"Ті ж граблі": мажілісмени засумнівалися в англійській компанії, що отримала активи ЕНПФ

Депутати мажилісу запропонували голові Нацбанку Даніяр Акишеву прокоментувати вибір лондонській «Aviva Investors Global Services Limited» в якості керуючої компанії в частині пенсійних активів ЕНПФ, передає кореспондент NUR.KZ . Депутати мажилісу запропонували голові Нацбанку Даніяр Акишеву прокоментувати вибір лондонській «Aviva Investors Global Services Limited» в якості керуючої компанії в частині пенсійних активів ЕНПФ, передає кореспондент   NUR

Ілюстративне фото з сайту 7kun.kz

«Приводом для депутатського запиту стало занепокоєння виборців за збереження своїх пенсійних відрахувань в ЕНПФ», - зачитав на пленарному засіданні депутат Шакір Хахазов.

Він нагадав події 2014 року, коли ЕНПФ вклався в облігації Міжнародного банку Азербайджану.

Мажілісмен зазначив, що неефективне управління пенсійними активами громадян призвело до втрати коштів і іншим фінансовим втратам, оскільки уряд Азербайджану гарантувало повернення коштів під невеликі відсотки.

«Здавалося б, ця історія мала навчити керівництво Нацбанку обережного поводження з довіреними йому активами громадян. Але що ми бачимо знову? »- йдеться в запиті.

Депутати звернули увагу, що 27 вересня ц.р. за заявою керівництва НБ частина ЕНПФ передана зовнішньому керуючому за мандатом глобальних облігацій ринків, що розвиваються.

Решта активів або проходять процедуру передачі, або оголошений тендер на вибір розпорядника майна.

«Тим часом, у відкритих зарубіжних джерелах компанія Avivа Investors характеризується як неодноразовий порушник інвестиційного законодавства», - підкреслив Хахазов.

Він послався на дані лютого 2015 року, коли Управління з фінансового регулювання і нагляду Королівства Великобританії, що виконує функції національного регулятора цінних паперів, повідомила про штраф Avivа Investors на 7,6 млн фунтів стерлінгів.

Штраф був за неефективну систему управління інвестиціями і маніпуляції з коштами клієнтів, що здійснювалися тривалий час.

«В результаті компанія виплатила майже 150 млн фунтів стерлінгів у вигляді штрафів і компенсації за системні збої, що перешкоджають правильному управлінню конфліктами інтересів, які виражалися в тому, що трейдери груп маніпулювали угодами, щоб підвищити свої комісійні за рахунок клієнтів», - вказується в депутатському запиті .

Мажілісмени задали питання Нацбанку - як оцінювати цю інформацію?

«Чи не означає це, що Нацбанк знову наступає на ті ж граблі, довіряючи гроші казахстанців партнеру, репутація якого, скажімо так, не бездоганна. Чому саме Великобританія обрана в якості місця розміщення пенсійних активів? »- питається в запиті.

Депутати також зазначили, що суди Великобританії живуть за рахунок конфіскованого майна, штрафів і санкцій, що накладаються на відповідачів по програного позову.

Авторів запиту також цікавить, за яким принципом вибрали розпорядника майна пенсійними активами, наскільки все транспарентно і об'єктивно.

«Хто конкретно понесе відповідальність, якщо пенсійні активи наших громадян, розміщені за кордоном за рішенням НБ, раптово знеціняться?» - хвилюються депутати.

Але що ми бачимо знову?
Мажілісмени задали питання Нацбанку - як оцінювати цю інформацію?
Чому саме Великобританія обрана в якості місця розміщення пенсійних активів?
«Хто конкретно понесе відповідальність, якщо пенсійні активи наших громадян, розміщені за кордоном за рішенням НБ, раптово знеціняться?

Новости