"Газпром" ліквідує 500 кілометрів труб в РФ

Російський "Газпром" розкрив масштаби ліквідації і консервації газотранспортних потужностей, які стали йому не потрібні через двократне скорочення потужностей газопроводу Турецький потік.

Про це повідомляє Інтерфакс.

Ліквідації підлягають 506 км лінійної частини Східного маршруту (Лагодження-Анапа) Південного коридору і газовимірювальна станція Моршанської.

Ліквідовані труби прокладені в Краснодарському краї, Саратовської, Волгоградської, Ростовської областях.

Будуть законсервовані треті і четверті черзі компресорних станцій Російська, Козача, Кореновская.

Ліквідація обсягів незавершеного будівництва на ділянках лінійної частини Східного коридору з метою подальшої реалізації придатних до використання МТР, сказано в матеріалах Газпрому.

За підсумками 2016 року Газпром у зв'язку з невизначеностями з приводу реалізації проекту Південний потік визнав знецінення щодо об'єктів незавершеного будівництва в сумі майже 46 млрд рублів.

Турецький потік - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море і далі до кордону Туреччини з суміжними країнами.

Перша нитка газопроводу призначена для турецького ринку, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки - 15,75 млрд куб. м газу в рік.

Будівництво морської ділянки Турецького потоку почалося в травні 2017 року. У Газпромі заявляють, що прокладено вже половину морської ділянки Турецького потоку. Сумарно за двома ниткам побудовано близько 930 км газопроводу.

За даними НАК Нафтогаз України, запуск газопроводу Турецький потік позбавить Україну щорічних доходів від транзиту газу в розмірі 0,5 млрд доларів.

2 березня 2018 року голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що РФ ініціює розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України" після рішення Cтокгольмский арбітражу не в свою користь.

Таким чином, в разі, якщо "Газпрому" вдасться розірвати контракт на транзит газу, "Нафтогаз" може недоотримати кошти за 10 місяців 2018 року і 12 місяців 2019 року.

"Газпром" веде будівництво двох нових газопроводів - «Північного потоку-2" (по дну Балтійського моря) і "Турецького потоку" (по дну Чорного моря).

Росіяни планують запустити транзит газу в Європу цими газопроводами до закінчення терміну дії контракту з "Нафтогазом".

Про підписання нового транзитного контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" не йдеться.

Топ-менеджери російського монополіста неодноразово заявляли про намір або знизити транзит газу через територію України в країни ЄС (до 15 млрд куб м в рік) з 2020 року, або взагалі припинити його.

Як повідомлялося, Україна повинна залучити європейського партнера до управління своєю ГТС в 2018 році.

Для продовження транзиту газу на умовах стандартного довгострокового контракту Україна повинна підписати контракт з російським "Газпромом" і знайти партнера, який буде в цьому зацікавлений.

Новости