"Ювілейний" поїзд кульгає в тунелі

Комітет з питань транспорту закупив для метрополітену склади типу "Ювілейний", які, за твердженням джерел, можуть мимоволі зупинятися в тунелі і відкривати станційні двері завчасно. Незважаючи на це, даний наказ виводити їх на Невському-ВАСИЛЕОСТРОВСКИЙ, третю, лінію. Комітет з питань транспорту закупив для метрополітену склади типу Ювілейний, які, за твердженням джерел, можуть мимоволі зупинятися в тунелі і відкривати станційні двері завчасно

Андрій Захаров

"Ювілейний" був поставлений в підземку петербурзьким Жовтневим електровагоноремонтний завод, що входить в концерн «Трансмашхолдинг». В кінці 2013 року підприємство виграло контракт на поставку 11 складів з асинхронним двигуном, обійшовши свого основного конкурента - чесько-російський «Вагонмаш» - завдяки безпрецедентного зниження ціни з 4 млрд до 3 млрд.

На момент укладення контракту у підприємства не було моделі, яка задовольняла б вимогам петербурзького метрополітену. Її розробка почалася на підмосковному заводі «Метровагонмаш», який входить в структуру «Трансмашхолдингу» і є основним постачальником рухомого складу для московської підземки. За основу взяли складу з чисто столичним назвою «Яуза», випущений ще в початку 1990-х років. Петербурзький варіант «Яузи» спочатку запропонували назвати «Охтой», але потім, на прохання метро, ​​- «Ювілейним»: експлуатація складу почалася в рік 60-річчя підземної залізниці в нашому місті. За контрактом, перший склад повинен був прибути в Петербург в листопаді 2014 року, проте в підсумку метрополітен побачив його тільки в кінці квітня 2015 року. В першу чергу затримка сталася через те, що багато часу пішло на конструкторські розробки. При цьому сам «Трансмашхолдинг» навіть звертався до Смольного з проханням збільшити вартість контракту на 15 - 20%, аргументувавши це подорожчанням імпортних комплектуючих . Але міський уряд це прохання проігнорував.

У підсумку «Трансмашхолдинг» нагнав графік поставки: слідом за першим травневим складом метрополітен отримав в 2015 році ще п'ять «Ювілейних». Два прийшли восени, ще три - вже ближче до Нового року. При цьому всі вони були зроблені на підмосковному «Метровагонмаш», а номінальний генпідрядник - Жовтневий електровагоноремонтний завод - по суті, тільки прикрутив в кожному вагоні табличку з гордою абревіатурою «ОЕВРЗ».

Всі шість складів були прийняті в експлуатацію для роботи на третій лінії, а недоліків приймальна комісія не виявила. Правда, поки встигли заплатити тільки за чотири поїзди - близько 760 млн рублів. Ця сума була б більше на 160 млн, але їх комітет з транспорту залишив в бюджеті - у вигляді пені за зрив термінів. Таким чином, якби не демпінг при проведенні аукціону і затримка з поставкою, то за один поїзд «Трансмашхолдинг» отримав би 360 млн. А так менш 200 млн.

Зараз на лінію для перевезення пасажирів щодня виходять тільки два склади з шести. І в комітеті з транспорту, і в метрополітені запевняють: це пов'язано виключно з тим, що інші чотири поїзди задіяні для навчання машиністів новій техніці. Однак джерела в управлінні підземки стверджують, що справжня причина криється в серйозних технічних недоробки, виявлених в "Ювілейних".

Одна з них - це проблеми з так званим "світильником відкриття станційних дверей" (СТзДВ). Як відомо, велика частина станцій третьої лінії відносяться до закритого типу - бічні тунелі відокремлені від платформи суцільною стіною. У потягу, що працюють на цій гілці, вмонтовані спеціальні світильники. Після прибуття на станцію вони спалахують і впливають на фотоелементи, розташовані під платформою. Після цього фотоелемент дає сигнал на відкриття станційних дверей, які завдяки цій нехитрій схемі розорюються практично одночасно з дверима поїзда. А коли світильник гасне, то вони закриваються.

У звичайних вагонах СТзДВ працює автоматично. Однак в "Ювілейних", за твердженням джерел "Фонтанки", ця система дає збої. Світильник може спалахнути ще під час відправлення з депо і працювати по всьому маршруту. Це може привести до того, що станційні двері відкриються набагато раніше вагонних, коли поїзд ще не зупинився повністю, але фотоелемент - вже спрацював. І зворотна ситуація: якщо світильник не гасне, то система не може закрити двері на станціях. В такому випадку автоматика не дозволить машиністу відправити поїзд далі по лінії.

"Електрична схема світильників не функціонує належним чином", - коментує співрозмовник в Управлінні метрополітену. Методом проб і помилок було вироблено алгоритм, що дозволяє відправитися в рейс з справним світильником. Він вимагає певних послідовних дій від машиністів при виведенні поїзда з депо і більше нагадує інструкцію до космічного корабля.

Крім того, при експлуатації були зафіксовані випадки, коли кабіна мимовільно деактивується на стоянці або при русі по лінії. За технічним терміном "деактивація" ховаються відключення управління і різке гальмування. Траплялося й протилежне, коли кабіна самостійно включалася при знаходженні складу в депо. Хоча машиніста в ній на той момент не було.

Проблемою стало несанкціоноване відкриття торцевих дверей в поїздах (з одного вагона в інший). Із не з'ясованих поки причин електромагнітний замок самостійно відкривається, про що надходить сигнал в кабіну машиніста. Відповідно до інструкції з безпеки, в такому випадку потрібно висадити всіх пасажирів з вагона. Все це веде до затримок і збитому графіку руху.

Постійна експлуатація всіх "Ювілейних" почалася після новорічних свят. Однак уже в середині січня, за даними "Фонтанки", керівництво депо "Невське" розпорядилося призупинити їх роботи через технічні неполадки. Але, як стверджують джерела в підземці, проти цього виступив комітет з транспорту, в якому вказали: раз склади прийняті і оплачені, значить, повинні працювати. У підсумку в депо прийняли соломонове рішення: на лінії постійно працюють тільки два склади. Якщо один раптом дає черговий збій, то його оперативно замінить резервний. Усуненням неполадок на місці займаються представники реального, а не титульного, постачальника - підмосковного "Метровагонмаш".

Офіційно в ГУП "Петербурзький метрополітен" кажуть, що ще не все машиністи пройшли необхідне навчання, тому експлуатація "Ювілейних" проходить в обмеженому режимі. Що ж стосується технічних неполадок, то "будь-яка техніка повинна прікататься". У свою чергу, в комітеті з транспорту підкреслюють, що всі зауваження, що стосуються роботи складів, надходять в Смольний, проте ніяких рішень про можливі грошових санкції не прийнято. У самому "Трансмашхолдингу" пообіцяли прокоментувати цю ситуацію пізніше, але звинувачення в серйозних недоліках заздалегідь відкинули.

Звичайно, технічні проблеми неминуче виникають при запуску нового рухомого складу. Інше питання: чи варто використовувати в якості піддослідних кроликів звичайних пасажирів?

Андрій Захаров, "Фонтанка.ру"

Інше питання: чи варто використовувати в якості піддослідних кроликів звичайних пасажирів?

Новости