Ряшко Г.М.

Головна сторінка   Відомості про автора   ВДОСКОНАЛЕННЯ КАВОВІЙ ВИРОБНИЦТВА І УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ   Ряшко Г

Головна сторінка
Відомості про автора

ВДОСКОНАЛЕННЯ КАВОВІЙ ВИРОБНИЦТВА І УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ

Ряшко Г. М., Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, Україна

Розчинна кава - популярний харчовий продукт, який займає значну нішу на кавовому ринку - близько 37%. Українські виробники постійно конкурують з іноземними та повинні шукати шляхи підвищення якості своєї продукції і вдосконалення виробництва. В процесі пошуку вони стикаються з екологічними проблемами, а також з проблемами ресурсо- та енергозбереження. Це, зокрема, необхідність утилізації кавового шламу, що є забруднювачем навколишнього середовища; кавовій пилу, що викидається разом з теплоносієм розпилювальної сушарки (з однієї установки на рік втрачається 4-5 т порошку розчинної кави). Серйозною проблемою є значна енергоємність обладнання і тривалість технологічного процесу.
Принципова технологічна схема утилізації аерозольних викидів представлена ​​на рис. 1.

1

Мал. 1. Схема утилізації аерозольних викидів

Утилізація теплоти і витяг пилу харчового продукту з відпрацьованого теплоносія комплексно здійснюється за допомогою тепло-массоутілізатора. Він вловлює 90-99% пилу з сушильного агента. При цьому витрати палива знижуються на 12-20%. Термін окупності апарату - 0,5-2 року.
Дослідження хімічного складу кавового шламу показали, що він містить досить велику кількість цінних речовин. Нами запропоновано технологічну схему екстракції олії кави з кавового шламу (рис. 2), яка дозволяє отримати продукт, що відповідає класифікації «повністю очищене масло кави».

Мал. 2. Схема утилізації кавового шламу

Кавове масло є цінним рослинним продуктом, яке може замінити імпортне масло какао.
На першому етапі переробки шлам знежирюють шляхом екстракції кавового масла легколетучим екстрагентів (етиловий спирт, гексан). На другому етапі проводять термобарометріческую активацію шламу, після чого використовують адгезійні властивості білків. Отримане білкова речовина можна використовувати в харчовій промисловості як харчову добавку або в виробництві будівельних матеріалів. Будівельні матеріали, отримані на основі мінеральних компонентів і адгезійної маси з шламу, близькі до керамічної і силікатної цегли за стандартними показниками.
Найскладнішим напрямом вдосконалення виробництва розчинної кави є інтенсифікація процесу екстрагування. В даний час в кавовому виробництві абсолютно не використовується електромагнітний нагрів, який дає хороші результати під час добування інших рослинних матеріалів.
За рахунок накладення електромагнітного поля на взаємодіючі фази під час добування кавового зерна можна отримати висококонцентрований екстракт, скоротити тривалість технологічного процесу і інтенсифікувати його, а також знизити витрати енергії. Нова технологія дозволяє отримати кавовий висококонцентрований екстракт, готовий до застосування. Він не вимагає обробки в розпилювальних та сублімаційних сушарках, завдяки чому виключається розкладання ароматичних речовин під впливом високої температури, а також викиди відпрацьованого теплоносія сушарок, що знижує втрати готового продукту.
Результати проведених досліджень свідчать про ефективність запропонованих ОНАХТ технологій і доцільність їх використання у виробництві розчинної кави.

THE PROCESS IMPROVEMENTS IN COFFEE INDUSTRY AND WASTE RECYCLING

Ryashko GM, Odessa National Academy of Food Technologies, Odessa, Ukraine

Power consumption and environmental problems of coffee production industry and ways of these problems solving are considered. The key issues that need to be addressed are coffee slime management, energy recovery in the drying process, and improving the efficiency of extraction process by pulse electromagnetic influence.

Головна сторінка

Відомості про автор е

Ряшко Галина Михайлівна, асистент, кафедра процесів і апаратів, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, к. В-124, Одеса, 65039, Україна. Тел. (0482) 29-11-29. E-mail: terma dog osaft.odessa.ua

ua

© Незалежне агентство екологічної інформації

Останні зміни внесено 24.04.07

Новости