Радіатори або тепла підлога

Читайте також:

Відразу обмовимося, що можна використовувати ці обидва види опалення як окремо, так і разом. Для того, щоб порівняти радіаторне опалення та опалення теплими підлогами , Візьмемо за основу два критерії: комфорт і економічність.

Комфорт на стороні теплих підлог з огляду на розподілу температури по висоті приміщення: найтепліша зона в ногах, вище температура трохи падає і під стелею не збирається основна маса тепла, як у випадку з радіаторами. Крім того, є можливість ходити по підлозі без взуття, а також сидіти і лежати на ньому.

Тепер що стосується економічності. В європейських нормативних документах ефективність опалювальних приладів оцінюється наступними показниками: коефіцієнт ефективності передачі тепла і коефіцієнт регульованості. За першим показником незначно виграють теплі підлоги, а по другому настільки ж незначна перевага у радіаторів.

Регульованість нагрівального приладу можна ототожнити з тепловою інерцією. Чим швидше прилад передає зміна температури теплоносія в приміщення, тим він менше інертний.

У чому перевага менш інертного приладу. Крім котла в будинку і за його межами присутній ще багато джерел теплоти. Це: люди, побутова техніка, сонячне світло, зміна погодних умов. Для того, щоб їх використовувати, необхідно швидко реагувати на зміни "погодні умови" в приміщенні і поза ним. Кожен градус вище необхідного веде до втрат теплової енергії близько 6%. На цьому заснована користь автоматики. Її функція полягає в тому, щоб підтримувати температуру в приміщенні якомога ближче до заданої. Крім того, автоматика дозволяє програмувати систему опалення відповідно до графіка життєдіяльності жителів. Наприклад, доцільно знизити температуру в будинку під час відсутності людей або в нічний час. Таким чином, в будинку буде підтримуватися температура на 5 градусів нижче звичайної близько 15 годин на добу. В цей час економія системи опалення складе близько (5ох6%) = 30% енергії. На сьогоднішній день в арсеналі автоматики систем опалення є термостатичні клапани, кімнатні і погодозалежні регулятори.

Результат роботи автоматики можна зменшити або зовсім звести нанівець повільним реагуванням системи опалення на сигнали. Як ми вже з'ясували, теплі підлоги мають велику інертність, ніж радіатори, і повільніше реагують на зміну. Таким чином, можна припустити, що радіаторне опалення економічніше.

представляють інтерес дослідження італійської компанії Global, в яких вони заміряли в експериментальних умовах втрати від повільного реагування системи. Так, за їх результатами (скоригованих автором), опалення тільки теплими підлогами споживає приблизно на 20% більше, ніж опалення тільки радіаторами. Це за умови використання автоматики в обох системах. Ці цифри видаються малоймовірними в реальних умови, але відображають сам факт наявності істотних втрат від високої інертності системи опалення.

На завершення можна ще раз поставити наголос на тому, що вже практикою перевірена успішна робота систем опалення, заснованих тільки на теплих підлогах або тільки на радіаторах. Підсумувати можна тим, що, можливо, все-таки саме грамотна комбінація цих двох нагрівальних приладів дасть максимальний ефект як по комфорту, так і по економічності.

Читайте також статтю Що дешевше: тепла підлога або радіаторна розводка?

Обговорити цю статтю, залишити відгук в Google+ | Facebook

Обговорити цю статтю, залишити відгук в   Google+   |   Facebook

Новости