"Газпром": ціни на газ почнуть рости в II півріччі

Світові ціни на газ почнуть рости в III-IV кварталах, а експорт газу "Газпрому" в Європу може в 2016 р перевищити 165 млрд куб. м, заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв.
Світові ціни на газ почнуть рости в III-IV кварталах, а експорт газу Газпрому в Європу може в 2016 р перевищити 165 млрд куб

В "Газпромі" прокоментували плани Польщі в майбутньому диверсифікувати енергопостачання - зокрема "йти" від довгострокових контрактів. Варшава продовжує співпрацю з "Газпромом".

У червні "Газпром" може оголосити новий експортний аукціон на поставки газу в Північно-Західну Європу, зазначив Медведєв. У 2015 г. "Газпром" поставив в далеке зарубіжжя (Західна Європа і Туреччина) 158 млрд куб. м газу.
"Ми йдемо на рекорд. І цей рекорд з кожним днем ​​стає все більш і більш реальним. 165 млрд куб. М - це абсолютно реальна цифра. Фактіческм вона складена з того, що досягнуто за п'ять місяців. І до цього доданий обсяг з графіка поставки , який був раніше - 161 млрд куб м.
І я не виключаю, що якщо осінь і зима, яка котить в очі, будуть на середньому рівні, і навіть не дуже холодна, то ми можемо рівень 165 перевершити ", - пояснив Медведєв.
Тим часом борг Білорусії за поставки газу вже перевищив $ 200 млн. "Газпром" і влада Білорусі працюють над вирішенням цього питання, підкреслив Медведєв.
"Що стосується арбітражного процесу. Заяву подано польською стороною не вчора, а достатньо давно. І, як прийнято, початок арбітражного процесу не припиняє переговорний процес. Якщо ви мене запитаєте, а чи є можливість неарбітражного врегулювання цінового питання, я вам скажу, що є ", - заявив Медведєв.
"Газпром" не виключає відновлення контракту на покупку газу в Туркменії. "Що стосується можливості врегулювання, таке вікно можливостей є. Ми готові до переговорів. Але поки, на жаль, не визначено ні час, ні місце їх проведення", - пояснив Медведєв.
"Газпром" може звернутися до суду, щоб перешкодити односторонньому підвищенню України тарифу на транзит російського газу в Європу, зазначив Медведєв.
"Газпром" 2. червня введе в дію нове підземне сховище газу (ПСГ) в Чехії. "Післязавтра будемо святкувати відкриття нашого сховища Дамборжіце в Чехії", - зауважив заступник голови правління "Газпрому". Обсяг ПСГ становить 456 млн куб. м.

Новости