"Стратегія розвитку виховання в РФ на період до 2025 року": узаконення дебілізації російських дітей

написав: Ірина Волинець

2015-02-20 17:27:01

Шановні батьки, бабусі і дідусі! Давайте всі разом протистояти руйнуванню нашого майбутнього. Просимо вас написати слово «підтримую» в коментарях до цієї статті.

Загальну увагу прикуто нині до проблем геополітики і їх наслідків, наприклад, до економічних санкцій щодо нашої країни. І це не дивно: негативні результати цього впливу ми всі відчуваємо вже сьогодні. У світлі цих глобальних подій проблеми внутрішньої політики перемістилися в тінь, ніж в свою чергу не баряться скористатися могильники Росії, особливо ті, які мають доступ до формування суспільства і вихованню наших дітей.

Незважаючи на чітко викладену позицію президента Росії щодо сімейної, демографічної та виховної політики Росії , Всупереч його баченню, під шумок загальної дестабілізації обстановки Урядом вже прийнято «Концепція державної сімейної політики в РФ на період до 2025 року» та «Концепція демографічної політики в РФ на період до 2025 року», що не витримують ніякої критики і потребують, на погляд більшості експертів, в перегляді. У першій концепції відсутнє визначення такого фундаментального поняття як «сім'я», на якому вона, власне, і побудована. Більш того, в Концепції відсутня понятійний апарат як такої. А при ознайомленні з Концепцією демографічної політики створюється стійке відчуття, що в основоположному документі за запропонованими орієнтирами немає математичного обґрунтування. Розрахунок, зроблений демографами, демонструє, що уряду не вдасться забезпечити стабілізацію чисельності населення Росії на рівні 142-143 млн. Чоловік до 2015 року і зростання до 145 млн. Осіб до 2025 року при закладених у Концепції зростанні народжуваності, тривалості життя і орієнтирах по динаміці міграційного приросту.

Однак, ці Концепції вже затверджені і офіційно вступили в законну силу, і оскаржувати їх з метою зміни - справа надзвичайно важка і клопітка. Тому пропонуємо конструктивне рішення: сконцентрувати увагу на винесеною на громадське обговорення (яке триватиме до кінця травня поточного року) найважливішого для всіх нас документа - «Стратегії розвитку виховання в РФ на період до 2025 року» (ознайомитися з текстом стратегії можна тут ). Проект Стратегії недавно був оприлюднений заступником міністра освіти і науки В.Ш. Каганова і кинув в жах громадськість країни.

Ми, батьки Росії, згодні з думкою авторитетних правових експертів - доктора юридичних наук, професора І.В. Понкино і доктора педагогічних наук, професора Т.І. Петракова - їх правовий висновок щодо проекту Стратегії дозволяє зробити висновок про те, що даний проект містить безліч положень, грубо суперечать законодавству РФ, конституційним гарантіям прав і свобод людини і громадянина, а також сформованим соціальним освітнього запиту, інтересам суспільства і держави в даній сфері:

«В цілому проект Стратегії має підривним характером по відношенню до морально-ціннісних та культурних традицій і засадам російського суспільства.

Слід зазначити, що в досліджуваному проекті Стратегії є деякий обсяг положень, які заслуговують на позитивну оцінку (втім, багато хто з них є декларативними і фрагментарні), проте загальний характер цього проекту визначається саме містяться в ньому положень, здатними при їх реалізації завдати значної шкоди духовно-моральному розвитку дітей, правам і законним інтересам дітей і їх батьків. Основними суттєвими недоліками проекту Стратегії, що визначають його субверсивні характер, є наступні:

1) Відсутність у проекті Стратегії закріплених чітко і ясно виражених морально-ціннісних засад виховання, відповідних культурним і моральним традиціям російського народу та інших народів Російської Федерації, що є необхідною умовою для відповідності змісту виховання духовно-моральних цінностей і потреб російського суспільства.

У проекті Стратегії чітко і впорядковано НЕ викладено найважливіший системоутворюючий елемент російської системи виховання, а саме - основні моральні та духовні цінності російського суспільства. Автори проекту Стратегії щодо духовно-моральних цінностей, «базових національних цінностей» обмежилися лише найзагальнішими, змістовно розмитими міркуваннями, без вказівки конкретних моральних цінностей, тим самим роблячи проектовану Стратегію документом, зміст положень якого при їх реалізації може бути легко наповнений або змінений в залежності від поглядів і цілей конкретних керівників державних органів управління освітою. Відомо безліч прикладів того, як шляхом видання підзаконних актів впливають на фундаментальні відносини в сфері освіти і виховання.

