"Око відродження": 5 тибетських вправ. "Око відродження": вправи

  1. "Око Відродження": 5 тибетських вправ П рактіка «Око Відродження» відома як йогічна традиція, яка...
  2. Популяризація та поширення "Ока відродження"
  3. Призначення даної практики
  4. Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»
  5. "Око відродження": 5 тибетських вправ
  6. "Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці
  7. "Око Відродження": 5 тибетських вправ
  8. Теорії походження практики "Око відродження"
  9. Популяризація та поширення "Ока відродження"
  10. Призначення даної практики
  11. Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»
  12. "Око відродження": 5 тибетських вправ
  13. "Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці
  14. "Око Відродження": 5 тибетських вправ
  15. Теорії походження практики "Око відродження"
  16. Популяризація та поширення "Ока відродження"
  17. Призначення даної практики
  18. Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»
  19. "Око відродження": 5 тибетських вправ
  20. "Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці

"Око Відродження": 5 тибетських вправ

П рактіка «Око Відродження» відома як йогічна традиція, яка бере початок в монастирях Тибету. Вважається, що їй вже понад 2500 років і знання про неї передавалися виключно з вуст в уста серед тибетських ченців, звідси і ще одна назва - «тибетська йога».

Теорії походження практики "Око відродження"

Існує кілька версій походження цієї практики, або ритуалів. Так, за твердженням одного вченого і ченця тибетського буддизму, ці вправи беруть свій початок від автентичної індо-тибетської тантрической лінії. У той же час ці ритуали практикувалися протягом багатьох століть до того, як сформувалася йогічна традиція в такому вигляді, в якому ми її зараз знаємо і розуміємо. Тобто все вказує на те, що незважаючи навіть на зовнішню схожість у виконанні деяких рухів з гімнастики «Око Відродження» з йогичеськіх, це цілком самостійна лінія духовної практики, що включає в себе не тільки теоретичну частину, а й практичну у вигляді вправ.

Для того щоб завершити огляд різних теорій про походження цих ритуалів, можна звернутися за роз'ясненням до системи «Кум нье», так як існують певні посилання на неї, і, також як і гімнастика «Око Відродження», вищезгадана система налічують понад 2000 років існування.

Популяризація та поширення "Ока відродження"

У західному світі дана практика стала відома і отримала широку популярність після публікації книги Пітера Келдера «Око Відродження» в 1939 році, де він описує своє знайомство з Річардом Бредфорда, в ту пору вже зігнутим старим, полковником британської армії, який вийшов у відставку після довгої служби в Індії.

Під час перебування свою офіцером Бредфорд чув неймовірні історії про незвичайних практиках, які використовуються тибетськими ламами, які дозволяють їм довго залишатися в гарній фізичній формі і при цьому не старіти. Саме тоді полковник і прийняв рішення про те, що він неодмінно довідується більше про ці таємничі ритуалах.

Далі розповідь Келдера обривається, а поновлюється, коли через кілька років до нього на прийом прийшов один чоловік, високий моложавий пан років сорока. Яким же було здивування автора, коли він дізнався в ньому того самого полковника Бредфорда, але він став зовсім іншим - ні натяку на хворобливість або втома. Навпаки, правильна постава, швидкі чіткі руху наче й зовсім ніколи він не був тією людиною, яким його зустрів автор книги в перший раз.

Те, що справило таке незабутнє враження на Келдера, було нічим іншим як чарівним перетворенням Бредфорда після декількох років, проведених разом з ламами в Тибеті, де він постав перед «Оком Відродження», як називають ці практики в монастирі, і ввібрав в себе всі знання ченців, практикуючи щодня все п'ять ритуалів.

Така історія, викладена в книзі. Але це всього лише передмова. Чи справді така реальність? Якщо так, то що ж це за ритуали, за допомогою яких можна повернути молодість або хоча б повернути час назад і відчути колишню свіжість і енергію в тілі?

Як випливає далі з розповіді, Бредфорд, повернувшись до Англії, набрав групу бажаючих освоїти ці вправи, і літні люди мало-помалу, поступово освоюючи цю гімнастику, дійсно відновили здоров'я, стали активними і рухливими, а разом з тим змінився і їх зовнішній вигляд.

Призначення даної практики

Гімнастика «Око відродження» перш за все розрахована на тих людей, які хочуть поліпшити свій фізичний стан і допомогти своєму фізичному тілу омолодитися, але з певних причин не можуть приділяти достатньо часу іншим духовним або фізичним практикам протягом дня. Включивши ж «Око» в свій розклад, на яке потрібно відвести всього лише 10-15 хвилин в будь-який час дня, можна практикувати його щодня. Є лише одна умова - дисципліна. Вважається, що потрібно займатися цією гімнастикою щодня, без перерв. Максимально можливий період «відпочинку» від вправ - це 1-2 дні, не більше, інакше ефект, накопичений за весь час виконання пропадає.

Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»

П'ять вправ складені таким чином, щоб активувати в організмі роботу чакр, або, як їх ще інакше називають, «вихорів». Всім відомо, що у людини налічується 7 головних чакр - енергетичних центрів, розташованих уздовж хребетного стовпа, починаючи знизу і закінчуючи так званою коронною чакрою, що розташовується в області верхівки голови. Насправді ж цих чакр набагато більше. У деяких джерелах згадується про понад 140 чакр, включаючи і ті, які знаходяться на кінчиках пальців рук і ніг. В описі цього комплексу розрізняють 19 чакр: 7 основних і 12 розташованих в областях, відповідних кріпленню головних суглобів: плечей, ліктів, кистей, стегон, колін і стоп.

На досягнення балансу в роботі всіх цих чакр і гармонійний розвиток кожної з них і спрямована дана практика, так як початковий тезу, що лежить в її основі полягає в тому, що саме неузгоджена робота енергетичних центрів організму або вихід їх з ладу сприяють застою енергії в тих місцях і / або у всьому організмі, що і перешкоджає вільному течією енергії по тілу і врешті-решт проявляється на фізичному рівні у вигляді хвороб. Для того, щоб повернути процес назад, потрібно гармонізувати роботу всіх чакр.

"Око відродження": 5 тибетських вправ

Не випадково комплекс «Око Відродження» ( «П'ять тибетських вправ») починається по суті з «кружляння дервішів». Це кружляння навколо своєї осі виконується за годинниковою стрілкою, тому що в буддистської традиції обертання за годинниковою стрілкою відрізняється сприятливим впливом на організм, в той час як проти годинникової - негативним.

Урдхва мукха шванасана

Це перша вправа або ритуал повторюється для початку 3 рази. Взагалі всі вправи даної системи мають на увазі послідовне повторення кожного з них певну кількість разів, починаючи з 3 і доводячи його до 21 рази. Це правило має неухильно дотримуватися і відноситься до всіх 5 вправ комплексу.

Таке вертіння на місці часто викликає труднощі у людей зі слабким вестибулярним апаратом, у деяких просто з незвички починає крутитися голова. Якщо з якихось причин виконання обертання неможливо, то можна відкласти його виконання на більш пізній час, коли організм зміцніє, тим часом освоюючи інші 4 вправи, які слідують один за одним.

Друга вправа комплексу виконується лежачи і впливає на енергетичні центри в області стегон, а також зміцнює м'язи черевного преса. Воно полягає в тому, що разом з одночасним підведення голови і притисненням підборіддя до грудей прямі ноги піднімаються вгору перпендикулярно підлозі.

Третє має багато спільного з «позою верблюда» (Ushtrasana), але при цьому не вимагає такого потужного прогину назад, допомагає підкоригувати поставу і «відчути» спинні м'язи.

Четверте в чомусь нагадує відому Setu Bandha Sarvangasana, але кілька видозмінену. Ця вправа спрямована на активізацію всіх чакрова центрів, добре витягує хребет, зміцнює м'язи рук і ніг, а також природно масажує внутрішні органи, що сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.

П'яте зміцнює м'язи ніг і, також як 2 попередніх, ефективно для спини і спинних м'язів. Воно нагадує мікс з двох йогических асан - «пози собаки мордою вниз» і «позою кобри», виконуваних динамічно. Створюється ефект «гойдалок».

Слід зазначити, що в основі цієї гімнастики лежить так зване парадоксальне подих.

"Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці

Зрозуміло, зміцнення фізичного тіла призводить до закономірним змін зовнішнього вигляду практикуючого, а відбувається це за рахунок того, що включається механізм перерозподілу концентрації енергій від нижніх чакр до вищих, що і є головною метою даного комплексу «Око Відродження». Вправи сприяють трансмутації енергій.

Часто енергія нижчих центрів витрачається не за призначенням, вона просто витрачається. Для того щоб запобігти відтоку енергії у поза, її потрібно перенаправити туди, де вона перейде в нову якість, і, як наслідок, людина перейде на новий духовний рівень.

Адхо мукха шванасана

Про фізичному аспекті даної практики вже сказано чимало і тому немає сенсу ще раз повертатися до цього.

Несвідомі причини прагнення людини до вічної юності

«Фонтан молодості», як її називають на Заході, система вправ, що дає можливість практичними засобами повернути час назад і наповнити організм енергією.

Але тут ми задаємо собі питання: «Чому ми так хочемо омолодитися?» Бажання бути красивим і прагнення до довголіття ... Раз вже ми хочемо відсунути процеси старіння або хоча б максимально їх уповільнити, чи не є це не що інше, як бажання нашого его? Воно хоче бути поміченим, вимагає похвал і боїться втратити своє безумовне вплив на людину. Той факт, що цей вплив безумовно, поза всякими сумнівами. Чи не тому кожна красуня, якщо не явно, то потай, завжди рада компліментів. Її бажання сподобатися направляє її в салони краси, фітнес центри. Також і прагнення до продовження молодості, яке має на увазі хоча і приховане за ним, але не менш очевидне бажання безсмертя базуються на людському марнославстві і страху смерті.

