"Газпром" вперше в цьому році обігнав "Роснефть" за капіталізацією


На цьому тижні "Газпром" вперше в цьому році обігнав "Роснефть" за ринковою капіталізацією. Про це свідчать дані Московської біржі.

У вівторок 28 листопада на закритті торгів на біржі російський газовий холдинг оцінювався в 3,2 трлн рублів, а «Роснефть» - 3,193 трлн рублів. Поки лідерство "Газпрому" зберігається.

Нагадаємо, сьогодні активно мусується питання про те, що «Газпром» потрібно розділити на видобувну та експортує сировину компанії. Однак російська влада стверджують, що передумови для цього поки не склалися. Зокрема, ще рік тому російський президент Володимир Путін говорив, що в планах російської влади питання про етоv не варто.

За його словами, віра в російський газовий холдинг ще залишається, навіть незважаючи на те, що «Газпром» за останні 10 років розгубив близько 80% доларової капіталізації.

«Газпром явно недооцінений, це абсолютно очевидний факт. Ми його продавати поки не збираємося, і пов'язано це з особливостями російської економіки, соціальної сфери і російської енергетики », - говорив Путін в інтерв'ю агентству Bloomberg.

За його словами, він не хвилюється з приводу котирувань газового холдингу (одна акція сьогодні коштує приблизно 133 рубля). Путін відзначав фінансову стійкість «Газпрому» як держконцерну і його ключову роль в соціально-економічному житті країни.

Сьогодні в «Газпромі» працює близько 400 тис осіб. Компанія володіє найбільшими в світі запасами газу, а виручка держхолдингу за останнє десятиліття склав понад 1 трлн доларів, хоча за той же проміжок часу ринкова капіталізація підприємства зменшилася більш ніж на 80% в доларовому вираженні, що пояснювалося світовою економічною кризою і зниженням цін на вуглеводневу сировину .

Газпром »має намір до 2020 року вибрати найбільш оптимальний варіант газового імпорту Європи з урахуванням поточних і майбутніх тенденцій: політичного тиску Заходу на Росію, прагнення ЄС диверсифікувати поставки енергоресурсів до Європи та альтернативної енергетики, яка стає все більш популярною і потенційно вже конкурує з газом. Який в підсумку маршрут вибере компанія і які зробить дії на ринку, де конкуренція загострилася як ніколи раніше, поки не дуже добре зрозуміло.

Поки ж для експансії російського газового гіганта наступили не найкращі часи - ціни на газ невисокі, а Євросоюз прагне торпедувати всі його проекти.

«Газпром» поставляє в Європу третину споживаного нею газу. Санкції, введені Заходом проти Росії через конфлікт на Україні поки зачіпали «Газпром» не так сильно, як багато інших російських нафтовидобувні компанії. Однак спочатку «Газпром» зіткнувся з ослабленням попиту на паливо і політично мотивованим антимонопольним переслідуванням в ЄС, потім він почав шалений бій з єврочиновниками, які хочуть заборонити реалізацію проекту «Північний потік-2», а скоро вже можуть вступити в сіу проти компанії і цього проекту зокрема нові американські санкції.

Переживаючи одночасно рекордне падіння видобутку - до 444 млрд кубометрів в 2014 році, «Газпром» продовжує витрачати астрономічні суми на нові трубопроводи - доля одного з них ( «Північного потоку-2») поки взагалі туманна. А коли видобуток продовжила падати і в першому кварталі 2015 го (ще мінус 12%), то концерн просто перестав розкривати дані про видобуток, одночасно заявивши про 15% зростанні інвестицій до 1 трлн рублів.

Запланована на 2019 року зупинка українського транзиту може коштувати «Газпрому» ще до 1 млрд доларів платежів транзитним країнам щорічно протягом 10 років, попереджають деякі експерти.

Через Україну в даний час йде основний обсяг експортних ресурсів російського газу. «Газпром» планує обійти не надто надійного сусіда, розширивши діючий трансбалтійський трубопровід «Північний потік» і побудувавши трансчорноморський «Турецький потік». : ///



Новости