"30 відсотків дітей закінчують школу в окулярах": як убезпечити дитину від міопії

Майже 50 відсотків сучасних школярів до третього класу мають проблеми із зором. Про це свідчать дані дослідження "Національного науково-практичного центру здоров'я дітей" МОЗ Росії. Фахівці центру відзначають, що в ситуації, що тенденції погіршення зору у дітей винні гаджети. Думки фахівців, з якими поспілкувалася мережеве видання m24.ru, в цьому питанні розділилися. Про те, як убезпечити дитину від захворювань очей і що є їх головною причиною - в матеріалі видання. Майже 50 відсотків сучасних школярів до третього класу мають проблеми із зором

Фото: ТАСС / picture alliance / Arco Images G / Waldhaeusl, F.

В результаті багаторічних спостережень за столичними школярами фахівці встановили, що рівні поширеності міопії слабкого ступеня у першокласників в 2005 і в 2014 роках були однаковими.
Однак у нинішніх школярів уже з другого класу різко зростає поширеність вад зору . У минулому десятилітті короткозорість виявили у 25 відсотків маленьких пацієнтів, то в цьому - у 49 відсотків.

Лікар-офтальмолог В'ячеслав Куренков розповів m24.ru, що згубний вплив гаджети надають на дітей, які вже мають генетичні або спадкові захворювання очей. В іншому використання планшетів і смартфонів для здорових очей нешкідливе.

"Гаджети на зір не впливають, тобто на зір здорового ока. Якщо у дитини здорові очі, то, скільки б він не користувався гаджетами, воно залишиться нормальним. Але якщо у дитини проблеми із зором у зв'язку зі спадковими факторами або є генетично особливості, які провокує захворювання, то природно перенапруження очей, тривала робота на близькій відстані буде провокувати розвиток короткозорості ", - пояснив фахівець.

Він додав, що стандартно короткозорість у школярів з'являється до третього-четвертого класів. Однак захворювання стосуються тільки дітей зі схильністю до короткозорості або далекозорості.

"Зараз стали більш ретельно стежити за здоров'ям дітей і частіше проводити обстеження і диспансеризації, відповідно і Виявлення короткозорості стала більше. Якщо у дитини виявили короткозорість, то необхідно відвідати офтальмологічний центр, щоб йому обов'язково призначали окуляри для постійного носіння. Справа в тому, що багато батьки думають, що чим пізніше дитина одягне окуляри - тим краще, але це не так. Око погано працює без окулярів, більш того, короткозорість буде більше прогресувати, якщо пацієнт не користується правильної корре кціей ", - зауважив лікар.

Основною рекомендацією для профілактики зниження зору у дітей В'ячеслав Куренков назвав дотримання гігієни робочого місця школяра: стіл і стілець повинні відповідати зросту дитини, робоче місце школяра має розташовуватися біля вікна і бути достатньо освітленим, а зошити і канцелярське приладдя повинні завжди бути під рукою.

Доктор медичних наук, дитячий офтальмолог Ігор Азнаурян в бесіді з m24.ru зазначив, що за даними Росстату, близько 1,5 мільйона дітей до 14 років щорічно вперше ставлять діагноз, пов'язаний з проблемами зору.

"30 відсотків дітей в Росії сьогодні закінчують школу в окулярах. Факторів, що впливають на зниження гостроти зору, безліч: збій формування і закладки очного яблука внутрішньоутробно (інфекції під час вагітності, передчасні пологи), неконтрольоване захоплення гаджетами, раннє навчання дітей - тривалий малювання або читання на близькій відстані, слабке освітлення, неправильний режим дня дитини, короткий термін перебування на свіжому повітрі, великі зорові навантаження під час навчання. Значну роль у розвитку короткозорості відіграє і аследственний фактор: 40-50 відсотків дітей успадковують короткозорість, якщо у одного з батьків міопія, і 80 відсотків - якщо міопія у обох батьків ", - розповів дитячий офтальмолог.

Вилікувати вже виниклу короткозорість, на жаль, неможливо. У більшості людей до 18 років зростання короткозорості зупиняється, але є ті, у яких і в 20 вона продовжує прогресувати. Після стабілізації короткозорості можна зробити лазерну корекцію і позбутися від окулярів назавжди. І це можна робити, не чекаючи горезвісного 18-річного віку. Головний критерій - відсутність зростання короткозорості протягом 3-х років, додав експерт.

"Але це зовсім не означає, що можна пустити ситуацію на самоплив і дочекатися, коли прогресування короткозорості припиниться природним чином. Ми (в клініці доктора Азнаурян - m24.ru) розробили програми ефективного терапевтичного лікування короткозорості у дітей, які дозволяють нам в 85 відсотках випадків стабілізувати короткозорість у дитини. Найефективнішим на сьогоднішній день є так зване апаратне лікування. Але важливо розуміти, що дитяча короткозорість має свою специфіку, свою причину виникнення і прогресування вання. У цьому випадку не може бути одного апарату, який допомагає всім від усіх хвороб ", - пояснив Азнаурян.

Він зазначив, що при короткозорості лікування повинно бути спрямоване на її стабілізацію. У програму лікування дитячої короткозорості включаються різні процедури фізичного, оптичного і медикаментозного впливу. Досягнення світової дитячої офтальмології довели ефективність малих доз препаратів, що розслаблюють напруження внутрішньоочних м'язів. Ці препарати також призначаються індивідуально, концентрація і доза препарату підбираються з урахуванням особливостей пацієнта.

"Не варто забувати батькам і про профілактику. Око людини спочатку пристосований для погляду удалину. При тривалій роботі на близькій відстані очі відчувають серйозну напругу і пристосовуються до роботи на близькій відстані. Цилиарная м'яз, що керує кришталиком і допомагає нам сфокусуватися на близькій відстані, знаходиться в "звичному" напрузі, це ще називають спазм акомодації. цей спазм і призводить до подовження очного яблука. Тому вкрай важливо під час занять робити перерви по 15 хвилин через кожні 30-40 ми ут. А найкраще - чергувати заняття з активним відпочинком на свіжому повітрі ", - підкреслив офтальмолог.

Ігор Азнаурян зробив висновок, що особливу увагу батьки повинні звернути на те, як дитина користується всілякими гаджетами. Дрібний шрифт і дрібні зображення, а також постійне мінливий відстань до даного об'єкту - основні джерела негативного впливу на зір школяра. Коли дитина тримає телефон в руці, відстань до екрану не фіксоване, як у випадку з книгою або зошитом, що лежать на столі.

небезпечний спиннер

Раніше повідомлялося, що Росспоживнагляд вирішив перевірити вплив спиннер - популярної іграшки - на дитячу психіку. У відомстві зазначили, що в Росії спостерігається "агресивне просування" спиннер в дитячому та підлітковому середовищі. Вплив іграшок вивчать спільно з науково-дослідними організаціями в сфері охорони здоров'я дітей і підлітків.

Також мережеве видання m24.ru з'ясувало, які травми можна отримати, граючи з спиннер.

Відзначається, що в адекватних руках спиннер ніякої небезпеки не несе. У більшості випадків всі проблеми, які відбувалися з вірусом, були усвідомленої спробою користувачів зробити його більш небезпечною, ніж він є. Наприклад, влогер з США розмістив на лопатях спиннер леза, а в проміжках - голки. Підсумок: поріз між великим і вказівним пальцем при спробі зробити звичайне обертання

Ще один популярний спосіб членоушкодження за допомогою спиннер полягає в спробі закусити розкручені лопаті.

Новости