Кілька слів про Его

За більшістю практик, включаючи і цю, стоять інтереси его. Навіть якщо ми говоримо про такий здавалося б благородному виді діяльності, як саморозвиток або духовне просвітлення, що досягається за допомогою застосування різних технік і практик, що прискорюють цей процес сходження по сходах духовного зростання, - все це витівки его. Без нього, не було б і самого прагнення. Амбіційність хороша на конкурсах і змаганнях, але сама думка про те, щоб домогтися чогось, досягти того чи цього, навіть якщо метою є саме «позбавлення / звільнення» від Его, все одно це і є голос дуже навіть присутнього «Я», як би дивно на перший погляд це не звучало. Тому що в самій основі бажання чогось, в самому факті цілепокладання без его не обходиться.

Мрія про безсмертя - ілюзія щастя?

Страх смерті в явній або прихованій формі присутній у всіх людей. Але чому ж він вважається одним з найбільш базових страхів людства? Не варто зачіпати фізіологічні аспекти, пов'язані з інстинктом виживання, природно впровадженим в свідомість людини з ранніх років. Тут питання екзистенціального плану.

Чому люди, «пропалює» життя, розтрачує її часом на дрібниці, якщо раптом у них виділився непередбачений годину-другу вільного часу протягом дня, не знають чим би зайняти себе, витончений, придумують новий спосіб того, як «вбити» час, і одночасно саме вони ж будуть нарікати на те, що життя коротке і неможливо виконати все задумане. Але чим би ви не займалися, який би суєтою були наповнені ваші дні, то, коли приходить час підвести підсумки, люди раптом раптово розуміють, що займалися не тим.

В общем-то людині і не потрібно було б просити другий шанс у долі, якби він дійсно розумно використав цей. Проживаючи кожен день, наділяючи своє існування сенсом і не в ім'я чого б то не було, але заради самого процесу, дійсно проживаючи момент, то в цьому і полягало б його справжнє безсмертя. Таке може статися лише тоді, коли думки заспокоєні, вони не скачуть з одного на інше, але сконцентровані безвідносно минулого і майбутнього.

Почати жити по-новому. Перетворити сам процес життя в свого роду динамічну медитацію, ось на що по-справжньому спрямовані всі духовні практики. Чи не практика заради практики, що не практика заради отримання якихось вигод у вигляді придбання певних здібностей або здоров'я.

Все це можливо і потрібно, але це скоріше побічний ефект даних практик. Якщо людина не надає їм особливої ​​уваги, а в процесі самої практики виходить за рамки своїх колишніх уявлень, розширює своє світобачення за рахунок виведення своєї свідомості на новий рівень, то і ті ефекти, яких так прагнуть домогтися недосвідчені практики, прийдуть самі по собі як похідне , то, що вільно проявляється тоді, коли відкрилися інші шлюзи отримання інформації.

Якщо людина не надає їм особливої ​​уваги, а в процесі самої практики виходить за рамки своїх колишніх уявлень, розширює своє світобачення за рахунок виведення своєї свідомості на новий рівень, то і ті ефекти, яких так прагнуть домогтися недосвідчені практики, прийдуть самі по собі як похідне , то, що вільно проявляється тоді, коли відкрилися інші шлюзи отримання інформації

"Око Відродження": 5 тибетських вправ

П рактіка «Око Відродження» відома як йогічна традиція, яка бере початок в монастирях Тибету. Вважається, що їй вже понад 2500 років і знання про неї передавалися виключно з вуст в уста серед тибетських ченців, звідси і ще одна назва - «тибетська йога».

Теорії походження практики "Око відродження"

Існує кілька версій походження цієї практики, або ритуалів. Так, за твердженням одного вченого і ченця тибетського буддизму, ці вправи беруть свій початок від автентичної індо-тибетської тантрической лінії. У той же час ці ритуали практикувалися протягом багатьох століть до того, як сформувалася йогічна традиція в такому вигляді, в якому ми її зараз знаємо і розуміємо. Тобто все вказує на те, що незважаючи навіть на зовнішню схожість у виконанні деяких рухів з гімнастики «Око Відродження» з йогичеськіх, це цілком самостійна лінія духовної практики, що включає в себе не тільки теоретичну частину, а й практичну у вигляді вправ.

Для того щоб завершити огляд різних теорій про походження цих ритуалів, можна звернутися за роз'ясненням до системи «Кум нье», так як існують певні посилання на неї, і, також як і гімнастика «Око Відродження», вищезгадана система налічують понад 2000 років існування.

