"Норнікель": конфлікт акціонерів завершений

"РусАл", "Інтеррос" і Millhouse Capital підписали угоду, спрямовану на припинення акціонерного конфлікту навколо ГМК "Норільський нікель", повідомляється в спільному прес-релізі компаній. Millhouse купить 2,84% і 2,03% акцій "Норнікеля" у "Інтерроса" і "РусАла" відповідно, а загальна вартість операції складе $ 1,487 млрд.
РусАл, Інтеррос і Millhouse Capital підписали угоду, спрямовану на припинення акціонерного конфлікту навколо ГМК Норільський нікель, повідомляється в спільному прес-релізі компаній

Один з найбільш гучних корпоративних конфліктів в сучасній Росії завершено. Компанії "РусАл", "Інтеррос" і Millhouse підписали угоду про управління "Норільський нікель".

Millhouse Capital купить 3 млн 873 тис. 537 акцій "Норильського нікелю" у "РусАла", а також 5 млн 420 тис. 464 акції у "Інтерроса". Вартість акцій складе $ 160 за папір. При цьому 7,3% квазіказначейскіх акцій "Норнікеля" купувати Millhouse не буде.
Раніше угоду між "Русалом", "Інтеррос" і Millhouse Capital Романа Абрамовича передбачало те, що Millhouse купить 7,3% квазіказначейскіх акцій "Норнікеля". Решта квазіказначейскіе акції, яких близько 10%, "Норнікель" повинен був викупити сам. Сьогодні сторони підписали остаточну угоду, згідно з яким всі квазіказначейскіе акції, тобто близько 17% від статутного капіталу, повинні бути викуплені і погашені.
Зараз "Інтерросу" належить 28% акцій ГМК, "РусАл" володіє 25% акцій.
Крім цього "Інтеррос", "РусАл" і Millhouse внесуть на спеціальний рахунок у банку-агенті близько 20% акцій "Норнікеля", раніше частка таких акцій передбачалася на рівні 22%.
Ще одним цікавим зміною в угоді стало те, що число представників Millhouse в раді директорів "Норнікеля", який складається з 13 членів, зменшиться в порівнянні з минулими домовленостями. Від "Інтерроса" і "РусАла" до складу ради увійдуть 4 директора, 1 директор планіруетcя від Millhouse, а також до складу увійдуть 3 незалежні директори, запропоновані "Інтеррос", "Русалом" і Millhouse. Крім цього, один член ради директорів буде представником міноритарних акціонерів.

Посилання по темі

"Підписана" Інтеррос "," Русалом "і Millhouse угода дозволить не тільки в самий найближчий час розробити і приступити до реалізації програм з підвищення ефективності інвестицій і капітальних витрат, формування ефективної збутової стратегії, а й удосконалити систему корпоративного управління. Ці спільні кроки забезпечать підвищення ефективності бізнесу ГМК, об'єднають зусилля всіх сторін, включаючи міноритарних акціонерів, для створення міцної основи для зростання капіталізації ГМК "Норільський нікель", - наголошується в прес-релі зе.
Акціонерний конфлікт тривав з 2008 р Алюмінієва компанія поскаржилася в міжнародний арбітраж у 2010 р, звинувативши "Інтеррос" в порушенні угоди акціонерів. Тримач блокпакета ГМК Олег Дерипаска був незадоволений ефективністю управління, збутовою політикою "Норнікеля", розмірами дивідендів, угодою з сировинним трейдером Trafigura з продажу 8% цінних паперів та проведеним в 2011 р зворотним викупом акцій. "Норнікель" витратив на байбек близько $ 9 млрд.

Новости