"Шерлок", 2 сезон, фінал

Третя, заключна серія другого сезону мінісеріалу    Шерлок   Від BBC називається The Reichenbach Fall , що переклали як Падіння Рейхенбаха

Третя, заключна серія другого сезону мінісеріалу " Шерлок "Від BBC називається" The Reichenbach Fall ", що переклали як" Падіння Рейхенбаха ". В оригінальному оповіданні "The Final Problem" ( "Остання справа Холмса" в російській перекладі), звичайно, фігурує Рейхенбахскій водоспад, але в екранізації з початкового конандойловского сюжету зробили, скажімо прямо, не зрозумій що.

Спочатку підступний Моріарті зламує систему захисту лондонського Тауера, потім "Бенк оф Інгленд", потім місцевої в'язниці суворого режиму. Але нічого не краде, а навпаки - здається владі. Які його, втім, незабаром відпускають. І все теревенить: знайдіть, мовляв, Холмса, знайдіть мені Шерлока, тільки він мене розуміє як ніхто інший. І навіть додому до нього заявляється, черкає ножиком яблуко і обіцяє: Я за тобою пригляну.

Потім відбувається всяке, стрілки в різних злочинах починають поступово вказувати на Холмса, так що виходить, ніби це він їх здійснює. І навіть Лестрейд вже починає сумніватися. І навіть Ватсон не може спати спокійно, все думає - а не поїхала у дорогого Шерлока дах? А чи не став він сам маніяком чистіше бездарності Моріарті? Загалом, нічого спільного з оригінальним оповіданням, практично.

Акторська гра, динаміка, загальна технічність епізоду - як завжди, вище усіляких похвал. Але виникають питання. Навіщо взагалі Моріарті все це було потрібно (див. Тауер, банк і все інше)? Для чого служила ідея про універсальний комп'ютерний ключ? Навіщо він викрав дітей? Чому дівчинка все-таки злякалася Шерлока? Чому все миттєво повірили в його винність? Навіщо в кінці Моріарті [спойлер]? І взагалі як Холмс примудрився [спойлер], якщо Ватсон ясно бачив, що [спойлер]?

В результаті маємо черговий "Лост", де питань під кінець сезону постійно залишається набагато більше ніж відповіддю. І тенденція ця не радує.

Ну і само собою, більш загальне зауваження - дуже здорово, звичайно, дивитися на таке оригінальне прочитання класики. Але той факт, що поки як слід виходить тільки майстерно переробляти старе, а ось нове придумати вже - того, мафіш. Це теж сумно.

А третій сезон неодмінно буде, так.

І навіть Ватсон не може спати спокійно, все думає - а не поїхала у дорогого Шерлока дах?
А чи не став він сам маніяком чистіше бездарності Моріарті?
Навіщо взагалі Моріарті все це було потрібно (див. Тауер, банк і все інше)?
Для чого служила ідея про універсальний комп'ютерний ключ?
Навіщо він викрав дітей?
Чому дівчинка все-таки злякалася Шерлока?
Чому все миттєво повірили в його винність?
Навіщо в кінці Моріарті [спойлер]?
І взагалі як Холмс примудрився [спойлер], якщо Ватсон ясно бачив, що [спойлер]?

Новости