Рада не зняла з Вілкула депутатську недоторканність

Депутати Верховної Ради не підтримали зняття депутатської недоторканності з нардепа Олександра Вілкула. За набралося тільки 137 голосів.

За набралося тільки 137 голосів

Олександр Вілкул так прокоментував підсумки голосування парламенті: «Навіть спочатку негативно проти мене налаштованим членам регламентного комітету і всім депутатам, присутнім в залі, від інших політичних партій стало ясно, що справа на 100% сфальсифіковано. Немає не те, що складу, немає події злочину. Всі ці звинувачення - це спроба влади руками генпрокуратури, як інструменту, усунути політичного опонента, який не хоче домовлятися і танцювати під їхню дудку. Це зачистка політичного поля перед виборами ».

Олександр Вілкул назвав фарсом спробу Генпрокуратури зняти з нього депутатську недоторканність.

«Сьогодні ми стали свідками чергової серії фарсу, влаштованого політиканами з Генпрокуратури. Саме політиканами. Тому що їх мета - не ефективне розслідування, збір доказів і покарання злочинців, а боротьба з політичними опонентами і піар. Саме для усунення своїх конкурентів, в даному випадку мова йде про мене. Вони йдуть на шантаж, фальсифікацію. Катують і залякують свідків, труять моїх адвокатів. Мої адвокати знайшли в діях співробітників ГПУ ознаки 7 складів злочинів Кримінального Кодексу, причому за всіма цими злочинах вже зібрані докази.

Влада перетворила силовиків в інструмент тиску. Але, рано чи пізно, фальсифікатори не підуть від відповідальності. А якщо буде ще одна атака, я також впевнений, що мені вдасться відстояти своє чесне ім'я в будь-якому чесному суді. І якщо це не вдасться зробити в українському суді, то це мене виправдає Європейський суд з прав людини », - написав на своїй сторінці в Facebook опозиціонер.

Він пообіцяв і далі боротися з чинною владою.

Адвокат Вілкула, Олег Бабич, написав на своїй сторінці в Фейсбук: «Парламент не проголосував за зняття депутатської недоторканності з Вілкула. Генпрокуратура перегнула палицю, коли спробувала звинуватити Вілкула практично навіть в руйнуванні «каплиці 14 століття». Коли розкрилися факти, що основного свідка прокуратура змушувала дати неправдиві свідчення, а закони, на які посилалися силовики, втратили чинність ще в 2001 році, нардепи відмовилися голосувати так, як треба владі ».

Захисник Вілкула, колишній адвокат Юрія Луценка, екс-заступник генпрокурора Олексій Баганець звинуватив Генеральну прокуратуру в штучному створенні доказів і фальсифікації матеріалів досудового розслідування для притягнення завідомо невинної особи - нардепа Олександра Вілкула - до кримінальної відповідальності.

Сторона захисту надала також матеріали, що показують неспроможність звинувачень ГПУ про те, що Вілкул, перебуваючи на посаді голови Дніпропетровської ОДА, у 2011 році нібито незаконно забрав землю у Покровському районі Дніпропетровської області.

З'ясувалося, що земля продовжує залишатися в державній власності, а ще в 1999 році, за 10 років до того, як Вілкул став губернатором Дніпропетровської області, рішення про виділення державної землі в оренду Орджонікідзевському гірничо-збагачувальному комбінату було прийнято парламентом. У 2016 році Мін'юст підтвердив правильність договору, укладеного облдержадміністрацією у 2011 році і він був ще раз продовжений вже нинішнім керівництвом облдержадміністрації. Це розбило і другий пункт звинувачення прокуратури.

Новости