в 5 разів більше автомобілів. Крім того, ми прогнозуємо більш високу продуктивність з точки зору часу комплектації замовлення.

- У чому проблема пошуку майданчиків для dark store ?

- Dark store повинен бути недалеко від МКАД, інакше машина занадто багато втрачає часу, щоб приїхати в місто. Ще важлива наявність великої парковки для вантажівок. Наприклад, сьогоднішнього онлайн-магазину прикріплено 80 машин, і вночі все вони повинні десь паркуватися. Зрозуміло, в місті немає жодного супермаркету, парковка якого вмістила б таку кількість автомобілів.

- Інтернет-магазини є у багатьох зарубіжних ритейлерів, на кого ви дивитеся?

- Ми вивчили європейський, американський і азіатський досвід, коли вибирали свою модель. Подивилися практично всіх ритейлерів, які працюють з цим концептом. І те, що ми робили, базувалося на багаторічному досвіді Tesсo. Консультанти, які працювали з нами, теж були з Tesco, де розвивали онлайн-напрям. Ми інтегрували всі найсучасніші ідеї, на той день існували, з урахуванням накопиченого 15 річного досвіду британського колеги.

- Як ви оцінюєте перспективи розвитку онлайн-магазину?

- У перспективі трьох років оборот нашого онлайн-магазину може скласти близько 2% товарообігу «Перехрестя». А поки це мале дитя, яке робить невпевнені кроки, і ми всі його підтримуємо. Звичайно, кількість зусиль, які ми витрачаємо на цей магазин, незрівнянно з трудозатратами по відкриттю будь-якого іншого магазину. Але ми віримо в майбутнє онлайн-торгівлі.

Ольга Крикова, спеціально для Retail.ru

Коли будуть відкриті ребрендовані магазини «О'Кей»?
Після операції з «О'Кей» залишилися ще на ринку мережі, привабливі з точки зору поглинання?
Як ви оцінюєте ситуацію в регіонах?
Оренда або покупка?
Кого ви вважаєте вашим найближчим конкурентом?
Конкуруєте чи з іншими форматами Х5?
Де ще купують клієнти «Перехрестя»?
Наскільки збільшуються продажі в супермаркетах після реконструкції магазину?
В які регіони збираєтеся виходити в найближчий рік?
Який «Перехрестя» став рекордсменом по виручці?

Новости