Популяризація та поширення "Ока відродження"

У західному світі дана практика стала відома і отримала широку популярність після публікації книги Пітера Келдера «Око Відродження» в 1939 році, де він описує своє знайомство з Річардом Бредфорда, в ту пору вже зігнутим старим, полковником британської армії, який вийшов у відставку після довгої служби в Індії.

Під час перебування свою офіцером Бредфорд чув неймовірні історії про незвичайних практиках, які використовуються тибетськими ламами, які дозволяють їм довго залишатися в гарній фізичній формі і при цьому не старіти. Саме тоді полковник і прийняв рішення про те, що він неодмінно довідується більше про ці таємничі ритуалах.

Далі розповідь Келдера обривається, а поновлюється, коли через кілька років до нього на прийом прийшов один чоловік, високий моложавий пан років сорока. Яким же було здивування автора, коли він дізнався в ньому того самого полковника Бредфорда, але він став зовсім іншим - ні натяку на хворобливість або втома. Навпаки, правильна постава, швидкі чіткі руху наче й зовсім ніколи він не був тією людиною, яким його зустрів автор книги в перший раз.

Те, що справило таке незабутнє враження на Келдера, було нічим іншим як чарівним перетворенням Бредфорда після декількох років, проведених разом з ламами в Тибеті, де він постав перед «Оком Відродження», як називають ці практики в монастирі, і ввібрав в себе всі знання ченців, практикуючи щодня все п'ять ритуалів.

Така історія, викладена в книзі. Але це всього лише передмова. Чи справді така реальність? Якщо так, то що ж це за ритуали, за допомогою яких можна повернути молодість або хоча б повернути час назад і відчути колишню свіжість і енергію в тілі?

Як випливає далі з розповіді, Бредфорд, повернувшись до Англії, набрав групу бажаючих освоїти ці вправи, і літні люди мало-помалу, поступово освоюючи цю гімнастику, дійсно відновили здоров'я, стали активними і рухливими, а разом з тим змінився і їх зовнішній вигляд.

Призначення даної практики

Гімнастика «Око відродження» перш за все розрахована на тих людей, які хочуть поліпшити свій фізичний стан і допомогти своєму фізичному тілу омолодитися, але з певних причин не можуть приділяти достатньо часу іншим духовним або фізичним практикам протягом дня. Включивши ж «Око» в свій розклад, на яке потрібно відвести всього лише 10-15 хвилин в будь-який час дня, можна практикувати його щодня. Є лише одна умова - дисципліна. Вважається, що потрібно займатися цією гімнастикою щодня, без перерв. Максимально можливий період «відпочинку» від вправ - це 1-2 дні, не більше, інакше ефект, накопичений за весь час виконання пропадає.

Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»

П'ять вправ складені таким чином, щоб активувати в організмі роботу чакр, або, як їх ще інакше називають, «вихорів». Всім відомо, що у людини налічується 7 головних чакр - енергетичних центрів, розташованих уздовж хребетного стовпа, починаючи знизу і закінчуючи так званою коронною чакрою, що розташовується в області верхівки голови. Насправді ж цих чакр набагато більше. У деяких джерелах згадується про понад 140 чакр, включаючи і ті, які знаходяться на кінчиках пальців рук і ніг. В описі цього комплексу розрізняють 19 чакр: 7 основних і 12 розташованих в областях, відповідних кріпленню головних суглобів: плечей, ліктів, кистей, стегон, колін і стоп.

На досягнення балансу в роботі всіх цих чакр і гармонійний розвиток кожної з них і спрямована дана практика, так як початковий тезу, що лежить в її основі полягає в тому, що саме неузгоджена робота енергетичних центрів організму або вихід їх з ладу сприяють застою енергії в тих місцях і / або у всьому організмі, що і перешкоджає вільному течією енергії по тілу і врешті-решт проявляється на фізичному рівні у вигляді хвороб. Для того, щоб повернути процес назад, потрібно гармонізувати роботу всіх чакр.

"Око відродження": 5 тибетських вправ

Не випадково комплекс «Око Відродження» ( «П'ять тибетських вправ») починається по суті з «кружляння дервішів». Це кружляння навколо своєї осі виконується за годинниковою стрілкою, тому що в буддистської традиції обертання за годинниковою стрілкою відрізняється сприятливим впливом на організм, в той час як проти годинникової - негативним.

Урдхва мукха шванасана

Це перша вправа або ритуал повторюється для початку 3 рази. Взагалі всі вправи даної системи мають на увазі послідовне повторення кожного з них певну кількість разів, починаючи з 3 і доводячи його до 21 рази. Це правило має неухильно дотримуватися і відноситься до всіх 5 вправ комплексу.

