"Жорсткий бренд-білдінг" Ден Кеннеді

"Жорсткий бренд-білдінг" Ден Кеннеді, «Альпіна Паблішер», Москва 2015.

Вдаримо брендингом по ... фальшивому бренду!

«Зовнішній блиск розрахований на мить, а правда переходить в поколенья »

«Фауст» Гете.

Скільки разів на день Ви чуєте чарівне слово: «БРЕНД»? Це поняття настільки вже увійшло в наше повсякденне життя, що стало воістину «народним». Але коли починаєш заглиблюватися в цю тему, розумієш, наскільки більшість суджень поверхневі. До речі грішать цим не лише «прості обивателі», а й маркетологи. Скільки молоді миттєво раптом захотів вчитися на бренд-менеджера, бачачи на цьому професійному терені тільки відсвіт слави і чуючи шурхіт купюр. На одній з недавніх конференцій, прослухавши довгу презентацію про виведення чергового горілчаного «бренду», я не витримав і поставив абсолютно «нетактовне» питання: «А скільки взагалі в Росії існує горілчаних брендів». З відповіді стало ясно, що будь-яка трохи відома торгова марка на алкогольному ринку відразу голосно називається брендом! J Але ж існують досить жорсткі правила визначення категорії бренду за допомогою числових показників впізнаваності аудиторії. Застосувавши їх, отримуємо, що кількість «брендів» в Росії зменшиться як мінімум в десять разів!

Ви, напевно, помітили мій не самий позитивний настрій з приводу вітчизняного брендингу? Для цього є причини. І одна з основних - криється в тому, що найчастіше під поняттям бренду у нас мається на увазі висока спекулятивна націнка від середньоринкової ціни аналогічних продуктів. Одним словом - обман, загорнутий в красиву упаковку і названий звучним ім'ям. І невпинно розшукуються все нові бренд-менеджери для спустошення споживчого гаманця.

За брендингу написана ціла гора книжок і статей, розміром з висотний будинок. При цьому, забувається найважливіше, що бренд є містком межу довірою споживача і продукцією компанії. Чим грунтовніше це міст, тим більше вантажопотік. Чим більше вантажопотік, тим все ширше і міцніше доводитися робити конструкцію. З історії людства, ми прекрасно знаємо, що, як правило, спочатку виникала і розросталося поселення, а вже потім будувалися мости. І ніяк не навпаки. Що марно намагаються зараз робити деякі просунуті фахівці з брендінгу, витрачаючи колосальні бюджети!

Можливо, попередня частина може здатися жестковатой, тоді Ви ще не знайомі з Деном Кеннеді. Його підхід: «Продавайте, щоб побудувати бренд, а не будуйте бренд, щоб продавати», - відразу розставляє все по своїх місцях. Бренд не існує без споживачів, в зв'язку з чим, в першу чергу, потрібно зосереджуватися на Цільовий аудиторії, а бренд стає чимось на зразок «побічного» продукту / бонуса в успішно грамотно побудованою програмою просування. Бренд - це мірило Вашої завойованого споживчого авторитету. І як говорить народна мудрість: «Спочатку Ви працюєте на авторитет, потім авторитет - на Вас». Формула дуже проста, але до сих пір не сприймається на «Ура» бренд-будівельниками.

Будучи затятим поборником аналітики, повинен визнати, що в напрямку брендингу починає накопичуватися все більше непотрібної / зайвої інформаційної лушпиння, не тільки заважає прийняттю правильних рішень, але іноді, свідомо відводять убік. Ден, в своїй книзі, намагається нас спустити з витання в хмарах на грішну землю. Зазначу, що виходить у нього непогано, хоча приземлення виявляється вельми very hard.

Автор, послідовно проводить розвінчання міфу про брендінгу, зводячи його до того, що бренд заради бренду не потрібен. Та й споживач уже не той, в його руках найпотужніша зброя - комунікації, за допомогою яких можна зрівняти з землею «замки з піску». Особливо актуальний цей момент саме зараз, коли всі маркетингові бюджети секвестровані до мінімуму і ціна помилки багаторазово зростає. Так що Вам вибирати - по якій стежці йти, тільки пам'ятайте, що в брендінгу, далеко «не всі шляхи приводять до Риму!» У висновку, хотів би сказати про прямолінійній стилі спілкування Дена Кеннеді, можливо в подальшому автору варто було б трохи знизити напір на читача, додавши трохи кольору до «біло-чорним» тонам. Хоча цей невеликий недолік з лишком покривається суттю викладу.

PS «Всяка фальш - це маска, і, як би добре не була вона зроблена ця маска, завжди можна відрізнити її від справжнього обличчя, якщо уважно придивитися»

Олександр Дюма

Козуля Ігор Іванович
Член Гільдії маркетологів.
Член Мережі «Національної Гільдії Професійних Консультантів».
Експерт з маркетингу, MBA.
http://kii08.blogspot.ru/

Козуля Ігор Козуля Ігор

Скільки разів на день Ви чуєте чарівне слово: «БРЕНД»?
Ви, напевно, помітили мій не самий позитивний настрій з приводу вітчизняного брендингу?

Новости