2) Закріплення в числі домінуючих концептуальних основ проекту Стратегії положень, що сприяють впровадженню в організацію і зміст процесу виховання дітей ідеології морального релятивізму, що веде до аморалізм (за допомогою установок на забезпечення «варіативності ціннісних систем» і на «моральне самовизначення дітей».

У принципове протиріччя з російським публічним порядком, з російськими моральними традиціями в освіті та вихованні набуває установка проекту Стратегії на «розвиток варіативності виховних систем і технологій, націлених на формування індивідуальної траєкторії розвитку особистості дитини з урахуванням його потреб, інтересів і здібностей» (с. 4 ; розділ III). Метою Стратегії, як зазначено в розділі II проекту, є «формування пріоритетів державної політики розвитку дітей в Російській Федерації, що забезпечує ... моральний розвиток кожного юного громадянина, його самовизначення в світі моральних цінностей». Ця, більш ніж сумнівна, мета забезпечити для кожної дитини, незалежно від віку і рівня інтелектуальної та морально-психологічної зрілості, реалізацію його «права на ціннісне самовизначення» увійшла складовою частиною в визначення поняття «виховання» (в формулюванні «самовизначення дітей на основі духовно -моральні цінностей »- без будь-якої вказівки на цілеспрямований виховний педагогічний вплив). Крім того, в числі пріоритетів державної політики в галузі виховання позначена «захист прав і дотримання законних інтересів кожної дитини, включаючи його право на ціннісне самовизначення» (с.2; розділ II).

Наведені вище цитати свідчать про послідовну і принципову позицію авторів проекту Стратегії, що прагнуть впровадити в систему виховання спотворене за змістом і виражене в некоректній формі так зване «право кожної дитини (незалежно від віку) на ціннісне самовизначення», реалізувати ідею про вільне моральному самовизначенні дитини незалежно від віку шляхом забезпечення дитині можливості зробити самостійно свій «вільний» вибір в світі моральних цінностей, тобто ідею про «вільному» самоформірованіе особистості (що нагадує широковідомих ідеологему про те, «вільний ринок сам себе відрегулює»).

Такий підхід, що передбачає необмежену самостійність і свободу дитини в моральному самовизначенні (ігноруючи вибір його батьків), суперечить завданням збереження і зміцнення цивілізаційно-культурної ідентичності українського суспільства, збереження позитивного досвіду і традицій російської системи освіти і виховання.

Забезпечення самостійного вибору може бути обгрунтовано і доцільно, коли мова йде про вибір освітніх траєкторій для дітей, в цій сфері можливі і потрібні елективні (за вибором) освітні можливості, що враховують потреби дитини. Але в питаннях духовно-морального та сімейного виховання неповнолітніх абсолютно ніякої варіативності і, тим більше, елективних (довільного вибору) принципово бути не може. Це категорично неприпустимо.

Вжите в проекті Стратегії вираз «право дитини на ціннісне самовизначення» не є ні формулюванням будь-якого з визнаних в російській правовій системі прав дитини, жодним з прав дитини, загальновизнаних і закріплених в міжнародних договорах Російської Федерації.

Більш того, з огляду на конституційно і міжнародно гарантовані пріоритетні права батьків дитини на його виховання, реалізований в проекті Стратегії підхід грубо зазіхає і на зазначені права батьків дитини, але так само і на права самої дитини, в тому числі на право бути вихованим на основі і в рамках культурних і духовно-моральних цінностей і традицій свого народу.

У цьому сенсі, нав'язування дитині (і, відповідно, його батькам) повинності його самостійного вільного морально-ціннісного самовизначення (самовизначення «в світі моральних цінностей») суперечить Конституції Російської Федерації. Але також суперечить і самого змісту поняття «виховання» в його традиційному значенні, властивому російській культурі і російській культурі в цілому.

І ця установка реалізує послідовну лінію на формування світогляду російських дітей в повній згоді з ідеологічними і моральними уявленнями, які отримали державне визнання і захист в ряді європейських держав (формування у дітей уявлень про нормальність і престижності гомосексуальних відносин та педофілії, стимулювання прояву дітьми сексуальності в ранньому віці ), що грубо суперечить традиційним моральним і в цілому цивілізаційним засадам Росії.

У правовій державі абсолютно неприпустимо вільне морально-ціннісне самовизначення дітей, які «з огляду на їх фізичної та розумової незрілості, потребують спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист» (Декларація прав дитини).

