"1С: Бухгалтерія бюджетної установи 8" в централізованої бухгалтерії

  1. Ведення обліку декількох установ в єдиній інформаційній базі
  2. Облік операцій по доведенню бюджетних даних і касового виконання
  3. Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками
  4. формування звітності
  5. підсумки автоматизації
Головна Публікації в пресі

Ю. Гришин / Фінансова газета / № 49 / декабрь 2009

Ведення бюджетного обліку декількох установ в централізованої бухгалтерії є прогресивною формою організації бюджетного обліку. Дана форма дозволяє забезпечити його подальше вдосконалення на основі використання сучасної обчислювальної техніки, впровадження прогресивних форм і методів обліку, посилення контролю, а також зменшення вартості робіт з ведення обліку.

Комунальний заклад "Централізована бухгалтерія закладів культури, спорту та молодіжної політики" Ванинского муніципального району Хабаровського краю (далі - "ЦБ"), було створено в 2008 р для централізованого ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності бюджетних установ району. При цьому 27 муніципальних установ Ванинского району передали "ЦБ" на підставі угод і договорів свої повноваження по веденню бюджетного обліку.

В рамках укладених договорів "ЦБ" необхідно виконувати різні завдання: організація та ведення бухгалтерського та податкового обліку, контроль за витрачанням цільових, бюджетних і позабюджетних коштів за затвердженими кошторисами. Потрібно забезпечити формування зведеної бюджетного, а також іншої регламентованої звітності. Крім того, необхідно аналізувати результати економічної діяльності установ і вирішувати інші завдання.

Установи, які обслуговує "ЦБ", ведуть позабюджетну, яка приносить дохід діяльність. Це показ кінофільмів та вистав, проведення дискотек і виставок, надання послуг з оздоровлення в плавальному басейні, здача в оренду приміщень, надання готельних послуг і т.д. Щодня в "ЦБ" надходить від установ понад 100 первинних документів.

Для підвищення ефективності роботи, коректного виконання всіх зобов'язань щодо ведення обліку відповідно до чинного законодавства було прийнято рішення про впровадження в "ЦБ" автоматизованої системи на основі програмного продукту "1С: Підприємство бюджетної установи 8" на платформі "1С: Підприємство 8" .

Впровадження інформаційної системи було доручено фахівцям компанії "Внедренческий центр" Бухгалтерські програми "(1С: Франчайзі, Центр компетенції по бюджетному обліку, м Комсомольськ-на-Амурі).
В даний час роботи по проекту автоматизації повністю завершені. Автоматизовані ділянки "Облік санкціонування витрат", "Облік операцій доведення бюджетних даних і касового виконання", "Облік готівкових грошових коштів", "Облік нефінансових активів", "Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками", "Формування звітності" і т.д.

В процесі впровадження було проведено навчання співробітників "ЦБ" роботі з програмою "1С: Бухгалтерія бюджетної установи 8", а також навчання обліку господарських операцій відповідно до чинного законодавства.
Розглянемо деякі особливості системи, пов'язані з централізацією обліку бюджетних установ.

Ведення обліку декількох установ в єдиній інформаційній базі

Бюджетний облік всіх обслуговуваних установ здійснюється в єдиній інформаційній базі. При цьому кожна операція оформляється від імені конкретного установи. Список установ, за якими в програмі слід вести окремий облік з отриманням окремого балансу, ведеться в довіднику "Установи". Цей довідник є роздільником обліку.

При оформленні операцій використовуються загальні для всіх установ державні класифікатори, а також загальні списки контрагентів, номенклатури матеріальних запасів, статей витрат і т.д. Головну книгу і баланс можна формувати консолідовано для групи установ або окремо по установах і структурних підрозділах "ЦБ".

Облік операцій по доведенню бюджетних даних і касового виконання

Багато розрахунки установ виконуються через особові рахунки "ЦБ". У програмі передбачено оформлення руху безготівкових грошових коштів установ через особовий рахунок "ЦБ".

Слід зазначити, що обслуговуються установи мають різні бюджетні повноваження. Серед них є розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, головні адміністратори доходів бюджету і т.д. У зв'язку з цим "ЦБ" необхідно здійснювати всі схеми касового обслуговування з відкриттям відповідних рахунків. Дана можливість реалізована за допомогою довідників "Особові рахунки", "Реквізити особових рахунків", "Розділи особових рахунків", "Казначейства" і "Банківські та казначейські рахунки".

Програма дозволила "ЦБ" забезпечити касове виконання бюджету і доведення бюджетних даних. Співробітники при цьому освоїли нові для них документи касового виконання, такі як "Заявка на касовий витрата" (ф. 0531801), "Заявка на отримання готівки" (ф. 0531802), "Заявка на повернення" (ф. 0531803), " запит на анулювання заявки "(ф. 0531807)," Повідомлення про уточнення виду та приналежності платежу "(ф. 0531809) і т.д.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками

Кожне з обслуговуваних установ укладає окремі договори з контрагентами - постачальниками і підрядниками. Облік розрахунків з ними ведеться в програмі за обслуговуваними установами, а також за укладеними договорами. Реалізовано особливості бюджетного обліку розрахунків при попередній оплаті або попередньої поставки товарів, робіт, послуг.

Щодня в централізовану бухгалтерію надходять десятки документів від постачальників. Завдяки автоматизації з обробкою всіх документів на цій ділянці справляється один бухгалтер. При цьому він використовує такі документи, як "Послуги сторонніх організацій", "Купівля матеріалів", "Покупка ОС, НМА", "Акт звірки взаєморозрахунків", а також аналітичні звіти, наприклад "Розрахунки з контрагентами" і "Аналіз розрахунків за авансами" . Передбачені автоматичний залік авансів, реєстрацію рахунків-фактур постачальників і ведення "Книги покупок". За розрахунками з контрагентами формується "Журнал операцій розрахунків з постачальниками та підрядниками № 4" (ф. 0504071).

формування звітності

Формування звітності є однією з найбільш трудомістких завдань централізованої бухгалтерії. Для полегшення цього завдання в програмі передбачено безліч звітів. Це стандартні звіти з налаштуванням необхідної аналітики, регістри бюджетного обліку, а також регламентована звітність - бюджетна, статистична, податкова.

Вся необхідна бухгалтерська звітність формується автоматично на підставі господарських операцій звітного періоду, як по кожному окремому установі, так і консолідовано - по групах бюджетних установ.

підсумки автоматизації

По завершенні проекту в "ЦБ" автоматизовано 11 робочих місць. В результаті впровадження інформаційної системи в установі підвищилася в цілому ефективність роботи, значно скоротилися витрати часу на реєстрацію господарських операцій та підготовку необхідної звітності. Облік установи наведено в повну відповідність з нормами і вимогами чинного законодавства.

Ю. Гришин
1С: Франчайзі "Внедренческий центр" Бухгалтерські програми "
Контактний телефон (4217) 52-78-81

Публікації за тематикою:

Новости