"Лікарі без кордонів" в Артемівську: головна наша мета - допомагати людям

Тисячі людей, що опинилися в зоні конфлікту на Донбасі, змогли отримати допомогу від міжнародної незалежної медичної організації «Лікарі без кордонів» / Medecins Sans Frontieres (MSF) Тисячі людей, що опинилися в зоні конфлікту на Донбасі, змогли отримати допомогу від міжнародної незалежної медичної організації «Лікарі без кордонів» / Medecins Sans Frontieres (MSF). З листопада минулого року в Артемівську відкрито офіс асоціації «Лікарі без кордонів», який координує діяльність з надання допомоги в найбільш постраждалих районах по обидва боки лінії фронту.
Про принципи роботи організації, про види допомоги та способах її отримання - в інтерв'ю з координатором проекту Андреасом Кутепасом.
- Андреас, з кінця минулого року ваше представництво розташувалося в Артемівську, чому?
- Дякую за надану можливість розповісти про роботу нашої асоціації «Лікарі без кордонів» - так як, чим більше людей дізнається про нашу місію, тим більше людей отримають допомогу. Дійсно, з листопада 2014 роки ми розташувалися в Артемівську по вул. Радянської 42, так як це місто найбільш зручний для охоплення всіх міст, які потрапили в зону конфлікту, а це і Горлівка, і Дебальцеве, і Попасна. До цього наш офіс був в Святогорську. Тут працює 4 міжнародних співробітника і 14 українців. Ось цим ресурсом ми і надаємо допомогу тим, хто її потребує, незалежно від статі, расової приналежності, релігійних переконань і політичних поглядів. У своїх діях ми керуємося медичною етикою і принципами нейтральності та неупередженості.
- Андреас, як ви здійснюєте взаємодію з медичними установами, пацієнтами, як це виглядає на практиці?
- Перш за все, хочу відзначити, що ми дуже активно шукаємо можливості взаємодії з медичними установами. Проаналізувавши ситуацію, що склалася, ми зрозуміли, що найчастіше ланцюжок доставки необхідних медикаментів гірше, ніж повинна бути для своєчасної та якісної допомоги. А у нас є така можливість - оперативно доставити необхідні препарати. У своїй практиці використовуємо «набори медикаментів». У наборі певний перелік, щоб лікувати конкретне захворювання. Найпоширеніший - це для лікування поранених і постраждалих, в ньому шовний та перев'язочний матеріал, антибіотики. Є набори для лікування хронічних захворювань - діабет, серцево-судинні, астма. Сформовано набори для пологових будинків, в допомогу вагітним. Виявилися затребуваними набори для первинної медичної допомоги, що застосовуються в амбулаторії та фельдшерських пунктах. Ви запитаєте - чому набори, а не просто медичні препарати? Ми можемо оперативно їх скласти і доставити.
- І все-таки, як ви дізнаєтеся потреба в тому чи іншому наборі?
- До нас надходять заявки від медичних установ, ми працюємо в тісному контакті і на взаємній довірі. Звичайно, ми перевіряємо використання за призначенням. Якщо пацієнт отримав необхідні документи від організації через поліклініку або лікарню, то через 2-3 тижні ми повинні упевнитися, що все пройшло за призначенням і в разі потреби.
- У мене в руках рекламний проспект з корисною інформацією про психологічну допомогу - це теж один з напрямків вашої діяльності?
- Так, психологи MSF надають допомогу людям, які постраждали від конфлікту в Донецькій і Луганській області, ними було проведено 700 індивідуальних та 1760 групових консультацій. Також психологи MSF проводять програму з навчання місцевих психологів, соціальних працівників та медичного персоналу, які працюють на всій території порушеного конфліктом регіону. Є ідея надавати таку допомогу по телефону; якщо є питання, то можна дзвонити за наступними телефонами: (095) 531-42-60, (093) 567-08-37.
Можливо, зможемо працювати з звернулися через скайп.
Хочу сказати про роботу мобільної клініки. Мобільна клініка працює на території міст Красний Лиман, Святогірськ, Артемівськ. Її робота заснована на потреби населення, а виїзди координуємо з готелями охорони здоров'я, так як ми не хотіли б підміняти собою лікувальні установи.
- Які плани на найближче майбутнє у організації?
- Ми сподіваємося на швидке мирне врегулювання конфлікту, але це не означає, що ми перестанемо надавати допомогу тим, хто її потребує. На сьогодні ми виконуємо місію в більш ніж 70-ти країнах, а в 24-х країнах розташовані наші офіси. Головна наша мета і сенс всієї діяльності - це допомагати. І ми сподіваємося, що від цієї допомоги людям буде легше.
вечірній Бахмут

Андреас, з кінця минулого року ваше представництво розташувалося в Артемівську, чому?
Андреас, як ви здійснюєте взаємодію з медичними установами, пацієнтами, як це виглядає на практиці?
Ви запитаєте - чому набори, а не просто медичні препарати?
І все-таки, як ви дізнаєтеся потреба в тому чи іншому наборі?
У мене в руках рекламний проспект з корисною інформацією про психологічну допомогу - це теж один з напрямків вашої діяльності?
Які плани на найближче майбутнє у організації?

Новости