Радченко В. | Відносність механічного руху | Журнал «Фізика» № 16 за 2009 рік

  1. Конкурс "Я йду на урок" В. В. Радченко, , С. Кабакова, Бєлгородська обл.

Конкурс "Я йду на урок"

В. В. Радченко,
, С. Кабакова, Бєлгородська обл.

При вивченні нового матеріалу основну опору я роблю на медіаресурси кабінету: проводжу демонстрації явищ, які в шкільному фізичному кабінету неможливо продемонструвати (рух і взаємодію частинок, пояснення електричних явищ на основі будови речовини, відносність механічного руху - на прикладі з човном в річці або Місяцем навколо землі, - поширення поперечних і поздовжніх хвиль в пружині малої жорсткості і ін При вивченні нового матеріалу основну опору я роблю на медіаресурси кабінету: проводжу демонстрації явищ, які в шкільному фізичному кабінету неможливо продемонструвати (рух і взаємодію частинок, пояснення електричних явищ на основі будови речовини, відносність механічного руху - на прикладі з човном в річці або Місяцем навколо землі, - поширення поперечних і поздовжніх хвиль в пружині малої жорсткості і ін.). Наприклад, на уроці «Відносність механічного руху» в 9-му класі після введення визначення цього поняття переглядаємо, як в різних системах відліку видається рух Місяця в її одвічному русі навколо Землі [1]. Потім пропоную провести віртуальний експеримент з рухом човна поперек течії річки [ somit.ru/mehanika.htm ], Змінюючи параметри швидкості і човни, і течії річки, а таку можливість надає інтерактивна дошка (на неодноразові вигуки з місць: «А можна я?» - відповідаю: «Звичайно!»). Після чого висновок про закон складання швидкостей і переміщень стає очевидним, залишається тільки продемонструвати третій варіант цього досвіду, де все представлено графічно.

Однак, щоб не перетворити урок у віртуальний шоу, прагну застосовувати різноманітні види пізнавальної діяльності та залучаю кошти ІКТ, лише коли вони забезпечують істотну перевагу в порівнянні з традиційними фронтальними дослідами, лабораторними роботами, демонстраціями дії приладів, механізмів.

Особливе місце в ІКТ займає інтерактивна дошка, тому що з її допомогою можна не тільки проводити віртуальні досліди і тестування, а й створювати графічні та текстові документи, як на звичайній дошці, але зі збереженням напрацьованого, що дозволяє використовувати цей матеріал повторно при підсумковому повторенні і при вивченні в наступному навчальному році.

Хочу зазначити, що не всі медіазасоби, якими я володію, влаштовують мене. Наприклад, «Уроки фізики Кирила і Мефодія» [2] вимагають додаткового часу на завантаження кожного слайда і, крім того, містять фактичні помилки. Деякі демонстрації, наприклад, дія рідинного насоса, не відповідають реальному процесу, отже, доводиться показувати лише частину цієї анімації.

Наводжу план уроку фізики в 9-му класі на тему «Відносність механічного руху».

Мета уроку: забезпечити засвоєння сутності відносності механічного руху - в різних інерційних системах відліку рух тіло має різні швидкості, переміщення, траєкторії; правила складання швидкостей і переміщень; сприяти розвитку спостережливості, логічного мислення, творчого підходу в різних життєвих ситуаціях; виховувати уважність, повага до інших точок зору, толерантність.

Обладнання: комп'ютер, мультимедиапроектор, інтерактивна дошка марки WEBSTER (PolyVision Co., USA), інтернет, CD-диск [1], таблиця.

план уроку

I. Целеполагание

Учитель знайомить учнів з умовою завдання і ставить питання: «Повз станцію повільно рухається відправляється потяг. Два спостерігача - пасажир поїзда, який сидить у вагоні за столиком, на якому лежить яблуко, і проводжає, що стоїть на пероні, - стверджують наступне: а) яблуко рухається разом з вагоном; б) яблуко продовжує лежати на столі і нікуди не рухається. Хто з них так говорить і хто правий? »Учні висувають версії: а) пасажир вважає, що яблуко не рухається, тому що воно нерухомо лежить перед ним на столі, значить, він має рацію; б) проводжає бачить, що яблуко початок віддалятися від нього, тобто воно почало рухатися, значить, він має рацію; в) праві обидва, тому що кожен з них розглядають яблуко зі своєї точки зору.

Вислухавши версії, вчитель запитує: «Яке завдання нашого уроку?» Учні формулюють: пояснити суперечності в судженнях спостерігачів.

II. Перевірка домашнього завдання

Учитель запрошує двох учнів до дошки і ставить завдання: підготувати на дошці креслення для демонстрації додавання векторів: а) за правилом трикутника; б) за правилом паралелограма. Учні виконують креслення і готуються пояснити правила додавання векторів.

Учитель запитує клас: «Як скласти кілька векторів? Як відняти від одного вектора інший? »Учні відповідають. Обговорення роботи, виконаної на дошці.

III. Вивчення нового матеріалу

Учитель демонструє анімацію «Рух Місяця і Землі» з диска [1] зі звуковим супроводом. Учні спостерігають і слухають пояснення. Іноді просять повторити демонстрацію.

Учитель запитує: «Хто влітку купався в річці? Чи залежить результат запливу від напрямку, в якому пливеш, від швидкості? »Учні розповідають про свій досвід плавання в річці, пояснюють причину зсуву плавця щодо берега.