Таке вертіння на місці часто викликає труднощі у людей зі слабким вестибулярним апаратом, у деяких просто з незвички починає крутитися голова. Якщо з якихось причин виконання обертання неможливо, то можна відкласти його виконання на більш пізній час, коли організм зміцніє, тим часом освоюючи інші 4 вправи, які слідують один за одним.

Друга вправа комплексу виконується лежачи і впливає на енергетичні центри в області стегон, а також зміцнює м'язи черевного преса. Воно полягає в тому, що разом з одночасним підведення голови і притисненням підборіддя до грудей прямі ноги піднімаються вгору перпендикулярно підлозі.

Третє має багато спільного з «позою верблюда» (Ushtrasana), але при цьому не вимагає такого потужного прогину назад, допомагає підкоригувати поставу і «відчути» спинні м'язи.

Четверте в чомусь нагадує відому Setu Bandha Sarvangasana, але кілька видозмінену. Ця вправа спрямована на активізацію всіх чакрова центрів, добре витягує хребет, зміцнює м'язи рук і ніг, а також природно масажує внутрішні органи, що сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.

П'яте зміцнює м'язи ніг і, також як 2 попередніх, ефективно для спини і спинних м'язів. Воно нагадує мікс з двох йогических асан - «пози собаки мордою вниз» і «позою кобри», виконуваних динамічно. Створюється ефект «гойдалок».

Слід зазначити, що в основі цієї гімнастики лежить так зване парадоксальне подих.

"Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці

Зрозуміло, зміцнення фізичного тіла призводить до закономірним змін зовнішнього вигляду практикуючого, а відбувається це за рахунок того, що включається механізм перерозподілу концентрації енергій від нижніх чакр до вищих, що і є головною метою даного комплексу «Око Відродження». Вправи сприяють трансмутації енергій.

Часто енергія нижчих центрів витрачається не за призначенням, вона просто витрачається. Для того щоб запобігти відтоку енергії у поза, її потрібно перенаправити туди, де вона перейде в нову якість, і, як наслідок, людина перейде на новий духовний рівень.

Адхо мукха шванасана

Про фізичному аспекті даної практики вже сказано чимало і тому немає сенсу ще раз повертатися до цього.

Несвідомі причини прагнення людини до вічної юності

«Фонтан молодості», як її називають на Заході, система вправ, що дає можливість практичними засобами повернути час назад і наповнити організм енергією.

Але тут ми задаємо собі питання: «Чому ми так хочемо омолодитися?» Бажання бути красивим і прагнення до довголіття ... Раз вже ми хочемо відсунути процеси старіння або хоча б максимально їх уповільнити, чи не є це не що інше, як бажання нашого его? Воно хоче бути поміченим, вимагає похвал і боїться втратити своє безумовне вплив на людину. Той факт, що цей вплив безумовно, поза всякими сумнівами. Чи не тому кожна красуня, якщо не явно, то потай, завжди рада компліментів. Її бажання сподобатися направляє її в салони краси, фітнес центри. Також і прагнення до продовження молодості, яке має на увазі хоча і приховане за ним, але не менш очевидне бажання безсмертя базуються на людському марнославстві і страху смерті.

Кілька слів про Его

За більшістю практик, включаючи і цю, стоять інтереси его. Навіть якщо ми говоримо про такий здавалося б благородному виді діяльності, як саморозвиток або духовне просвітлення, що досягається за допомогою застосування різних технік і практик, що прискорюють цей процес сходження по сходах духовного зростання, - все це витівки его. Без нього, не було б і самого прагнення. Амбіційність хороша на конкурсах і змаганнях, але сама думка про те, щоб домогтися чогось, досягти того чи цього, навіть якщо метою є саме «позбавлення / звільнення» від Его, все одно це і є голос дуже навіть присутнього «Я», як би дивно на перший погляд це не звучало. Тому що в самій основі бажання чогось, в самому факті цілепокладання без его не обходиться.

Мрія про безсмертя - ілюзія щастя?

Страх смерті в явній або прихованій формі присутній у всіх людей. Але чому ж він вважається одним з найбільш базових страхів людства? Не варто зачіпати фізіологічні аспекти, пов'язані з інстинктом виживання, природно впровадженим в свідомість людини з ранніх років. Тут питання екзистенціального плану.

Чому люди, «пропалює» життя, розтрачує її часом на дрібниці, якщо раптом у них виділився непередбачений годину-другу вільного часу протягом дня, не знають чим би зайняти себе, витончений, придумують новий спосіб того, як «вбити» час, і одночасно саме вони ж будуть нарікати на те, що життя коротке і неможливо виконати все задумане. Але чим би ви не займалися, який би суєтою були наповнені ваші дні, то, коли приходить час підвести підсумки, люди раптом раптово розуміють, що займалися не тим.

