"Моїм рожевим очками судилося розбитися об жорстокий асфальт реальності": студент з Бреста про навчання в Пітері

  1. Схожі статті:

Закінчуючи школу, багато випускників заявляють, що поїдуть за кордон і побудують майбутнє за кордоном. У підсумку одиниці здійснюють бажане, інші ж підкорюють сусідні міста або білоруську столицю. Але так чи освіту за кордоном чудово, як у фантазіях?

Про реалії навчання в Росії розповість Ян Семенов. Йому двадцять один рік, і він студент на очному відділенні Санкт-Петербурзького державного електротехнічного університету "ЛЕТІ". Закінчив Ян брестський Ліцей №1 ім. А.С. Пушкіна і відразу після випуску рвонув в нове життя.

-Як ти став вчитися саме в цьому вузі?

- Коли у нас в місті проходили республіканські олімпіади в 2015 році, приїхала комісія з Росії. Після того, як стали відомі результати, мені і ще декільком людям, у яких був хороший бал, прийшов лист із запрошенням в СПбГЕТУ "ЛЕТІ" без вступних іспитів. Звичайно ж, від такого відмовлятися ніхто не став, та й нерозумно було б це робити. Така можливість або випадає раз в житті, або не випадає ніколи. Спочатку я був захваті. Представляв незалежне життя: вічні тусовки, прогули, підробіток, нові друзі. Я наївно вважав, що все буде по канонам тих же американських фільмів, де провінційний хлопчина переїжджає в місто великих можливостей. Але моїм рожевим очками судилося розбитися об жорсткий асфальт реальності.

Але моїм рожевим очками судилося розбитися об жорсткий асфальт реальності

СПбГЕТУ "ЛЕТІ"

- Які плюси навчання за кордоном ти можеш виділити?

- Освіта за кордоном - це якийсь шана. Коли бачать випускника з дипломом закордонного вузу, то він відразу піднімається в очах, наприклад, роботодавців на кілька щаблів вище, ніж інші фахівці. Також технічне оснащення тут набагато краще, ніж в білоруських вузах, але все одно не шик. Ну і, звичайно ж, самостійність. Я відчуваю, що дуже подорослішав за той час, поки вчуся в Пітері. Навіть мої батьки це помітили. Всякий раз, коли я приїжджаю додому, моя мама не втомлюється повторювати, яким дорослим і сильним я став, і як вона цим пишається.

- Складно було завести нові знайомства?

- На диво, немає. Хлопці в гуртожитку виявилися дуже привітними. Зарубіжних студентів в СПбГЕТУ дуже багато, через що я тепер приблизно знаю культуру Китаю, Японії, Америки, України і Кореї. А ще я підтягнув свою англійську. У моїй групі, в основному, всі хлопці з Пітера. Вони відкриті для спілкування. Після першого дня навчання самі запропонували показати місто і були дуже милі. Я боявся, що вcе стереотипи про складну адаптації в колективі виявляться правдою, але немає. Люди тут такі ж, як і у нас, - привітні, готові допомогти і завжди підтримають, якщо це буде потрібно.

-А що ти плануєш робити далі? Поїдеш назад в Білорусь в пошуках роботи або залишишся в Пітері?

- Спочатку я твердо вирішив, що приїду назад. Адже як-не-як, в Білорусі у мене на той момент було все - сім'я, друзі, можливе працевлаштування, будинок. Але я вчуся тут четвертий рік, і плани мої кардинально змінилися. Я і не думав, що Пітер стане для мня таким рідним всього лише за кілька років навчання. Зараз я планую залишитися в Росії і працювати за фахом. За чотири роки я знайшов тут людей, які стали мені як сім'я, так що нікуди не поїду. Я закохався в це місто і не хочу його відпускати.

Я закохався в це місто і не хочу його відпускати

- Які мінуси навчання за кордоном?

- Перше, що варто відзначити, - це фінанси. Ціни на навчання в закордонних вузах вище, ніж в Білорусі. Додамо оплату житла, адже і общага, і квартира обходилися мені в непогану копійчину. Витрати на їжу, одяг, тусовки, в кінці кінців. Та й ще, коли ти заводиш дівчину, на неї теж треба витрачатися. Так що без підробітку не обійтися. Тому мої жарти про роботу в фастфуді виявилися реальністю (сміється).

- Чи виникали у тебе труднощі з адаптацією?

- Так звісно. Я по своїй натурі моторошний домосід. Мені не вистачало рідної ліжечка, маминого: "Янчик, пора вставати", і взагалі вдома. Але я можу порівняти свій період адаптації з несподіваним пригодою. Я дізнався багато всього нового, побував в Ермітажі, що було моєю мрією, і поміняв своє ставлення до навчання. Благо, як я і говорив, у мене просто милі одногрупники, які допомогли мені адаптуватися в Пітері і почати тут відчувати себе як вдома.

- Чи були проблеми з документами?

- Щоб відправитися на навчання за кордон, а потім ще залишитися там жити, недостатньо одного бажання і фінансових можливостей - батькам і абітурієнтам має бути тривала "тяганина" з перекладом, це я вам гарантую. Ви станете частим гостем російського посольства. Настільки частим, що навіть секретарки і прибиральниці вивчать ваше ім'я і будуть говорити: "Ну що, тобі каву як зазвичай?" У мене зараз знову почався цей "бюрократичний пекло", адже я планую поміняти громадянство. Стільки паперу і терпіння я не вбивав навіть над курсовою роботою!

- Що ти можеш порадити майбутнім абітурієнтам, які горять бажанням вчитися за кордоном?

-А що сказати? Ідіть за своєю мрією, працюйте і розвивайтеся! Освіта за кордоном - це палиця з двома кінцями. Є свої плюси, є і мінуси, але я жодного разу не пошкодував. Зрештою, всім нам колись доведеться покинути своє рідне гніздечко, щоб створити своє. Тому не варто відмовляти від своєї мрії через страх. Якщо у вас є всі можливості для навчання за кордоном, то не відмовляйтеся. Це виклик самому собі і просто захоплюючу подорож у доросле життя. Не пропустіть жодної можливості зробити себе краще. І це стосується не тільки освіти.

Катерина Журбенко, natatnik.by

Схожі статті:

У МТС почався розпродаж HONOR 7A

У Бресті День Незалежності закінчився акцією "Заспіваймо гімн разом"

Штаб брестського «Динамо» зіграв проти фанатів клубу в матчі пам'яті Володимира Журавля

Брестська митниця нагадує про заборону ввезення некурильного тютюнових виробів

1 грудня відбулася «пряма телефонна лінія» голови Брестського міськвиконкому з жителями міста

Але так чи освіту за кордоном чудово, як у фантазіях?
Як ти став вчитися саме в цьому вузі?
Складно було завести нові знайомства?
А що ти плануєш робити далі?
Поїдеш назад в Білорусь в пошуках роботи або залишишся в Пітері?
Які мінуси навчання за кордоном?
Чи виникали у тебе труднощі з адаптацією?
Чи були проблеми з документами?
Настільки частим, що навіть секретарки і прибиральниці вивчать ваше ім'я і будуть говорити: "Ну що, тобі каву як зазвичай?
Що ти можеш порадити майбутнім абітурієнтам, які горять бажанням вчитися за кордоном?

Новости