"Газпром" розриває контракти з Україною на транзит

Москва, 2 березня - "Весті.Економіка". "Газпром" змушений негайно почати в Стокгольмському арбітражі процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на поставку і транзит газу, заявив глава компанії Олексій Міллер. Єврокомісія висловила готовність організувати тристоронні переговори для забезпечення транзиту газу з РФ в ЄС через Україну.
"Стокгольмський арбітраж, керуючись подвійними стандартами, прийняв асиметричне рішення за контрактами на поставку і транзит газу з НАК" Нафтогаз України ". Таким чином, рішення арбітражу суттєво порушило баланс інтересів сторін за даними контрактами", - заявив Міллер.
"Арбітри аргументували своє рішення різким погіршенням стану української економіки. Ми категорично проти того, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми України. В такій ситуації продовження дії контрактів для" Газпрому "є економічно недоцільним і невигідним", - підкреслив глава "Газпрому".
"Газпром" в рекордних обсягах поставляє газ в ЄС за іншими напрямами.
Єврокомісія (ЄК) висловлює побоювання за транзит газу з РФ до Євросоюзу через Україну, заявив віце-президент ЄК з Енергосоюз Марош Шефчович.
"На думку Єврокомісії суперечка РФ і України викликає побоювання за транзит газу в Євросоюз і за прямі поставки газу Україні з РФ", - заявив Марош Шефчович.

Посилання по темі

ЄК заявила про готовність організувати тристоронні переговори за участю ЄК, РФ і України, як і в попередні роки в спірних ситуаціях.
"Єврокомісія готова організувати тристоронній процес, який довів в минулому свою ефективність в спірних ситуаціях", - зазначив глава ЄК.
Як повідомляли "Весті.Економіка" , В кінці лютого 2018 р Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги українського "Нафтогазу" до російського "Газпрому" щодо спору з приводу транзиту газу на суму $ 4,673 млрд.
Суд виніс рішення, згідно з яким російська компанія повинна виплатити українській стороні $ 2,56 млрд.
"З заявляють" Нафтогазом "грошових вимог в розмірі $ 17 млрд арбітри задовольнили вимоги на суму $ 4,673 млрд у зв'язку з подачею газу для його транзиту європейським споживачам в меншому обсязі, ніж це було передбачено контрактом. З урахуванням раніше присудженої на користь" Газпрому "суми по контрактом на поставку арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого "Газпром" зобов'язаний заплатити "Нафтогазу" $ 2,56 млрд ", - йдеться в повідомленні" Газпрому ".
Російська компанія вже висловила незгоду з рішенням арбітражу Стокгольма за позовом "Нафтогазу" за контрактом на транзит газу.

Україна змушена переходити на мазут - такий план дій прийняв уряд. А "Нафтогаз" запустив акцію з промовистою назвою "прикрутити". Всіх українців, чиї будинки опалюються газовими котлами, закликали знизити температуру, знизити витрату газу.

"Раніше ці ж арбітри погодилися з аргументами" Нафтогазу "про різке погіршення стану української економіки, що спричинило зниження попиту на газ і невиконання зобов'язань" Нафтогазу "з відбору газу. Однак щодо" Газпрому ", що посилається на зниження закупівель європейськими клієнтами компанії як на головну причину зменшення транзиту через Україну, цей аргумент прийнятий до уваги не був ", - наголошується в повідомленні.
"Газпром" буде захищати свої права способами, доступними йому відповідно до чинного законодавства.
"Газпром" також зазначив дисбаланс у відносинах з "Нафтогазом" щодо поставок і транзиту газу, який виник з урахуванням підсумків двох розглядів в арбітражі Стокгольма.
"З урахуванням підсумків двох розглядів у відносинах" Газпрому "і" Нафтогазу "щодо поставок і транзиту виник істотний дисбаланс, який порушує базові принципи шведського права, яким регулюється контракт", - заявили в "Газпромі".

Новости