В общем-то людині і не потрібно було б просити другий шанс у долі, якби він дійсно розумно використав цей. Проживаючи кожен день, наділяючи своє існування сенсом і не в ім'я чого б то не було, але заради самого процесу, дійсно проживаючи момент, то в цьому і полягало б його справжнє безсмертя. Таке може статися лише тоді, коли думки заспокоєні, вони не скачуть з одного на інше, але сконцентровані безвідносно минулого і майбутнього.

Почати жити по-новому. Перетворити сам процес життя в свого роду динамічну медитацію, ось на що по-справжньому спрямовані всі духовні практики. Чи не практика заради практики, що не практика заради отримання якихось вигод у вигляді придбання певних здібностей або здоров'я.

Все це можливо і потрібно, але це скоріше побічний ефект даних практик. Якщо людина не надає їм особливої ​​уваги, а в процесі самої практики виходить за рамки своїх колишніх уявлень, розширює своє світобачення за рахунок виведення своєї свідомості на новий рівень, то і ті ефекти, яких так прагнуть домогтися недосвідчені практики, прийдуть самі по собі як похідне , то, що вільно проявляється тоді, коли відкрилися інші шлюзи отримання інформації.

Якщо людина не надає їм особливої ​​уваги, а в процесі самої практики виходить за рамки своїх колишніх уявлень, розширює своє світобачення за рахунок виведення своєї свідомості на новий рівень, то і ті ефекти, яких так прагнуть домогтися недосвідчені практики, прийдуть самі по собі як похідне , то, що вільно проявляється тоді, коли відкрилися інші шлюзи отримання інформації

"Око Відродження": 5 тибетських вправ

П рактіка «Око Відродження» відома як йогічна традиція, яка бере початок в монастирях Тибету. Вважається, що їй вже понад 2500 років і знання про неї передавалися виключно з вуст в уста серед тибетських ченців, звідси і ще одна назва - «тибетська йога».

Теорії походження практики "Око відродження"

Існує кілька версій походження цієї практики, або ритуалів. Так, за твердженням одного вченого і ченця тибетського буддизму, ці вправи беруть свій початок від автентичної індо-тибетської тантрической лінії. У той же час ці ритуали практикувалися протягом багатьох століть до того, як сформувалася йогічна традиція в такому вигляді, в якому ми її зараз знаємо і розуміємо. Тобто все вказує на те, що незважаючи навіть на зовнішню схожість у виконанні деяких рухів з гімнастики «Око Відродження» з йогичеськіх, це цілком самостійна лінія духовної практики, що включає в себе не тільки теоретичну частину, а й практичну у вигляді вправ.

Для того щоб завершити огляд різних теорій про походження цих ритуалів, можна звернутися за роз'ясненням до системи «Кум нье», так як існують певні посилання на неї, і, також як і гімнастика «Око Відродження», вищезгадана система налічують понад 2000 років існування.

Популяризація та поширення "Ока відродження"

У західному світі дана практика стала відома і отримала широку популярність після публікації книги Пітера Келдера «Око Відродження» в 1939 році, де він описує своє знайомство з Річардом Бредфорда, в ту пору вже зігнутим старим, полковником британської армії, який вийшов у відставку після довгої служби в Індії.

Під час перебування свою офіцером Бредфорд чув неймовірні історії про незвичайних практиках, які використовуються тибетськими ламами, які дозволяють їм довго залишатися в гарній фізичній формі і при цьому не старіти. Саме тоді полковник і прийняв рішення про те, що він неодмінно довідується більше про ці таємничі ритуалах.

Далі розповідь Келдера обривається, а поновлюється, коли через кілька років до нього на прийом прийшов один чоловік, високий моложавий пан років сорока. Яким же було здивування автора, коли він дізнався в ньому того самого полковника Бредфорда, але він став зовсім іншим - ні натяку на хворобливість або втома. Навпаки, правильна постава, швидкі чіткі руху наче й зовсім ніколи він не був тією людиною, яким його зустрів автор книги в перший раз.

Те, що справило таке незабутнє враження на Келдера, було нічим іншим як чарівним перетворенням Бредфорда після декількох років, проведених разом з ламами в Тибеті, де він постав перед «Оком Відродження», як називають ці практики в монастирі, і ввібрав в себе всі знання ченців, практикуючи щодня все п'ять ритуалів.

Така історія, викладена в книзі. Але це всього лише передмова. Чи справді така реальність? Якщо так, то що ж це за ритуали, за допомогою яких можна повернути молодість або хоча б повернути час назад і відчути колишню свіжість і енергію в тілі?

Як випливає далі з розповіді, Бредфорд, повернувшись до Англії, набрав групу бажаючих освоїти ці вправи, і літні люди мало-помалу, поступово освоюючи цю гімнастику, дійсно відновили здоров'я, стали активними і рухливими, а разом з тим змінився і їх зовнішній вигляд.