Учитель відкриває сайт інтернету somit.ru/mehanika.htm з демонстрацією руху човна і плота по річці. Пропонує учням самим задати різні параметри: швидкість течії річки, власної швидкості човна, кута між ними, - використовуючи сенсорні можливості інтерактивної дошки, і порівняти результати, роблячи записи в зошитах. Учні виконують завдання, спостерігаючи за анімацією на дошці. Графічно зображують у зошиті складання швидкостей. За підсумками віртуальних експериментів роблять висновок.

Учитель вивішує таблицю «Відносність механічного руху» (кран-балка за роботою). Просить показати на ній швидкості контейнера щодо крана і щодо землі, пояснити спостережувану різницю. Учні пояснюють різницю швидкостей і переміщень контейнера щодо крана і землі.

Учитель пропонує за всіма спостереженнями зробити висновок і записати в зошити, чому швидкості і переміщення тіл в різних системах відліку різні. Учні формулюють загальний висновок по всіх прикладів відносності руху.

IV. Самостійна робота

Учитель дає завдання: прочитати § 9 підручника [3], знайти, вивчити і при необхідності записати в зошит визначення поняття відносності руху і приклади, які доводять, що в різних системах відліку тіло може мати різні швидкості, переміщення, траєкторії руху. Учні читають, знаходять пояснення відносності руху і докази його прояви, роблять записи в зошиті.

V. Робота в парах

Учитель ставить завдання: «Розкажіть один одному про свої висновки: в чому проявляється відносність механічного руху і на яких прикладах це можна пояснити». Учні виконують завдання, коректуючи один одного.

VI. Підведення підсумків

Учитель пропонує відповісти на питання: в чому проявляється відносність механічного руху? як визначити швидкість і переміщення тіла в системі відліку, прийнятої за нерухому в даних умовах, якщо відома швидкість (переміщення) в рухомий системі відліку і швидкість самої рухомої системи відліку? Учні відповідають, використовуючи свій життєвий досвід, результати спостережень за віртуальними дослідами, міркування і висновки, зроблені за урок.

Учитель просить виставити оцінки один одному в журнал з урахуванням результатів колективної роботи. Учні виставляють оцінки, передаючи журнал по рядах.

Учитель задає додому прочитати § 9, підготувати відповіді на запитання до нього, привести свої приклади. Учні оформляють записи в щоденниках.

література

  1. Фізика. Бібліотека наочних посібників-7-11: 2 CD. - М .: Дрофа, 2004.
  2. Уроки фізики Кирила і Мефодія, 7, 8, 10, 11 кл .: 4 диска. - ТОВ «Кирило і Мефодій», 2000..
  3. Пёришкін А.В., Гутник Е.М. Фізика-9. - М .: Дрофа, 2002.

додаткові ресурси

  1. Бєлкін П.Ю., Женовії Н.А. Основи інтернет-технологій для вчителя. - М .: Федерація інтернет-освіти, 2003.
  2. Баришнікова М.Ю., Карелова Є.І. та ін. Інформаційні технології для вчителя-предметника. - М .: Інститут нових технологій: ТОВ «ФІЗІКОН», 2003.
  3. Фізика в школі: 2 CD. - М .: Просвещение-Медіа, 2005.
  4. Фізика-7-11: 2 CD. - Інститут нових технологій: ТОВ «ФІЗІКОН», 2004.
  5. Відкрита фізика 1.1. - ТОВ «Физикон»: 1С, 2001..
  6. Інтерактивна енциклопедія. - М .: Новий диск, 1998..
  7. Репетитор з фізики. - ТОВ «КМ», 2007.
  8. Відеозадачнік з фізики: У 3-х ч. - Казанський Державний університет - New Media Generation, 2005.
  9. Жива фізика. - Інститут нових технологій освіти - Формоза, 2000..

Віталій Володимирович Радченко - учитель фізики, педагогічний стаж 40 років, з них 7 років в Безголосовской школі Алейский району, 31 рік - в Кабаковской школі Віталій Володимирович Радченко - учитель фізики, педагогічний стаж 40 років, з них 7 років в Безголосовской школі Алейский району, 31 рік - в Кабаковской школі. У виборі професії велику роль зіграли рідний дядько, вчитель історії Кузьмін Є.П. і вчителі Дерід Леонід Андрійович (фізика і математика) і Дерідова Любов Василівна (математика і креслення). П'ять його випускників закінчили школу з медалями: одна золота і чотири срібні. Останній медаліст, Свечкарь Є.В., зараз вчиться в аспірантурі при АлтГТУ. Педагогічне кредо: все нове - в життя, в педагогічну практику. Впроваджував і використовував ТСО, опорні конспекти Шаталова, особистісно-орієнтоване навчання, рівневу диференціацію, адаптивну систему навчання, ІКТ і до сих пір використовує елементи цих методик. Вільний час воліє проводити за книгами і науково-популярними журналами. Любить вирішувати всілякі головоломки, кросворди, конструювати, опановувати іншими спеціальностями. Цілком можна сказати, що Віталій Володимирович не тільки педагог, але і пічник, механізатор, зварювальник, будівельник в широкому сенсі слова і т.д. Хоч 14 вересня йому виповнюється 60 років, на заслужений відпочинок йти не збирається, адже так багато треба ще зробити!

Редакція щиро вітає алтайського вчителя з наступаючим ювілеєм і бажає йому щастя і удачі!

На неодноразові вигуки з місць: «А можна я?
Хто з них так говорить і хто правий?
Як відняти від одного вектора інший?
Чи залежить результат запливу від напрямку, в якому пливеш, від швидкості?

Новости