"Нафтогаз" хоче розплатитися з Газпромом за рахунок своїх "дочок"

  1. Орфографічна помилка в тексті:

28 липня 2009, 9:22 Переглядів: 28 липня 2009, 9:22 Переглядів:   Останні кілька років НАК не отримувала прибутку від їх діяльності через конфлікт з міноритаріями - групою Приват і RosUkrEnergo

Останні кілька років НАК не отримувала прибутку від їх діяльності через конфлікт з міноритаріями - групою "Приват" і RosUkrEnergo. З цієї ж причини навряд чи вдасться отримати дивіденди і зараз, але Кабмін зможе звинуватити в цьому фінансово-промислові групи.

Кабінет міністрів вчора опублікував постанову, якою доручив Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" стягнути дивіденди із ЗАО "УкрГаз-Енерго" (УГЕ) і ОАО "Укрнафта" за підсумками їх діяльності в 2006-2008 роках. Кошти мають бути спрямовані на погашення кредиторської заборгованості НАК. Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима пояснив, що гроші необхідні для розрахунків за газ з "Газпромом". За даними Мінпаливенерго, в липні Україна планує купити 3 млрд кубометрів газу за ціною $ 198 за тисячу кубометрів на суму $ 595 млн.

Нагадаємо, "Укрнафта" (НАК належить 50% + 1 акція) не виплатила 4,9 млрд грн дивідендів за 2006-2008 роки, оскільки другий за величиною акціонер - група "Приват" - ігнорує збори акціонерів компанії. УГЕ (у НАК 50% акцій) не виплатила 917,95 млн грн дивідендів за 2007 рік. Таким чином, загальна сума коштів, на які може розраховувати НАК, - 2,9 млрд грн ($ 372 млн).

Вчора в компаніях заявили, що не мають наміру платити дивіденди "Нафтогазу". "Уряд постановою від 22 лютого 2008 дозволив НАК не сплачувати борг перед УГЕ в рахунок дивідендів, - заявили в прес-службі" УкрГаз-Енерго '.-' Нафтогаз 'тоді не заплатив нам за газ, завдав УГЕ і її акціонерові RosUkrEnergo (володіє 50 % УГЕ; 50% RosUkrEnergo належить Дмитру Фірташу і Івану Фурсіну) збитки, але до сих пір говорить - платіть дивіденди. Ми не станемо цього робити ". В "Укрнафті" дії уряду не стали коментувати. Але джерело в компанії пояснило, що питання виплати дивідендів буде розглянуто лише після того, як "Нафтогаз" підвищить закупівельні ціни на газ, що видобувається "Укрнафтою". "Зараз його вартість складає всього 199 грн за тисячу кубометрів, через що компанія зазнає збитків. Якщо ми домовимося про зростання закупівельної ціни, збори акціонерів" Укрнафти "може бути розблоковані і дивіденди виплачені", - сказало джерело. В "Нафтогазі" коментувати ці заяви не стали.

Керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що у Мінпаливенерго і "Нафтогаз" не має шансів юридично домогтися повернення дивідендів - за законом це може зробити тільки збори акціонерів. "Постанова не дозволяє вирішити проблему дивідендів. Але допоможе уряду покласти відповідальність за зрив розрахунків перед 'Газпромом' на міноритаріїв своїх 'дочок'", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Нафтогаз "хоче розплатитися з Газпромом за рахунок своїх" дочок "". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Новости