Суперечить правам дитини та її батьків і один з елементів в формулюванні мети Стратегії - забезпечення кожному юному громадянину умов для «самовизначення в світі культурних традицій багатонаціонального народу Російської Федерації» (с. 2; розділ II). Мало того, що абсолютно абсурдним видається таке фактичне закріплення обов'язку держави забезпечити, наприклад, кожному російському дитині можливість вибрати собі самостійно культуру іншого народу, такі дії спричинять грубі порушення прав дитини.

З урахуванням сказаного вище, принципово вимагає значного доопрацювання положення проекту про таку запропонований захід у підрозділі «цивільно-правове виховання», як «створення умов ... для участі дітей у прийнятті рішень, які зачіпають їх права та інтереси», оскільки постановка завдання щодо забезпечення в законодавстві такого заходу (без уточнення умов і меж такої участі) суперечить гарантованим Конституцією Російської Федерації і федеральними законами пріоритетним правам батьків на виховання своїх дітей і порушує права дітей на моральне виховання.

3) Надання ідеологічної завданню формування російської громадянської ідентичності гіпертрофованого значення, що може завдати шкоди національно-культурним (етнічним) ідентичностей російського народу та інших народів (етносів) Росії, які необхідно зберігати і зміцнювати.

Однією з основних характеристик проекту Стратегії і його істотним недоліком, крім відверто шкідливих положень і розпливчасто зафіксованих ціннісних духовно-моральних основ виховання, мають досить відносні зв'язки з російською культурою і моральними традиціями народів Росії, є домінуюча спрямованість (що виражається в багатьох положеннях проекту) на політичну мета штучного конструювання і формування нової російської ідентичності громадян, причому в явно надмірному дисбалансі з націонал но-культурними ідентичностями народів Росії, значення яких при такому підході істотно знижується і які примусово витісняються зі сфери освіти і виховання. У представленій редакції проекту Стратегії цілі формування нової (або модернізованої) російської ідентичності надано значення домінуючою (навіть абсолютизації) основи процесу виховання і всієї системи виховання в цілому, тобто фактично це - головний принцип і основне цілепокладання.

Так, формулювання заявляється мети Стратегії включає наступне: «формування пріоритетів державної політики розвитку дітей в Російській Федерації, що забезпечує становлення російської громадянської ідентичності ...». У числі заявлених «пріоритетів державної політики в галузі виховання» визначена «реалізація права на вивчення рідної мови, літератури та вітчизняної історії з метою формування російської ідентичності» (с. 2; розділ II). Також в числі очікуваних результатів Стратегії позначено «зміцнення російської ідентичності» (с. 9; розділ V). В якості одного з основних напрямків цивільно-правового виховання заявлено «формування у дітей ... російської ідентичності» (с. 4; розділ II).

По суті, ми маємо справу з програмним документом, що підводиться під масштабний проект негативного соціального і політтехнологічного експериментування. Підтвердженням цього є те, що в проекті Стратегії принципово ігнорується факт існування і необхідність збереження, зміцнення і розвитку національно-культурних ідентичностей російського народу та інших народів Росії, відтворення, формування і трансляція яких ні в якій формі не передбачається проектом Стратегії.

Тим самим автори проекту відкидають чітко висловлену позицію Президента Росії В.В. Путіна про необхідність зміцнення загальнонаціональної громадянської ідентичності та етнічних ідентичностей народів Росії [2], в єдності і гармонії, без їх взаємного протиставлення.

І хоча автори проекту Стратегії виховання визнають наявність у поняття «нація» двох значень - як поняття, що охоплює все населення держави, і як поняття, синонимичного поняттям етнос і народ - див., Наприклад, тезу про «загальнонаціональну і етнічну ідентичність» на с. 1 і визначення поняття «нація» на с. 13 (розділ «Терміни та поняття»), по всьому тексту це абсолютно ніяк більш не враховується. Лише зрідка в проекті Стратегії зустрічаються положення, що згадують про те, що об'єктом докладання дії системи виховання виступають (повинні виступати) в Росії - діти-представники конкретних народів країни. Однак і в таких випадках за змістом цих положень проекту Стратегії повністю виключаються інтереси російського народу. Наприклад, в числі передбачених заходів з розвитку виховання в системі освіти значиться така: «відродження у підростаючого покоління інтересу до читання; підвищення рівня володіння російською та рідною мовами »(с. 4; розділ III).