Призначення даної практики

Гімнастика «Око відродження» перш за все розрахована на тих людей, які хочуть поліпшити свій фізичний стан і допомогти своєму фізичному тілу омолодитися, але з певних причин не можуть приділяти достатньо часу іншим духовним або фізичним практикам протягом дня. Включивши ж «Око» в свій розклад, на яке потрібно відвести всього лише 10-15 хвилин в будь-який час дня, можна практикувати його щодня. Є лише одна умова - дисципліна. Вважається, що потрібно займатися цією гімнастикою щодня, без перерв. Максимально можливий період «відпочинку» від вправ - це 1-2 дні, не більше, інакше ефект, накопичений за весь час виконання пропадає.

Система чакр і їх значення в практиці «Око Відродження»

П'ять вправ складені таким чином, щоб активувати в організмі роботу чакр, або, як їх ще інакше називають, «вихорів». Всім відомо, що у людини налічується 7 головних чакр - енергетичних центрів, розташованих уздовж хребетного стовпа, починаючи знизу і закінчуючи так званою коронною чакрою, що розташовується в області верхівки голови. Насправді ж цих чакр набагато більше. У деяких джерелах згадується про понад 140 чакр, включаючи і ті, які знаходяться на кінчиках пальців рук і ніг. В описі цього комплексу розрізняють 19 чакр: 7 основних і 12 розташованих в областях, відповідних кріпленню головних суглобів: плечей, ліктів, кистей, стегон, колін і стоп.

На досягнення балансу в роботі всіх цих чакр і гармонійний розвиток кожної з них і спрямована дана практика, так як початковий тезу, що лежить в її основі полягає в тому, що саме неузгоджена робота енергетичних центрів організму або вихід їх з ладу сприяють застою енергії в тих місцях і / або у всьому організмі, що і перешкоджає вільному течією енергії по тілу і врешті-решт проявляється на фізичному рівні у вигляді хвороб. Для того, щоб повернути процес назад, потрібно гармонізувати роботу всіх чакр.

"Око відродження": 5 тибетських вправ

Не випадково комплекс «Око Відродження» ( «П'ять тибетських вправ») починається по суті з «кружляння дервішів». Це кружляння навколо своєї осі виконується за годинниковою стрілкою, тому що в буддистської традиції обертання за годинниковою стрілкою відрізняється сприятливим впливом на організм, в той час як проти годинникової - негативним.

Урдхва мукха шванасана

Це перша вправа або ритуал повторюється для початку 3 рази. Взагалі всі вправи даної системи мають на увазі послідовне повторення кожного з них певну кількість разів, починаючи з 3 і доводячи його до 21 рази. Це правило має неухильно дотримуватися і відноситься до всіх 5 вправ комплексу.

Таке вертіння на місці часто викликає труднощі у людей зі слабким вестибулярним апаратом, у деяких просто з незвички починає крутитися голова. Якщо з якихось причин виконання обертання неможливо, то можна відкласти його виконання на більш пізній час, коли організм зміцніє, тим часом освоюючи інші 4 вправи, які слідують один за одним.

Друга вправа комплексу виконується лежачи і впливає на енергетичні центри в області стегон, а також зміцнює м'язи черевного преса. Воно полягає в тому, що разом з одночасним підведення голови і притисненням підборіддя до грудей прямі ноги піднімаються вгору перпендикулярно підлозі.

Третє має багато спільного з «позою верблюда» (Ushtrasana), але при цьому не вимагає такого потужного прогину назад, допомагає підкоригувати поставу і «відчути» спинні м'язи.

Четверте в чомусь нагадує відому Setu Bandha Sarvangasana, але кілька видозмінену. Ця вправа спрямована на активізацію всіх чакрова центрів, добре витягує хребет, зміцнює м'язи рук і ніг, а також природно масажує внутрішні органи, що сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.

П'яте зміцнює м'язи ніг і, також як 2 попередніх, ефективно для спини і спинних м'язів. Воно нагадує мікс з двох йогических асан - «пози собаки мордою вниз» і «позою кобри», виконуваних динамічно. Створюється ефект «гойдалок».

Слід зазначити, що в основі цієї гімнастики лежить так зване парадоксальне подих.

"Око відродження": енергетичні принципи, задіяні в даній практиці

Зрозуміло, зміцнення фізичного тіла призводить до закономірним змін зовнішнього вигляду практикуючого, а відбувається це за рахунок того, що включається механізм перерозподілу концентрації енергій від нижніх чакр до вищих, що і є головною метою даного комплексу «Око Відродження». Вправи сприяють трансмутації енергій.

Часто енергія нижчих центрів витрачається не за призначенням, вона просто витрачається. Для того щоб запобігти відтоку енергії у поза, її потрібно перенаправити туди, де вона перейде в нову якість, і, як наслідок, людина перейде на новий духовний рівень.