Самі визначення понять «національна самосвідомість (ідентичність)» (с. 13; розділ «Терміни та поняття») і «формування національної ідентичності» (с. 15; розділ «Терміни та поняття») не містять навіть натяку на зв'язок російської загальнонаціональної ідентичності з національно-культурними ідентичностями російського народу та інших народів Росії, за своїм змістом не допускають включення елементів національно-культурної (етнокультурної) ідентичності в обсяги смислового навантаження зазначених вище понять. Тобто проект Стратегії абсолютно ігнорує законні інтереси численних народів Росії, їх національно-культурні права і особливості укладу життя. У проекті Стратегії такі важливі питання просто опущені. Формальні ж згадки явно недостатні.

Для сучасної Росії такий підхід абсолютно не адекватний і несе в собі руйнівний потенціал по відношенню до російського культурно-цивілізаційного коду, пов'язаного з російською мовою і російською культурою, історико-культурною спадщиною всіх народів Росії і їх загальними (співпадаючими) моральними засадами і традиціями.

Яка грунтується на такому домінуючому космополітічнім підході проектована Стратегія (в разі Збереження такого підходу) прізведе до непоправної деформації всієї системи духовно-морального виховання неповнолітніх, неминучий спричинили подалі поглиблення духовно-моральної кризиса в России, примусове вімівання, руйнування цівілізаційної, національно-культурної ідентічності России та стані серйозно загроза безпеці країни. Ідеологічна обробка підростаючого покоління в Росії в дусі космополітизму буде прямо сприяти формуванню в найближчі 5-10 років соціальної основи для зміни влади в Росії в інтересах іноземних держав, зарубіжних і міжнародних організацій, які протягом тривалого часу нав'язують Росії руйнівні «реформи» в області культурного спадщини та національно-культурної ідентичності.

Ідентичність «громадянин Росії» сьогодні, поза сумнівами, вже давно існує, в повній мірі не тільки сформувавшись, але і встояти. З огляду на це, а також те, що, по суті, цей планований продукт «націеконструірованія» - «російська громадянська ідентичність» - схожий по пропагандистським механізмами свого формування з запалими в кінцевому підсумку соціальними експериментами радянських часів, а трагедія російського православного народу, інших народів Росії в 1917-1930-х рр. розгорталася саме під прапорами побудови нової ідентичності замість старої, подібного роду проекти соціального експериментування не можуть сьогодні не викликати обґрунтованого негативного ставлення. Російське суспільство не потребує ніякої штучно конструюється нової ідентичності.

При цьому рішення задачі по формуванню загальноросійської ідентичності, на що спрямовані численні положення проекту Стратегії, не здатна спричинити рішення основних найбільш гострих проблем у сфері виховання дітей, пов'язаних з моральною деградацією суспільства, які суттєво загрожують підростаючому поколінню і прояви яких загрожують майбутньому країни (споживацьке ставлення до життя, асоціальна поведінка, наркоманія, алкоголізм і ін.).

Формування у підростаючого покоління загальноросійської ідентичності, що включає зміцнення і розвиток духовної спільності народів Росії, на наш погляд, не буде сприяти моральному вихованню дітей, якщо не буде засновано на загальних для народів Росії духовно-моральних цінностях (крім загальних історичних досягнень і інших важливих елементів) . Інакше, сформована не на основі загального морального базису російська ідентичність буде морально нейтральною (точніше навіть - індиферентної) і не буде перешкоджати сполучуваності такої ідентичності з аморальною поведінкою і асоціальною правосвідомістю.

4) Значна пробельность і внутрішня структурно-логічна і термінологічна неузгодженість проекту Стратегії.

Ще одним істотним недоліком проекту Стратегії є його внутрішня структурно-логічна і термінологічна неузгодженість.

Багато його частини ґрунтуються на складно сумісних, а деякі - на несумісних підходах та ідеях. У проекті міститься безліч неузгоджених і між собою положень, в яких використані слова «на основі», «спрямовані», тобто виражають, по суті, основи (в тому числі цілі, принципи) виховання, в результаті чого виникає ефект різноскерованості основних ідей в проектованої Стратегії.

При цьому багато аспектів розглянуті в проекті Стратегії поверхнево, втрачені багато суттєві елементи.

5) Істотні недоліки пропонованих у проекті механізмів реалізації Стратегії.

У розділі I проекту Стратегії вказується також ще одна вимога до самої Стратегії, а саме - що вона покликана «визначити комплекс дій, адекватних динаміці соціальних, економічних і політичних змін в житті країни ...» (с. 1, розділ I). Очевидно, що виховання дітей не повинно ставитися у залежність від яких би то не було політичних змін. Але це - знову ж принципова позиція авторів проекту Стратегії.

Але політично кон'юнктурна установка на підпорядкування всіх сфер суспільного життя перманентним і всеосяжним модернізації та реформування (при неясних їх цілях і сумнівному змісті) є необґрунтованою, враховуючи, що зміст і стратегічні цілі так званої модернізації в духовній сфері не визначені в документах стратегічного планування. Необхідно також враховувати, що конкретне значення, атрібутіруемое слову «модернізація», вельми невизначено.

Виховання, якщо ми говоримо про духовно-моральної, сімейної та національно-культурної його складових, має будуватися виключно на основі вітчизняних духовно-моральних і національно-культурних цінностей і традицій. Тоді як вимога підпорядкувати модернізації і піддати модернізації всю сферу виховання в Росії, включаючи духовно-моральні цінності, на яких вона ґрунтується, по суті, являє собою установку на боротьбу з російською культурою і російським суспільством.

Всі положення в даному проекті Стратегії, що стосуються морального виховання, слід розглядати в контексті головного питання - про які саме моральні ідеали і ціннісних установках йдеться. Відсутність переліку, нехай навіть не повного, гранично конкретизованих «базових національних цінностей» позбавляє систему виховання чітких і ясних підстав і орієнтирів. При цьому створюється можливість наповнювати конкретним змістом позначену оболонку «базових національних цінностей», легко змінюючи це зміст в залежності від потреб тих осіб, хто буде керувати системою державних освітніх організацій. Легко можна буде змінити впровадити в систему освіти елементи, негативно впливають на культурний цивілізаційний код російського суспільства.

Видається здатним завдати значної шкоди системі освіти і інтересам дітей становище проектованої Стратегії, яким до числа пріоритетів державної політики в галузі виховання віднесено: «розвиток співпраці суб'єктів виховання (сім'ї, держави, освіти, науки, традиційних релігійних та інших громадських організацій, організацій культури і спорту , ЗМІ, бізнес-співтовариств) у вдосконаленні змісту і умов виховання підростаючого покоління громадян Російської Федерації »(с. 3; розділ II).

В сьогоднішніх умовах, коли саме ЗМІ (в більшості своїй) виступають найпотужнішим ресурсом морального розтління неповнолітніх (решта ЗМІ просто індиферентно до теми виховання), видається необгрунтованим віднесення ЗМІ до числа партнерів у вихованні дітей і до числа суб'єктів виховання.

Щодо ролі бізнес-спільноти як партнерів в процесі виховання, обгрунтовано вважаємо, що (так само, як і установка на всіляку комерціалізацію відносин в сфері освіти, медицини та інших соціальних сферах, що реалізується в останні роки) така установка є стратегічно непродумані і абсолютно не враховує принципову відмінність між мотивацією і цілями представників бізнес-спільноти, з одного боку, і мотивацією та цілями педагогічної спільноти і батьківського співтовариства, з іншого боку.

Слід зазначити, що вказане в проекті Стратегії в числі заходів підтримки сімейного виховання «підвищення педагогічної культури батьків на основі участі громадських організацій та їх взаємодії з сім'ями учнів» (с. 4, розділ III) вимагає дуже серйозного роз'яснення і уточнення в світлі зростаючої в даний час тенденції втручання цілого ряду некомерційних організацій всілякими способами довільно і незважаючи на закон у внутрішні справи і в законні інтереси сімей. За інформацією правоохоронних органів, зафіксовані численні випадки, коли під прикриттям таких організацій, під більш-менш пристойними «вивісками» діяли особи, які здійснювали інтелектуальні форми розпусних дій з неповнолітніми (наприклад, діяльність центру «Холіс» в Єкатеринбурзі в першій половині 2000-х рр.).

З урахуванням сказаного, викликає обґрунтовані сумніви необхідність присутності в даному проекті Стратегії ряду формулювань, наприклад, «підтримка громадських об'єднань, які сприяють вдосконаленню виховного процесу в освітніх організаціях»

Отже, цілком очевидно, що проект «Стратегія розвитку виховання в Російській Федерації на період до 2025 року» є вкрай незадовільним з точки зору відповідності цілям та завданням державної політики в сфері виховання дітей та молоді, поставленим Президентом Російської Федерації В.В. Путінім.

Від імені батьківської громадськості Росії заявляємо про наше незгоду з представленим Міністерством освіти і науки проектом Стратегії та вимагаємо термінового перегляду цього найважливішого для майбутнього нашої країни документа.

Думка автора может НЕ збігатіся з позіцією редакции

Новости