Адхо мукха шванасана

Про фізичному аспекті даної практики вже сказано чимало і тому немає сенсу ще раз повертатися до цього.

Несвідомі причини прагнення людини до вічної юності

«Фонтан молодості», як її називають на Заході, система вправ, що дає можливість практичними засобами повернути час назад і наповнити організм енергією.

Але тут ми задаємо собі питання: «Чому ми так хочемо омолодитися?» Бажання бути красивим і прагнення до довголіття ... Раз вже ми хочемо відсунути процеси старіння або хоча б максимально їх уповільнити, чи не є це не що інше, як бажання нашого его? Воно хоче бути поміченим, вимагає похвал і боїться втратити своє безумовне вплив на людину. Той факт, що цей вплив безумовно, поза всякими сумнівами. Чи не тому кожна красуня, якщо не явно, то потай, завжди рада компліментів. Її бажання сподобатися направляє її в салони краси, фітнес центри. Також і прагнення до продовження молодості, яке має на увазі хоча і приховане за ним, але не менш очевидне бажання безсмертя базуються на людському марнославстві і страху смерті.

Кілька слів про Его

За більшістю практик, включаючи і цю, стоять інтереси его. Навіть якщо ми говоримо про такий здавалося б благородному виді діяльності, як саморозвиток або духовне просвітлення, що досягається за допомогою застосування різних технік і практик, що прискорюють цей процес сходження по сходах духовного зростання, - все це витівки его. Без нього, не було б і самого прагнення. Амбіційність хороша на конкурсах і змаганнях, але сама думка про те, щоб домогтися чогось, досягти того чи цього, навіть якщо метою є саме «позбавлення / звільнення» від Его, все одно це і є голос дуже навіть присутнього «Я», як би дивно на перший погляд це не звучало. Тому що в самій основі бажання чогось, в самому факті цілепокладання без его не обходиться.

Мрія про безсмертя - ілюзія щастя?

Страх смерті в явній або прихованій формі присутній у всіх людей. Але чому ж він вважається одним з найбільш базових страхів людства? Не варто зачіпати фізіологічні аспекти, пов'язані з інстинктом виживання, природно впровадженим в свідомість людини з ранніх років. Тут питання екзистенціального плану.

Чому люди, «пропалює» життя, розтрачує її часом на дрібниці, якщо раптом у них виділився непередбачений годину-другу вільного часу протягом дня, не знають чим би зайняти себе, витончений, придумують новий спосіб того, як «вбити» час, і одночасно саме вони ж будуть нарікати на те, що життя коротке і неможливо виконати все задумане. Але чим би ви не займалися, який би суєтою були наповнені ваші дні, то, коли приходить час підвести підсумки, люди раптом раптово розуміють, що займалися не тим.

В общем-то людині і не потрібно було б просити другий шанс у долі, якби він дійсно розумно використав цей. Проживаючи кожен день, наділяючи своє існування сенсом і не в ім'я чого б то не було, але заради самого процесу, дійсно проживаючи момент, то в цьому і полягало б його справжнє безсмертя. Таке може статися лише тоді, коли думки заспокоєні, вони не скачуть з одного на інше, але сконцентровані безвідносно минулого і майбутнього.

Почати жити по-новому. Перетворити сам процес життя в свого роду динамічну медитацію, ось на що по-справжньому спрямовані всі духовні практики. Чи не практика заради практики, що не практика заради отримання якихось вигод у вигляді придбання певних здібностей або здоров'я.

Все це можливо і потрібно, але це скоріше побічний ефект даних практик. Якщо людина не надає їм особливої ​​уваги, а в процесі самої практики виходить за рамки своїх колишніх уявлень, розширює своє світобачення за рахунок виведення своєї свідомості на новий рівень, то і ті ефекти, яких так прагнуть домогтися недосвідчені практики, прийдуть самі по собі як похідне , то, що вільно проявляється тоді, коли відкрилися інші шлюзи отримання інформації.

Чи справді така реальність?
Якщо так, то що ж це за ритуали, за допомогою яких можна повернути молодість або хоча б повернути час назад і відчути колишню свіжість і енергію в тілі?
Але тут ми задаємо собі питання: «Чому ми так хочемо омолодитися?
Раз вже ми хочемо відсунути процеси старіння або хоча б максимально їх уповільнити, чи не є це не що інше, як бажання нашого его?
Мрія про безсмертя - ілюзія щастя?
Але чому ж він вважається одним з найбільш базових страхів людства?
Чи справді така реальність?
Якщо так, то що ж це за ритуали, за допомогою яких можна повернути молодість або хоча б повернути час назад і відчути колишню свіжість і енергію в тілі?
Але тут ми задаємо собі питання: «Чому ми так хочемо омолодитися?
Раз вже ми хочемо відсунути процеси старіння або хоча б максимально їх уповільнити, чи не є це не що інше, як бажання нашого его?

Новости